Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχονται νέες αλλαγές στον κανονισμό του Χ.Α.

Στις 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση εκπροσώπων όλων των φορέων της κεφαλαιαγοράς εν όψει των αλλαγών που έρχονται στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Χ.Α. Οι βασικές αλλαγές σε τρεις ενότητες.

Έρχονται νέες αλλαγές στον κανονισμό του Χ.Α.
Στις 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση εκπροσώπων όλων των φορέων της κεφαλαιαγοράς εν όψει των αλλαγών που έρχονται στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Χ.Α.

Η πρώτη συνάντηση-διαβούλευση ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή στελεχών του χρηματιστηρίου και εκπροσώπων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, του ΣΜΕΧΑ, της ΕΝΕΙΣΕΤ, της ΕΘΕ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Η πρώτη ενότητα αλλαγών αφορά σε θέματα μελών του Χ.Α. και οι κυριότερες αλλαγές που προωθούνται είναι οι εξής : 

- Συγχώνευση των ιδιοτήτων του παραγγελιοδόχου και του διαπραγματευτή της αγοράς παραγώγων και ενσωμάτωση αυτών στην ιδιότητα του μέλους της αγοράς παραγώγων με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τον παραγγελιοδόχο.

- Πρακτικά, εξομοίωση της ιδιότητας του μέλους της αγοράς παραγώγων με αυτή της αγοράς αξιών.

- Κατάργηση εξειδικεύσεων στον κανονισμό για την οργανωτική επάρκεια των μελών (π.χ. ύπαρξη αυτοτελών τμημάτων στο μέλος για διαπραγμάτευση, αφενός για πελάτες, αφετέρου και για ίδιο λογαριασμό), δεδομένων των νέων οργανωτικών απαιτήσεων του νόμου για τις ΕΠΕΥ και για τα πιστωτικά ιδρύματα.

- Υιοθέτηση ρυθμίσεων στη θέση των εξειδικεύσεων αυτών, με τις οποίες τα μέλη θα πρέπει να δηλώνουν στο υπόμνημά τους προς το Χ.Α. για την απόκτηση της ιδιότητας μέλους, τις διαδικασίες που θα διατηρούν για την κάλυψη των σχετικών υποχρεώσεων οργανωτικής επάρκειας, αποτροπής σύγκρουσης συμφερόντων και διασφάλισης της εκτέλεσης εντολών με βάση τις αρχές της βέλτιστης εκτέλεσης.

- Κατάργηση υποχρέωσης για ύπαρξη ξεχωριστών τμημάτων ειδικής διαπραγμάτευσης, για αξίες και παράγωγα αντίστοιχα.

- Υιοθέτηση ρυθμίσεων στη θέση της υποχρέωσης αυτής, με τις οποίες ο ειδικός διαπραγματευτής θα πρέπει να δηλώνει στο υπόμνημά του προς το Χ.Α. για την άσκηση των καθηκόντων ειδικής διαπραγμάτευσης, τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς που θα διατηρεί για την κάλυψη των σχετικών υποχρεώσεων οργανωτικής επάρκειας και αποτροπής σύγκρουσης συμφερόντων.

- Υιοθέτηση της προϋπόθεσης για διορισμό από το μέλος ενός τουλάχιστον πιστοποιημένου διαπραγματευτή ανά αγορά (αξιών ή παραγώγων), με τον πρόσθετο όρο να έχει επαρκή αριθμό πιστοποιημένων διαπραγματευτών, λαμβανομένων υπόψη του φάσματος των συναλλαγών που θα διεξάγει και των υποχρεώσεών του για τήρηση των κανόνων επαγγελματικής συμπεριφοράς σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

- Δεν θα υπάρχει πλέον ρητά η πρόβλεψη στην αγορά παραγώγων για ύπαρξη δύο πιστοποιημένων διαπραγματευτών, ήτοι ενός για τις συναλλαγές πελατείας και ενός για τις συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό.

- Κατάργηση της υποχρέωσης γνωστοποίησης στο Χ.Α. της σύμβασης ειδικής διαπραγμάτευσης που τυχόν υπογράφει ο ειδικός διαπραγματευτής με την εκδότρια για τις κινητές αξίες της ειδικής διαπραγμάτευσης.

- Θέσπιση στη θέση της παραπάνω ρύθμισης υποχρέωσης για τήρηση της εν λόγω σύμβασης στη διάθεση του Χ.Α. τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί η ειδική διαπραγμάτευση.
- Η υποχρέωση γνωστοποίησης της ως άνω σύμβασης θα ισχύει ως προς τα ΔΑΚ όπου η κατάρτισή της είναι υποχρεωτική.

- Ενσωμάτωση στον κανονισμό των διαδικασιών παρακολούθησης των ειδικών διαπραγματευτών παραγώγων, όπως ισχύουν στην πράξη, κατ’ αντιστοιχία προς τα προβλεπόμενα για τους ειδικούς διαπραγματευτές αξιών.

- Επέκταση των διατάξεων για τη διαφάνεια των ειδικών διαπραγματευτών, όσον αφορά στα στοιχεία που τηρούν, και στους ειδικούς διαπραγματευτές παραγώγων.

- Επέκταση των διατάξεων για την αξιολόγηση των ειδικών διαπραγματευτών και στους ειδικούς διαπραγματευτές παραγώγων.

Θέματα συναλλαγών 

- Κατάργηση της υποχρέωσης δήλωσης των ανοιχτών πωλήσεων στο σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. (short selling flag), με δεδομένα την κατάργηση των διατάξεων του νόμου για τις ανοιχτές πωλήσεις και την αναμενόμενη κατάργηση της σχετικής απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

- Αντίστοιχα, κατάργηση των διατάξεων που επεξηγούν με περιοριστικό τρόπο τους λόγους χρήσης των συμβάσεων repos του Χ.Α. ως μηχανισμού «δανεισμού τίτλων». 

- Υιοθέτηση νέων κανόνων για τις προσυμφωνημένες συναλλαγές αξιών - πακέτα ώστε να είναι ευθέως ανταγωνιστικά των ανάλογων OTC συναλλαγών που έχουν επιτραπεί με την κατάργηση του Ν. 1806/88 και την απελευθέρωση που εισήχθη σε αυτόν τον τομέα με τον Ν. 3606/2007. 

- Διατήρηση του θεσμού των χρηματιστηριακών πακέτων δεδομένης της συναλλακτικής τους αξίας λόγω της διαφάνειας και των εχέγγυων πληροφόρησης που παρέχουν στο κοινό (τιμή κ.λπ.). 

- Κατάργηση όρου για μεταφορά στο επικουρικό της πιθανής υπεραξίας που προκύπτει από το πακέτο spot 1 και spot 2. 

- Μη παρακολούθηση της υπεραξίας εν όψει των προς υιοθέτηση ρυθμίσεων για κατάργηση των περιορισμών ως προς την τιμή των πακέτων. 

- Υπηρεσία υποστήριξης συναλλαγών – OBOT:  παροχή δυνατότητας για πρόσβαση μέλους στο σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. εναλλακτικά:
α) Με απευθείας χρήση των εγκαταστάσεων του Χ.Α. - συγκεκριμένων «κοινόχρηστων» σημείων πρόσβασης.
 β) Μέσω των εξουσιοδοτημένων υπαλλήλων του Χ.Α. (όπως ισχύει σήμερα το OBOT στην αγορά παραγώγων). 

- Χρήση της διαδικασίας και για τη διενέργεια πακέτων. 

- Ύπαρξη χρεώσεων για την πρόσβαση μέσω εξουσιοδοτημένων υπαλλήλων και καθορισμός τους με εκτελεστική απόφαση του Χ.Α.

Θέματα λειτουργίας εταιρικών πράξεων

- Υιοθέτηση του κανόνα «record date» στη θέση του κανόνα «trade date» για τον προσδιορισμό των δικαιούχων στις περιπτώσεις εταιρικών πράξεων επί εισηγμένων τίτλων. 

- Με την υιοθέτηση του κανόνα «record date» επιλύονται διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση των OTC συναλλαγών, με τη δυνατότητα διενέργειας OTC αλλά και χρηματιστηριακού δανεισμού, με τη δυνατότητα διενέργειας πράξεων re-registration, με την ανταλλαγή ΔΑΚ με μετοχές κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο