Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το παρόν και το μέλλον των Mid Caps!

Σε εξέλιξη η διάχυση ενδιαφέροντος από τα "βαριά χαρτιά" σε μετοχές Mid Caps και ευρύτερης περιφέρειας στο ΧΑ. Αναλυτικός πίνακας του MID 40 σε όρους P/E, P/BV και μερισματικής απόδοσης για το 2009-10.

  • του Γιώργου Σαββάκη
ΧΑ: Το παρόν και το μέλλον των Mid Caps!

* Οι αποτιμήσεις των μετοχών του FTSE 40 για το 2009 και 2010 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Οι αισιόδοξοι της αγοράς πιστεύουν ότι όχι μόνο ο Γενικός Δείκτης έχει ακόμη -έστω και με κάποιες ενδιάμεσες διορθώσεις- πολύ δρόμο μπροστά του, αλλά και ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία διάχυσης της ανόδου από την υψηλή, στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Μερικοί εξ αυτών υποστηρίζουν πωςη Σοφοκλέους ξεκίνησε ήδη να προεξοφλεί μια ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία, που θα αρχίσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2009, ενώ άλλοι απλώς μιλούν με τεχνικούς όρους.

Συγκεκριμένα, λένε, ότι ένα bear market rally διαρκεί γύρω στο 1/3 της περιόδου πτώσης που έχει προηγηθεί, άρα ας μην παραξενευτούμε αν δούμε τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να ανεβαίνει έως και τον Ιούλιο ή και τον Αύγουστο...

Πέραν όμως των θετικών εκτιμήσεων για την πορεία του Γενικού Δείκτη, οι αισιόδοξοι της αγοράς βλέπουν να συνεχίζεται το φαινόμενο των λίγων τελευταίων συνεδριάσεων, όπου η άνοδος διαχύθηκε έντονα προς τη μεσαία, αλλά και τη μικρή κεφαλαιοποίηση και οι σχετικοί δείκτες υπεραπέδωσαν του «εικοσάρη». Την Παρασκευή μάλιστα δεν ήταν λίγες οι περιφερειακές μετοχές που «έγραψαν» κέρδη ανώτερα του 10%!

Σύμφωνα με αυτούς, η χρηματιστηριακή άνοδος στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (ας θυμηθούμε, για παράδειγμα, τι έγινε τόσο την περίοδο 1998-1999, όσο και εκείνη του 2005-2006), για να μεταφερθεί στη συνέχεια στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, πριν καταλήξει στο τέλος στην περιφέρεια.

Και επιπλέον, επισημαίνουν ότι: α) οι τρέχοντες δείκτες αποτίμησης σε πολλά «μεσαία χαρτιά» δείχνουν σήμερα ελκυστικότεροι σε σχέση με αυτούς των blue chips και β) οι κεφαλαιοποιήσεις σε πολλές εταιρείες της περιφέρειας έχουν περίπου… εξαφανιστεί!

Τι θα γίνει, ωστόσο, αν τελικά αποδειχτεί ότι το ράλι των μετοχών τελειώνει κάπου εδώ και οι προσδοκίες των αισιόδοξων διαψευστούν; Επί του παρόντος, «μικρό το πρόβλημα» υποστηρίζουν χρηματιστηριακοί κύκλοι. Και καταλήγουν: «Οι εντονότερες πιέσεις αναμένεται να εστιαστούν εκεί όπου υπήρξαν και τα μεγάλα κέρδη, δηλαδή στα βαριά χαρτιά».

Γενικότερα πάντως, δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το τρέχον χρηματιστηριακό ράλι έχει «ημερομηνία λήξεως» που μάλιστα δεν θα αρχίσει να έρθει. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειονότητα των επενδυτών εξακολουθεί να παραμένει διστακτική απέναντι στις εξελίξεις, παρακολουθώντας περισσότερο την κατάσταση, παρά προβαίνοντας σε αγορές ή πωλήσεις στο ταμπλό της οφοκλέους.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναλυτές έχουν πάρει χαρακτηριστικές αποστάσεις από το τρέχον ράλι, επιμένοντας και επισημαίνοντας ότι οι δυσκολίες της κρίσης στην πραγματική οικονομία δεν είναι πίσω μας, αλλά μπροστά μας…

Και τέλος, κάποιοι άλλοι ανησυχούν για την επανεμφάνιση κάποιων λόμπι σε χαρτιά κυρίως της χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

Η πρώτη φάση της ανόδου

Μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας,
το bear market ράλι της Σοφοκλέους προς τις 2.000 μονάδες είχε ήδη ωφελήσει σημαντικά τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφού τα κέρδη των μετοχών του FTSE/ASE-20 σε διάστημα ενός μηνός προσέγγιζαν το 30%.

Αντίθετα, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε ενισχυθεί κατά 17%. Από τη μία πλευρά, η υπεραπόδοση των blue chips μπορεί να θεωρηθεί αναμενόμενη αφού είχαν πιεστεί αρκετά περισσότερο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και επίσης αυτή η κατηγορία μετοχών δίνει το σήμα και για τις υπόλοιπες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, προκειμένου το ράλι να έχει μονιμότερο χαρακτήρα θα πρέπει η ανοδική ορμή των αγοραστών να διοχετευτεί σε μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών και ειδικά στους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο λόγος είναι απλός: αρκετές από τις μετοχές αυτής της κατηγορίας, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και τα μέτρια αποτελέσματα που προβλέπονται για το α΄ τρίμηνο του 2009, εξακολουθούν να διαθέτουν υγιή θεμελιώδη χαρακτηριστικά, συνδυασμένα με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης και με σημαντική κερδοφορία.

Το γεγονός ότι το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται σταδιακά στους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης φαίνεται και από τις αποδόσεις των δεικτών το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης και ο αντίστοιχος της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν κινηθεί ανοδικά με ρυθμούς της τάξεως του 6% και του 3%, αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχει προσφέρει κέρδη 9%.

Όσον αφορά στην περίοδο των τελευταίων 30 ημερών, οι αποδόσεις των τριών δεικτών διαμορφώνονται σε ποσοστά 12,13% και 12,88% για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE/ASE-20 αντίστοιχα και στο 15,13% για τον FTSE/ASE Mid 40.

--- Οι δείκτες αποτίμησης

Πέραν όμως των αποδόσεων, μία ακόμα κατηγορία στην οποία ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπερτερεί είναι και οι αποτιμήσεις για τα έτη 2009 και 2010.

Κατά μέσο όρο πάντα, το P/E των εταιρειών του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης για το τρέχον έτος είναι της τάξεως του 7,37, έναντι 8,28 για τον Γενικό Δείκτη και 8,38 για τον FTSE/ASE-20, ενώ για το 2010, ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπολογίζεται στο 6,96 έναντι 7,89 για τη συνολική αγορά και 8,14 για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο, μία σημαντική διαφορά μεταξύ των εταιρειών των τριών δεικτών είναι η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή και για τα δύο έτη αναφοράς, καθώς για το 2009 η μέση μεταβολή είναι της τάξεως του 2,1%, έναντι αρνητικής μεταβολής 17,92% για τον Γενικό Δείκτη και 21,37% για τον FTSE/ASE-20.

Αναφορικά με το 2010, η μέση αύξηση εκτιμάται στο 5,77%, εν συγκρίσει με το 4,97% και το 2,90% του Γενικού Δείκτη και του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης αντίστοιχα.

Τα μεσαία «χαρτιά», δηλαδή, φαίνεται να υπερτερούν σε αύξηση κερδοφορίας, όμως εκτός από την καλύτερη αποτίμηση σε όρους P/E χαρακτηρίζονται και από ευνοϊκότερη αποτίμηση σε όρους λογιστικής αξίας (P/BV) και λειτουργικής ταμειακής ροής (P/CF).

Πιο συγκεκριμένα, το P/BV των εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εκτιμάται στο 0,68 και στο 0,66 για τα έτη 2009 και 2010 αντίστοιχα, ενώ ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει δείκτες της τάξεως του 1 και του 0,94. Όσον αφορά στα «βαριά» χαρτιά, είναι διαπραγματεύσιμα με δείκτες της τάξεως του 0,99 και του 0,93 για το 2009 και 2010.

Περισσότερο αισθητή είναι η διαφορά σε όρους τιμής προς λειτουργική ταμειακή ροή, αφού ο FTSE/ASE Mid 40 εμφανίζει δείκτες της τάξεως του 4,97 και 4,85 για το 2009 και 2010, έναντι του 5,50 και 4,89 για τον Γενικό Δείκτη και του 5,55, 4,90 για τον FTSE/ASE-20.

Ακόμα και σε όρους μερισματικής απόδοσης, όπου παραδοσιακά οι μετοχές του «40άρη» υστερούσαν σημαντικά σε σχέση με τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, υπόσχονται πλέον παραπλήσιες αποδόσεις της τάξεως του 4,43%, έναντι 5,17% για τα blue chips και 5% για τον δείκτη-«βαρόμετρο» της Σοφοκλέους.

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

Μεταξύ των 40 εταιρειών του FTSE/ASE-40, οι μετοχές των Jumbo, Lamda Development, Ιατρικό Αθηνών, ΜΕΤΚΑ, Aegean Airlines, J&P Άβαξ και Alapis εμφανίζουν δείκτες αποτίμησης σε όρους P/E, οι οποίοι κυμαίνονται από 2,65 έως 8,75 για το τρέχον έτος, ενώ παράλληλα, οι προσδοκώμενοι ρυθμοί αύξησης των κερδών τους είναι θετικοί τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, το κατά πόσον οι εταιρείες θα μπορέσουν να επιδείξουν θετικούς ρυθμούς αύξησης των καθαρών κερδών τους για το 2009 παραμένει ανοιχτό ζήτημα, αφού οι υπολογισμοί των αναλυτών συνεχίζουν να εμφανίζουν τάσεις μείωσης.

* Σε όρους αύξησης των κερδών ανά μετοχή, η Jumbo εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ρυθμό της τάξεως του 11,5% για το 2009, ενώ για το 2010 ο ρυθμός αύξησης θα διαμορφωθεί στο 8,5%.

Η αποτίμηση της εταιρείας εξακολουθεί να βρίσκεται σε μονοψήφια επίπεδα και για τα δύο έτη, ενώ η μετοχή της έχει κινηθεί ανοδικά 37% από την αρχή του έτους και 16% κατά τον τελευταίο μήνα.

* Υψηλούς ρυθμούς αύξησης, ανώτερους από την αγορά, πιστεύεται ότι θα παρουσιάσει και η ΜΕΤΚΑ, αφού για το 2009 υπολογίζεται ότι θα αυξήσει την κερδοφορία της πάνω από 20% σε σχέση με το 2008 και περισσότερο από 30% στη διάρκεια του 2010.

Επίσης, οι παραπάνω εκτιμήσεις κερδοφορίας συνδυάζονται με ιδιαίτερα χαμηλότερους δείκτες αποτίμησης σε όρους κερδοφορίας, αφού για τις δύο χρονιές ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται στις 7,45 φορές το 2009 και στις 5,28 φορές το 2010. Σε όρους απόδοσης, η μετοχή της ΜΕΤΚΑ έχει μηδενική μεταβολή από την αρχή του έτους, ενώ στο διάστημα μηνός +15%.

* Όσον αφορά στην Alapis, οι ρυθμοί αύξησης των κερδών ανά μετοχή προσεγγίζουν το 23% και για τα δύο έτη αναφοράς 2009 και 2010, ενώ η αποτίμηση της εταιρείας στο ταμπλό είναι κοντά στις 2,5 φορές τα καθαρά κέρδη. Παράλληλα, η αποτίμηση σε όρους λογιστικής αξίας κινείται ιδιαίτερα χαμηλά, στη 0,27 φορά, πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο τόσο του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όσο και του Γενικού Δείκτη. Ωστόσο, ο πολλαπλασιαστής κερδών βάσει των αποτελεσμάτων του 2008 είναι περίπου στις 10 φορές.

* Η J&P Άβαξ εμφανίζει σταθερά θετική μεταβολή κερδοφορίας τόσο για φέτος όσο και για το 2010, ενώ οι ρυθμοί μεγέθυνσης των καθαρών κερδών ανά μετοχή υπολογίζονται σε περισσότερο από 20% για φέτος και στο 9,1% για το 2010. Βάσει των καθαρών κερδών του 2008, ο δείκτης τιμής προς κέρδη για την εταιρεία διαμορφώνεται στις 7,8 φορές, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2009 και το 2010 τοποθετούν τον δείκτη στις 5 φορές.

Παράλληλα, η αποτίμηση σε όρους λογιστικής αξίας μόλις που υπερβαίνει τη 0,5 φορά, αισθητά χαμηλότερα από τον Γενικό Δείκτη αλλά και από τους άλλους δείκτες της αγοράς. Σε όρους αποδόσεων, από την αρχή του έτους η μετοχή εξακολουθεί να σημειώνει πτώση της τάξης του 3% και σε επίπεδο μηνός κινείται στο +25%.

* Αναφορικά με την Aegean Airlines, οι δείκτες αποτίμησης για το 2009 και το 2010 εκτιμώνται στις 6,13 και 4,47 φορές τα καθαρά κέρδη, ενώ το ιστορικό P/E για το 2008 είναι κοντά στις 7 φορές. Οι δείκτες τιμής προς λογιστική αξία διαμορφώνονται κάτω από τη μονάδα και οι αποδόσεις της μετοχή στο ταμπλό είναι της τάξεως του 19% στο διάστημα του μήνα και του +7% από την αρχή του έτους.

* Τέλος, ακόμα μία εταιρεία, η Ιατρικό Αθηνών, εμφανίζει τόσο για το 2009 όσο και για το 2010 θετικούς ρυθμούς μεταβολής των μεγεθών της, ενώ το ιστορικό P/E για το 2008 έχει διαμορφωθεί στις 10,7 φορές. Όσον αφορά στο 2009 και στο 2010, οι αντίστοιχοι δείκτες αποτίμησης υπολογίζονται στις 7,73 και 6,82 φορές και η αποτίμηση σε όρους λογιστικής αξίας διαμορφώνεται αρκετά κάτω από τη μονάδα.

* Οι αποτιμήσεις των μετοχών του FTSE 40 για το 2009 και 2010 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Επικαιροποιημένη αναδημοσίευση από το 579ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 24 - 28 Απριλίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v