Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αποτιμήσεις-δέλεαρ για έξοδο από το ταμπλό

Χαμηλές μεσοσταθμικές τιμές εξαμήνου τείνουν να διαμορφωθούν ακόμη και για εισηγμένες πρώτης γραμμής του Χ.Α. Οι πειρασμοί των βασικών μετόχων και οι βοήθειες από private equity funds και από φίλους επιχειρηματίες.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ: Αποτιμήσεις-δέλεαρ για έξοδο από το ταμπλό
Πειρασμούς σε βασικούς μετόχους και… εφιάλτες σε μετόχους μειοψηφίας δημιουργεί η παραμονή ήδη επί τρίμηνο των μετοχικών αποτιμήσεων σε χαμηλά επίπεδα, καθώς διαμορφώνονται συνθήκες για έξοδο των εταιριών από το ταμπλό στη… φθήνια.

Η βίαιη πτώση των μετοχικών αποτιμήσεων τον περασμένο Οκτώβριο και η απουσία ουσιαστικής αντίδρασης εν συνεχεία για το Χ.Α. είχαν ως αποτέλεσμα επί ένα τρίμηνο να διαμορφώνονται θελκτικές μέσες χρηματιστηριακές τιμές.

Αν οι αποτιμήσεις παραμείνουν έως και τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2009 κοντά στα χαμηλά του Οκτωβρίου - Νοεμβρίου του 2008, τότε η περίοδος των "φθηνών" εξαμήνων θα έχει ολοκληρωθεί και θα εξαρτάται από τη διάθεση ή από την τσέπη των βασικών μετόχων η εκδήλωση δημοσίων προτάσεων.

Το θεσμικό πλαίσιο περί προαιρετικών δημοσίων προτάσεων επιβάλλει η τιμή που προσφέρεται να είναι η υψηλότερη μεταξύ της μέσης χρηματιστηριακής τιμής εξαμήνου και αυτής στην οποία αγόρασε ο προτείνων ή πρόσωπα που ενεργούν από κοινού και συντονισμένα με αυτόν ένα 12μηνο πριν από την υποβολή της δημόσιας προσφοράς.

Ακόμη και σε περιπτώσεις εισηγμένων όπου οι βασικοί της μέτοχοι έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο δημόσιας πρότασης (Λαυρεντιάδης - Alapis) ή συγκεντρώνουν μεθοδικά ποσοστά (Delhaize - ΑΒ Βασιλόπουλος) η μέση σταθμισμένη τιμή από τις 27 Οκτωβρίου μειώνεται αισθητά.

Η περίπτωση της Alapis είναι χαρακτηριστική. Η μέση σταθμισμένη τιμή τριμήνου (27/10/08 - 26/01/09 ) της μετοχής διαμορφώνεται στο 0,815 ευρώ, ενώ χθες έκλεισε στο 0,59 ευρώ με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται πέριξ των 578,5 εκατ. ευρώ με εκτιμώμενα EBITDA 2008 ύψους 250 - 270 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο δίμηνο - τρίμηνο οι μεγάλες αγορές στον τίτλο της Alapis από πλευράς του κ. Λ. Λαυρεντιάδη βγήκαν κάτω από το 0,62 ευρώ ανά μετοχή, ενώ μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008 είχαν εκδηλωθεί αγορές και πάνω από το 1,30 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης ή πρόσωπο που ενεργεί από κοινού και συντονισμένα με αυτόν υποχρεούται σε περίπτωση δημόσιας πρότασης να προσφέρει τιμή τουλάχιστον ίση με 1,30 ευρώ.

Η Delhaize, από την πλευρά της, αύξησε το ποσοστό της στην ΑΒ Βασιλόπουλος (κατέχει πλέον άνω του 63%) αγοράζοντας σε τιμές 23 και 23,40 ευρώ πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τη μεσοσταθμική τιμή εξαμήνου (30 ευρώ). Όμως, η μέση σταθμισμένη τιμή της ΑΒ μετά τις 27/10 πέφτει αισθητά στα 25,15 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που επιμελήθηκε για το Euro2day η Proton Bank.

H βελγική πολυεθνική συγκεντρώνει μεθοδικά ποσοστά της ΑΒ μέσω δύο ξένων χρηματιστηριακών χωρίς να έχει δηλώσει πρόθεση δημόσιας προσφοράς. Η αγορά όμως το φοβάται καθώς βλέπει τη μέση σταθμισμένη τιμή της ΑΒ να υποχωρεί και γνωρίζει ότι φέτος τα κέρδη της αλυσίδας θα ενισχυθούν σημαντικά αφού και πέρσι ανέλαβε το σύνολο του κόστους αφομοίωσης των Plus.

Η πτώση των μεσοσταθμικών τιμών απλώνεται σε όλο το εύρος του Χ.Α. Το Euro2day χρησιμοποιεί κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις προκειμένου να καταδείξει τις ευκαιρίες και τους πειρασμούς για τους βασικούς μετόχους και βεβαίως τους κινδύνους για τους μετόχους μειοψηφίας.

Η Autohellas, με κεφαλαιοποίηση 41,4 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύεται ήδη κάτω από το εκτιμώμενο EBITDA 2008 (82 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Euroxx) αλλά και κάτω από τη μέση σταθμισμένη τιμή τριμήνου 27/10/08 - 26/1/09, η οποία ανέρχεται σε 1,22 ευρώ

H Folli Follie αναμένει για το 2008 EBITDA 190 - 195 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 164,7 εκατ. ευρώ. Η τιμή της μετοχής της χθες έκλεισε στα 5 ευρώ, χαμηλότερα από τη μέση σταθμισμένη τιμή τριμήνου (6,3 ευρώ). Η παραμονή της τιμής κάτω από τα 6 ευρώ και η διενέργεια πακέτων κάτω από αυτά τα επίπεδα μειώνει έτι περαιτέρω ταχύτατα τη μέση σταθμισμένη τιμή της μετοχής.

Η Σιδενόρ, με εκτιμώμενο EBITDA 223 εκατ. ευρώ, διαθέτει κεφαλαιοποίηση 261,4 εκατ. ευρώ.

Χθες η τιμή της μετοχής της έκλεισε στα 2,72 ευρώ κάτω από τη μέση σταθμισμένη τιμή τριμήνου (3,09 ευρώ ανά μετοχή).

Η μέση σταθμισμένη τιμή τριμήνου της Ελλάκτωρ διαμορφώνεται στα 3,87 ευρώ επίπεδα στα οποία έκλεισε χθες και η τιμή της μετοχής. Η εισηγμένη, με κεφαλαιοποίηση 676 εκατ. ευρώ, αναμένεται να εμφανίσει, σύμφωνα με τη Euroxx, ΕΒΙΤDA 272 εκατ. ευρώ το 2008.

Αντίστοιχα, η μέση σταθμισμένη τιμή της J&P Άβαξ στο διάστημα 27/10/08 - 26/1/09 διαμορφώνεται στα 2,56 ευρώ και η τιμή στο ταμπλό χθες έκλεισε στο 1,85 ευρώ. Η κατασκευαστική αναμένεται να εμφανίσει το 2008 EBITDA 49 εκατ. ευρώ

Η Intralot διαθέτει μέση σταθμισμένη τιμή τριμήνου 3,6 ευρώ με την τιμή της χθες να κλείνει στα 3,08 ευρώ. H Euroxx αναμένει EBITDA 2008 για την Intralot ύψους 217 εκατ. ευρώ.

---Τα σχέδια των βασικών μετόχων

Η παραπάνω πτώση των μεσοσταθμικών τιμών οδηγεί ήδη κάποιους βασικούς μετόχους σε αναθεώρηση του σχεδιασμού τους. Έχοντας αντιληφθεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα αργήσει να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και η φυγή των ξένων από τις εταιρίες τους θα συνεχιστεί, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αξιοποιήσουν τις χαμηλές αποτιμήσεις.

Το ερώτημα είναι αν διαθέτουν και την απαραίτητη ρευστότητα…

Η λύση χρηματοδότησης έρχονται είτε από private equity funds είτε από Έλληνες επιχειρηματίες με ρευστότητα που ενεργούν με λογική private equity funds. Οι εταιρίες ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) κυνηγούν πλέον νέου τύπου deals. Η κρίση άλλαξε τα δεδομένα και τα funds συζητούν με Έλληνες επιχειρηματίες για να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν το… free float των εταιριών τους.

Στο μικροσκόπιό τους βρίσκονται κλάδοι με αμυντικά χαρακτηριστικά, όπως τα τρόφιμα και ο τομέας υγείας (φάρμακα - νοσοκομεία - ιατρικός εξοπλισμός) και κάποιες εταιρίες οργανωμένου λιανεμπορίου. Επιπλέον, διερευνούν κλάδους με πρόσφορες πλέον συνθήκες ριζικής αναδιάρθρωσης, όπως οι τηλεπικοινωνίες αλλά και διεθνοποιημένες επιχειρήσεις με ισχυρές ταμειακές ροές και με αντοχές απέναντι στην κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v