Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin: Τα αποτελέσματα 9μηνου για το Focus List

Κατά 25,1% αυξήθηκαν τα κέρδη προ φόρων των 37 εταιριών που αποτελούν το Focus List της Marfin Hellenic στο εννεάμηνο του 2003 (σε σταθμισμένο επίπεδο με βάση την κεφαλαιοποίηση) με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 12,8% και τις πωλήσεις κατά 13,2%.

Marfin: Τα αποτελέσματα 9μηνου για το Focus List
Αύξηση 25,1% παρουσίασαν τα κέρδη προ φόρων εννεαμήνου των 37 εταιριών που συμπεριλαμβάνονται στο Focus List της Marfin Hellenic στο εννεάμηνο του 2003, με τις πωλήσεις να ενισχύονται κατά 13,2%.

Σημειώνεται πως ο μέσος όρος που προκύπτει, στο σύνολο αλλά και σε επίπεδο κλάδων είναι σταθμισμένος με βάση την κεφαλαιοποίηση των εταιριών.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη εννεαμήνου, η Marfin Hellenic αναφέρει στο Weekly Report πως σε επίπεδο κλάδων τις καλύτερες επιδόσεις παρουσίασαν ο τραπεζικός, του λιανικού εμπορίου και των τροφίμων και ποτών, με αύξηση στα κέρδη προ φόρων της τάξεως του 32,6%, 51% και 36,2% αντίστοιχα.

Επίσης, η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει την εικόνα που παρουσίασε ο κλάδος των κατασκευών και των μη μεταλλικών - εκτός από την οριακά χαμηλότερη του αναμενόμενου απόδοση της Τιτάν - ”ισχυρή”, επισημαίνοντας πως οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι βελτίωσαν τα περιθώρια κέρδους, ξεπερνώντας παράλληλα τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Αναλυτικότερα και όσον αφορά σε επίπεδο κλάδων, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως οι τράπεζες διατήρησαν το θετικό momentum ανάπτυξης των κερδών, το οποίο και αποδίδει μεταξύ άλλων στη συγκράτηση του κόστους, στη διεύρυνση των περιθωρίων δανεισμού, αλλά και στην ισχυρή επέκταση στον τομέα των χορηγήσεων.

Η ”ισχυρή” απόδοση των τραπεζών άλλωστε – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής – την οδήγησε σε προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη των Alpha Bank, Εθνικής και EFG Eurobank.

Επίσης, η Marfin τονίζει πως η βελτίωση των EBITDA και τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου του ΟΤΕ, αποτέλεσαν από τα βασικότερα θέματα γύρω από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ο οποίος και φέρεται να έχει ανακτήσει τελευταία το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Σύμφωνα με το Weekly Report της χρηματιστηριακής οι Coca – Cola Τρία Έψιλον, ΔΕΗ, και ΟΠΑΠ ανακοίνωσαν αποτελέσματα εννεαμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και που κατά συνέπεια οδήγησαν σε αναθεώρηση των προβλέψεων.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Marfin επισημαίνει πως πλέον ”επιτυχημένες” είναι οι περιπτώσεις των Γερμανού, Folli Follie, Intralot και Hyatt οι οποίες παρουσίασαν ”ικανοποιητικά” αποτελέσματα, τα οποία επιπρόσθετα επιβεβαίωσαν τη θετική άποψη που η ίδια διατηρεί για τις μετοχές των εν λόγω εταιριών.

Από την άλλη, τονίζει η χρηματιστηριακή, η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου επιβάρυνε τα αποτελέσματα της Αλουμίνιον της Ελλάδος, του ομίλου της Βιοχάλκο και της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, ενώ σε ό,τι αφορά τον κλάδο της πληροφορικής η Marfin αναφέρει πως για μια ακόμη φορά ”απογοήτευσε”.

Σε ό,τι αφορά τη μικρή κεφαλαιοποίηση το τμήμα ανάλυσης της Marfin ξεχωρίζει τις Elmec Sport (η οποία και επωφελείται από το ενδυναμωμένο ευρώ και την επιθετική επέκταση στη λιανική), Jumbo και Πλαίσιο.

Αναλυτικότερα όσον αφορά στο σύνολο του Focus List της Marfin Hellenic τα κέρδη προ φόρων στο εννεάμηνο έφτασαν στα 4,58 δισ. ευρώ, συγκριτικά με 3,87 δισ. ευρώ του εννεαμήνου της παρελθούσας χρήσης.

Το ίδιο διάστημα το σύνολο των EBITDA των συγκεκριμένων εταιριών ανήλθε στα 10,09 δισ. ευρώ συγκριτικά με 8,95 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου παρουσιάζοντας άνοδο 12,8%.

Οι συνολικές πωλήσεις των 37 εταιριών που συμπεριλαμβάνονται στο Focus List της Marfin Hellenic ανήλθαν στα 25,77 δισ. ευρώ σε σχέση με 22,964 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, που αντιστοιχεί σε άνοδο 13,2%.

Εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών, το σύνολο των πωλήσεων των εταιριών που συμπεριλαμβάνονται στο Focus List της Marfin Hellenic ανήλθε στα 22,81 δισ. ευρώ σε σχέση με 20,33 δισ. ευρώ πέρυσι, που αντιστοιχεί σε αύξηση 13,1%.

Τα EBITDA, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών, παρουσιάζουν άνοδο 11,7% (στα 5,85 δισ. ευρώ από 5,24 δισ. ευρώ πέρυσι), ενώ τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 21,6% καθώς διαμορφώθηκαν στα 3,41 δισ. ευρώ σε σχέση με 2,99 δισ. ευρώ του εννεαμήνου του 2002.

Οι πέντε τράπεζες που συμπεριλαμβάνονται στο Focus List της Marfin (Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εμπορική Τράπεζα, EFG Eurobank και Εθνική Τράπεζα) κατέγραψαν στο σύνολό τους αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 13,3% (στα 2,96 δισ. ευρώ συγκριτικά με 2,64 δισ. ευρώ πέρυσι).

Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα των πέντε προαναφερθέντων τραπεζών ενισχύθηκαν κατά 15,1% καθώς έφτασαν στα 4,24 δισ. ευρώ, έναντι 3,72 δισ. ευρώ του εννεαμήνου του 2002, με τα κέρδη προ φόρων να ενισχύονται κατά 32,6% καθώς έφτασαν στα 1,17 δισ. ευρώ σε σχέση με 888,2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών οι οποίες περιλαμβάνονται στο Focus List της Marfin Hellenic (CosmOTE, OTE, STET Hellas και Vodafone – Panafon) κατέγραψαν στο σύνολό τους - κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου - αύξηση 14,5% στις πωλήσεις, που έφτασαν στα 5,96 δισ. ευρώ έναντι 5,22 δισ. ευρώ πέρυσι (σημειώνεται πως όσον αφορά στην Vodafone – Panafon πρόκειται για τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου της εταιρικής χρήσης).

Τα EBITDA των τεσσάρων εταιριών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών αυξήθηκαν κατά 12,2%, διαμορφούμενα στα 2,35 δισ. ευρώ συγκριτικά με 2,1 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, με τα κέρδη προ φόρων να παρουσιάζουν βελτίωση 10,4% (στα 1,32 δισ. ευρώ σε σχέση με 1,26 δισ. ευρώ πέρυσι).

Από τον κλάδο των κατασκευών και των Μη Μεταλλικών, η Marfin Hellenic έχει συμπεριλάβει στο Focus List της, τις Ελληνική Τεχνοδομική, Τεχνική Ολυμπιακή, Άκτωρ, και Τιτάν οι οποίες εμφάνισαν στο σύνολό τους αύξηση των πωλήσεων κατά 13,6% (στα 3,63 δισ. ευρώ, σε σχέση με 3,22 δισ. ευρώ).

Οι ίδιες επιχειρήσεις ανακοίνωσαν αύξηση των EBITDA της τάξεως του 7,5% (ανήλθαν στα 578,6 εκατ. ευρώ έναντι 536 εκατ. ευρώ πέρυσι), με τα κέρδη προ φόρων να ενισχύονται κατά 9,4%, στα 464,5 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 416,6 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2002.

Από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών η Marfin Hellenic έχει ξεχωρίσει τις Coca – Cola Τρία Έψιλον, Chipita και Δέλτα Συμμετοχών. Οι τρεις εταιρίες εμφάνισαν στο σύνολό τους πωλήσεις ύψους 3,85 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 4,7% σε σχέση με πέρυσι.

Το σύνολο των EBITDA των συγκεκριμένων ομίλων αυξήθηκε κατά 12,6% καθώς έφτασε στα 670,9 εκατ. ευρώ, έναντι 600,2 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου της παρελθούσας χρήσης, με τα κέρδη προ φόρων να ενισχύονται κατά 36,2% στα 265 εκατ. ευρώ σε σχέση με 199,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Eκτός των προαναφερθέντων εταιριών το Focus List της Marfin Hellenic περιλαμβάνει τις: Ελληνικά Πετρέλαια, S&B, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Frigoglass, Μαΐλλης, Intracom, ΔΟΛ, Τηλέτυπος, Γερμανός, Elmec Sport, Jumbo, Πλαίσιο, Επιχειρήσεις Αττικής, Folli Follie, Hyatt, Inform Λύκος, Intralot, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Delta Singular.

* Τα αναλυτικά στοιχεία του Focus List της Marfin Hellenic δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο