Σοφοκλέους: Γιατί το ταμπλό "αγνοεί" τα τρίμηνα!

Αν και τα μηνύματα για τα αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων εταιριών είναι ολοένα και χειρότερα, η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε τροχιά ράλι. Οι τρεις πιθανότεροι λόγοι. Ενδεικτικές περιπτώσεις.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Σοφοκλέους: Γιατί το ταμπλό αγνοεί τα τρίμηνα!
Αν και τα μηνύματα για τα αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων εταιριών είναι ολοένα και χειρότερα, η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε τροχιά ράλι. Οι τρεις πιθανότεροι λόγοι.

Μέχρι το τέλος Μαΐου οι εισηγμένες εταιρίες καλούνται να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα τριμήνου και τα μηνύματα που φτάνουν από την πλευρά των αναλυτών αλλά και από άλλες πηγές φαίνεται να ρίχνουν τον πήχη των προσδοκιών πιο χαμηλά, ακόμη και σε σύγκριση με τις πενιχρές εκτιμήσεις του τελευταίου διμήνου.

Όπως λέγεται, δεν θα λείψουν και οι περιπτώσεις ομίλων με παραδοσιακά υψηλή κερδοφορία, των οποίων όμως αυτή τη φορά τα αποτελέσματα θα ξεκινούν από μείον…

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα φετινά αποτελέσματα θα συγκριθούν με την καλύτερη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, κατά την οποία μάλιστα πολλές εισηγμένες είχαν ευνοηθεί με θετικότατα κέρδη αποθεμάτων λόγω του ράλι των commodities!

---Ενδεικτικές περιπτώσεις

Στην περίπτωση του ΟΤΕ οι αναλυτές έχουν μετριάσει το τελευταίο διάστημα τις προσδοκίες τους για τη φετινή χρήση, κυρίως λόγω του εντονότερου ανταγωνισμού στα προπληρωμένα προϊόντα κινητής τηλεφωνίας (ξεκίνησε η Wind και ακολούθησε η Cosmote).

Έτσι, στο πρώτο τρίμηνο βλέπουν -περιορισμένη έστω- μείωση του επαναλαμβανόμενου EBITDA, πλην όμως τα καθαρά κέρδη αναμένεται να αυξηθούν λόγω και έκτακτου κέρδους (αντιστροφή πρόβλεψης) της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Ίσως και για τον λόγο αυτόν να παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα υποαπόδοση του τίτλου σε σύγκριση με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α.

Στις αρχές του έτους δεν νομίζουμε ότι υπήρχε αναλυτής που να προέβλεψε πως στο πρώτο φετινό τρίμηνο τα τελικά αποτελέσματα της Coca Cola Τρία Έψιλον θα μπορούσαν να είναι μηδενικά ή και αρνητικά, όπως αναμένουν τώρα. Όπως φαίνεται, οι πωλήσεις υποχώρησαν τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, ενώ αρνητικά επηρέασαν και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Το θετικό πάντως είναι ότι το πρώτο τρίμηνο δεν συγκαταλέγεται στα ισχυρά του έτους και οι αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν για φέτος λειτουργική κερδοφορία (χωρίς τις περυσινές απομειώσεις) ελαφρά χαμηλότερη από την περασμένη χρονιά.

Αναφορικά με τις τράπεζες, υπάρχουν πολλά γεγονότα που κάνουν τους επενδυτές σαφώς πιο επιφυλακτικούς σε σχέση π.χ. με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως:

• Οι περισσότεροι αναλυτές τον τελευταίο μήνα μάλλον μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για τα τραπεζικά κέρδη το 2009 παρά τις αύξησαν.

• Η σύγκριση του πρώτου φετινού τριμήνου γίνεται με το πλέον κερδοφόρο χρονικό διάστημα του 2008.

• Οι τραπεζίτες αποφεύγουν επιμελώς τις αναφορές τους σε θέματα κερδοφορίας και προβλέψεων. Αντίθετα, επικεντρώνονται περισσότερο σε ζητήματα ρευστότητας και κατάστασης χαρτοφυλακίου.

• Υπήρξε προειδοποίηση (profit warning) της Ελληνικής Τράπεζας για ζημίες στο πρώτο τρίμηνο, παρότι η δραστηριότητα του ομίλου διαφοροποιείται σημαντικά από τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές της Κοινής Πλατφόρμας.

Πέραν αυτών, όμως, ιδιαίτερα έντονη αναμένεται να είναι η πτώση των κερδών στις περισσότερες εταιρίες από τους κλάδους των ορυχείων, της μεταλλουργίας και του εμπορίου, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να εκπλήξουν κάποια ζημιογόνα αποτελέσματα, ακόμη και από ομίλους τους οποίους είχαμε συνηθίσει ιδιαίτερα κερδοφόρους.

Στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, για παράδειγμα, οι αναλυτές βλέπουν ζημιογόνο το πρώτο τρίμηνο της ΣΙΔΕΝΟΡ, ενώ η ΧΑΛΚΟΡ και τα Ελληνικά Καλώδια φρόντισαν έγκαιρα να κατεβάσουν τους τόνους και να μιλήσουν για μικρότερο όγκο πωλήσεων και για πίεση στο μέτωπο των τιμών.

Τόσο για τις εταιρίες αυτές όσο και για τις υπόλοιπες του μεταλλουργικού κλάδου, πέρα από την πτωτική ζήτηση, δεν θα επαναληφθούν οι περυσινές βοήθειες από την άνοδο της τιμής των μετάλλων.

Για μεγάλη υποχώρηση επιδόσεων έχει προϊδεάσει και η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.

Στον χώρο του εμπορίου, η Πετρόπουλος προϊδέασε για πτώση τζίρου κατά 40% και για εξάλειψη κερδών, ενώ σαφώς μειωμένες επιδόσεις αναμένει η πλειονότητα του κλάδου. Μεταξύ των εταιριών του συγκεκριμένου χώρου συγκαταλέγονται και πολλές από τις… καλύτερες οικογένειες. Καλύτερες πάντως είναι οι προσδοκίες για Jumbo, Fourlis και ΑΒ Βασιλόπουλο.

---"Ταύροι" στη Σοφοκλέους

Σε αντίθεση με την αναμενόμενη εικόνα των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας καταγράφει ισχυρά ποσοστά ανόδου.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως σε τρεις παράγοντες:

Πρώτον, στο ότι οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει τη δραματική επιδείνωση των αποτελεσμάτων και μάλιστα στις τιμές των μετοχών στο ταμπλό είχαν ενσωματωθεί και ως έναν βαθμό σενάρια πολύ χειρότερα για την πορεία της οικονομίας γενικότερα.

Ακόμη και εκείνοι που πιστεύουν ότι η σημαντική διόρθωση στις μετοχές δεν θα αργήσει να έρθει, παραδέχονται πλέον ότι ο συστημικός κίνδυνος έχει παρέλθει ή έστω έχει έντονα ξεθωριάσει…

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά όχι στο παρελθόν αλλά στο μέλλον και ιδιαίτερα στο πότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Έτσι, μια ομάδα επενδυτών τοποθετείται με την προοπτική της ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 και κυρίως από το φθινόπωρο και μετά.

Τα διεθνή πακέτα στήριξης, η ύπαρξη πλέον ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, η χαμηλή πτήση της οικονομίας από το δ΄ τρίμηνο του 2008 και το γεγονός ότι η πολιτική destocking (μείωσης των αποθεμάτων) των επιχειρήσεων δεν μπορεί παρά να έχει ημερομηνία λήξεως είναι παράγοντες που θα μπορούσαν να συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, ένας τρίτος παράγοντας είναι η επαναδραστηριοποίηση στο ταμπλό της Σοφοκλέους ενός ιδιότυπου εγχώριου retail. Πολλοί Έλληνες επενδυτές, πλέον, δεν τοποθετούνται επειδή εξετάζουν τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά διότι πιστεύουν ότι πολύ δύσκολα θα μπορεί να βρεθούν οι μετοχές αυτές έπειτα από δύο ή τρία χρόνια σε επίπεδα αποτιμήσεων παρόμοια με τα τρέχοντα.

"Οι λιανικοί αγοραστές συχνά πρόκειται για επενδυτές που είχαν αδρανοποιημένους κωδικούς εδώ και πολλά χρόνια" υποστηρίζει στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, ενώ παράλληλα βλέπουμε και επαναπροσέγγιση από επενδυτές του εξωτερικού.

Η αγορά λοιπόν φαίνεται να μην υπολογίζει ιδιαίτερα τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, όπως αυτά θα δημοσιευτούν μέσα στον μήνα. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα, καθώς πολύ συχνά οι προσδοκίες και η τακτική στις χρηματιστηριακές αγορές αλλάζουν ακόμη και από τη μια στιγμή στην άλλη…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v