«Ζεσταίνεται» το ενδιαφέρον για την ΕΝΑ

Αυξημένο το ενδιαφέρον για την ένταξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ. «Καμπανάκι» από παράγοντες του κλάδου προκειμένου να αποφευχθούν λάθη. Ζητούμενο η ποιότητα και όχι η ποσότητα νέων εισηγμένων.

«Ζεσταίνεται» το ενδιαφέρον για την ΕΝΑ

Δύο εταιρείες (Med και Dotsoft) έχουν ήδη εισαχθεί φέτος στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, ενώ αρκετές άλλες έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα τα διαγνωστικά κέντρα Δημόκριτος, που προτίθενται να υποβάλουν σχετικό αίτημα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η ανοδική πορεία του ΧΑ κατά την τελευταία διετία, η αρκετά καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα τσουχτερά τραπεζικά επιτόκια αποτελούν παράγοντες που θα μπορούσαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον αρκετών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να χτυπήσουν την πόρτα του ΧΑ.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενα λάθη που θα πλήξουν τον χρηματιστηριακό θεσμό επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, με βάση τη διαφαινόμενη πρόθεση σημαντικού αριθμού εταιρειών να εισαχθεί στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακής Νίκος Πετροπουλάκης: «Όσα αναφέρθηκαν στην πρόσφατη εκδήλωση της ΕΧΑΕ για το μέλλον και τις προοπτικές της Εναλλακτικής Αγοράς μάς φέρνουν πιο κοντά με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Προφανώς η προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων εταιρειών στην ΕΝΑ αποτελεί σημαντική υπόθεση, με δεδομένο ότι δεν συνοδεύεται από τα κόστη και τις οργανωτικές απαιτήσεις της Κυρίας Αγοράς, στην οποία θα εισάγονται πλέον εταιρείες με μεγαλύτερα μεγέθη από αυτά που απαιτούνται έως σήμερα.

Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει τα κριτήρια που απαιτούνται -οργανωτικά, ποιοτικά και ποσοτικά- να είναι περισσότερο αυστηρά, για όσους επιθυμούν να έχουν την ιδιότητα του συμβούλου στην Εναλλακτική Αγορά. Θα πρέπει να προνοήσουμε, προκειμένου να μη συμβούν τα ίδια που έγιναν τη δεκαετία του 1990, όταν είχαν εισέλθει μαζικά μικροεπενδυτές στο χρηματιστήριο και η αγορά δεν ήταν τότε έτοιμη να τους υποδεχθεί. Στη συνέχεια, ακολούθησε η θεσμική και κανονιστική θωράκιση της αγοράς μας, αλλά αφού η ζημιά είχε γίνει.

Ένα δεύτερο σοβαρό πλήγμα για το ΧΑ προήλθε από την έλευση της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα από το 2008 έως και το 2019 η αγορά μας να παραπαίει. Τώρα λοιπόν που έχουμε μπει σε μια κανονικότητα, θα πρέπει το μέλλον να σχεδιαστεί σωστά, αφού άλλωστε έχουμε αποκτήσει πολύ σημαντικές εμπειρίες από το παρελθόν».

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται οι προβληματισμοί και άλλων χρηματιστηριακών παραγόντων.
Αν και όλοι υποστηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού της ΕΝΑ, θεωρούν ευτύχημα ότι στη μέχρι σήμερα 15ετή πορεία του δεν έγινε «μόδα». Οι πλείστες εταιρείες που εισήλθαν είχαν κάτι καλό να υποσχεθούν.

Κάποιες από αυτές τα πήγαν άριστα και κάποιες άλλες δεν κατάφεραν σπουδαία πράγματα, με ορισμένες να μην έχουν μοιράσει έως σήμερα ούτε ένα σεντ μέρισμα στους μετόχους τους. Λογικό είναι κάτι τέτοιο, καθώς στην ΕΝΑ εισάγονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατά μέσο όρο χαρακτηρίζονται από αυξημένο ρίσκο. Αυτό που φοβίζει ωστόσο ορισμένους είναι η δημιουργία ενός κλίματος τύπου «ανοίξαμε και σας περιμένουμε».

Η ΕΝΑ μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να χρηματοδοτήσει τα επόμενα χρόνια λίγες δεκάδες εταιρείες, αλλά δεν είναι σε θέση να λύσει από μόνη της το τεράστιο πρόβλημα της αδυναμίας πρόσβασης δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Δεν είναι πανάκεια για το ΧΑ η ένταξη πολλών εταιρειών στην Εναλλακτική Αγορά, αλλά πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην προσέλκυση καλών εταιρειών, με συγκριτικά πλεονεκτήματα και σαφείς προϋποθέσεις ανάπτυξης. Μόνο τότε -από τη στιγμή δηλαδή που το επενδυτικό κοινό απολαύσει θετικές αποδόσεις- θα αναπτυχθεί ο θεσμός της Εναλλακτικής Αγοράς σε βάθος χρόνου.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι όλο το οικοσύστημα επιβάλλεται να είναι πολύ προσεκτικό στο τι δουλειά θα κάνει και να μην αρκεστεί μόνο σε κάποια ενδεχόμενα πρόσκαιρα έσοδα που θα εισπράξει. Και όλα αυτά, όταν με βάση το θεσμικό πλαίσιο δεν τίθεται κάποιο ουσιαστικό φίλτρο, καθώς δεν απαγορεύεται να εισέλθουν εταιρείες ακόμη και με ζημιογόνα αποτελέσματα, ακόμη και με αρνητικά ίδια κεφάλαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v