Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Έκρηξη στα Mid caps!

Μπορεί οι τράπεζες να είναι παραδοσιακά οι λοκομοτίβες του XA, ωστόσο οι πρωταγωνιστές της χρηματιστηριακής ανόδου του τελευταίου τριμήνου δεν είναι άλλοι από τα "χαρτιά" της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αναλυτικοί πίνακες.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Σοφοκλέους: Έκρηξη στα Mid caps!
* Οι αποδόσεις, οι αποτιμήσεις και οι προβλέψεις για τα mid caps δημοσιεύονται σε αναλυτικούς πίνακες στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Παρά το γεγονός ότι τα φώτα των προβολέων έπεσαν πάνω στις τράπεζες, οι πρωταγωνιστές της χρηματιστηριακής ανόδου του τελευταίου τριμήνου δεν είναι άλλοι από τα «χαρτιά» της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με πολύ καλύτερες επιδόσεις στο ταμπλό της Σοφοκλέους, έχουν αποφέρει υψηλότατες αποδόσεις σε όσους τοποθετήθηκαν στα «χαμηλά» και εξακολουθούν να είναι γερές επιλογές για εκείνους που πιστεύουν ότι το ράλι του χρηματιστηρίου θα έχει και συνέχεια.

Οι «αρκούδες» του Χ.Α. βλέπουν με σκεπτικισμό το ράλι των midcaps. «Όταν τα βαριά χαρτιά εξαντλούν τις προοπτικές τους, έρχεται η σειρά των μεσαίων να κάνουν τη δική τους κούρσα, πριν ολόκληρο το μαγαζί γυρίσει προς τα κάτω», υποστηρίζουν.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Αυτή που θέλει οι μετοχές του FTSE-40 να διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον γύρω από τις οικονομικές τους προοπτικές και να πείθουν τους αναλυτές να ανεβάσουν τις προβλέψεις τους για τα εταιρικά κέρδη του 2009 και του 2010.

Το ισχυρό ράλι της Σοφοκλέους προς τις 2.350 μονάδες έχει ωφελήσει περισσότερο τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αφού τα κέρδη των μετοχών του FTSE/ASE Mid 40 σε διάστημα ενός μηνός προσεγγίζουν το 19%, ενώ αντίθετα o δείκτης της υψηλής και ο Γενικός Δείκτης έχουν ενισχυθεί κατά 9% και 5%, αντίστοιχα.

Από τη μία πλευρά, η υπεραπόδοση των midcaps μπορεί να θεωρηθεί αναμενόμενη αφού είχαν πιεστεί περισσότερο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά το σημαντικό ίσως στοιχείο το οποίο οδηγεί τα κέρδη στο ταμπλό δεν είναι άλλο από τις προβλέψεις των αναλυτών. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, οι αναλυτές έχουν ανεβάσει αρκετά υψηλότερα τον πήχη των κερδών ανά μετοχή για τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και μάλιστα με αρκετά μεγαλύτερο ρυθμό απ’ ό,τι στον δείκτη FTSE/ASE-20.

Αρκετές από τις μετοχές αυτής της κατηγορίας παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία διαθέτουν υγιή θεμελιώδη χαρακτηριστικά, συνδυασμένα με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης. Το γεγονός ότι το ενδιαφέρον της αγοράς έχει στραφεί στους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης φαίνεται και από τις εκρηκτικές αποδόσεις τους το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Από την αρχή του έτους, ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE/ASE-20 έχουν κινηθεί ανοδικά με ρυθμούς της τάξεως του 34% και του 31% αντίστοιχα, ενώ ο FTSE/ASE Mid 40 έχει προσφέρει κέρδη 55% περίπου. Ειδικότερα για την περίοδο του τελευταίου τριμήνου, οι αποδόσεις των τριών δεικτών διαμορφώνονται στο 55% για τον Γενικό Δείκτη, στο 61% για τον FTSE/ASE-20 και στο 71% για τον FTSE/ASE Mid 40.

--- Το κλειδί της αναστροφής

Το στοιχείο το οποίο κρύβεται πίσω από τις αποδόσεις στο ταμπλό είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Με μικρές εξαιρέσεις, οι αναλυτές αναφορικά με τις μετοχές του δείκτη έχουν ξεκινήσει να αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τα μεγέθη του 2009, αλλά πλέον και του 2010.

Αποτέλεσμα των ανοδικών αναθεωρήσεων στα κέρδη των midcaps είναι η σημαντική πλέον διαφορά μεταξύ των τριών δεικτών στην προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή και για τα δύο έτη αναφοράς.

Όσον αφορά στον FTSE/ASE Mid 40, η αρνητική μεταβολή στις εκτιμήσεις για EPS το 2009 έχει μειωθεί σημαντικά στο 10%, σε αντίθεση με το FTSE/ASE-20 που παρά τη βελτίωση από τις 31/3/09 εξακολουθεί να βρίσκεται στο -30,9%. Αναφορικά με τον Γενικό Δείκτη, η αντίστοιχη πρόβλεψη διαμορφώνεται στο -36,7%.

Η παραπάνω εξέλιξη είναι εξαιρετικά θετική, αφού αν το α΄ τρίμηνο του 2009 ήταν το χειρότερο ξεκίνημα και τα επόμενα τρία τρίμηνα είναι καλύτερα από πλευράς κερδών, μπορεί να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για μεγαλύτερη άνοδο των προβλέψεων στον δείκτη FTSE/ASE Mid 40. Παράλληλα, για το 2010 οι εκτιμήσεις των αναλυτών πλέον για τα μεσαία «χαρτιά» διαμορφώνονται υψηλότερα στο 16,5% από -30,5% που ήταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Τα αντίστοιχα μεγέθη για τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν διαμορφωθεί σε ποσοστά 8,2% και 7% από 5,5% και -3,5%.

--- Οι έξι σηματωροί

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της FactSet για το 2009 και το 2010, η πλειονότητα των εταιρειών θα εμφανίσει καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι προβλεπόταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Μερικές περιπτώσεις που καταδεικνύουν την παραπάνω τάση στις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι οι εταιρείες ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Folli Follie, Σωληνουργεία Κορίνθου, Sprider Stores, Ιατρικό Αθηνών και J&P Άβαξ.

Πιο συγκεκριμένα:

* ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Σημαντική αύξηση στις προβλέψεις των αναλυτών επιδεικνύει ο τίτλος της ΓΕΚ, αφού για το 2009 η εκτίμηση στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου έχει κινηθεί από αρνητικό σε θετικό πρόσημο. Πιο συγκεκριμένα, η πρόβλεψη για τον ρυθμό αύξησης των EPS του 2009 ανήλθε στο 0,9% από -21,3% στο τέλος του α΄ τριμήνου, ενώ για το 2010 οι εκτιμήσεις βρίσκονται λίγο χαμηλότερα και το ποσοστό διατηρείται υψηλά στο 45,3%.

* FOLLI FOLLIE: Για τη Folli Follie οι αναλυτές προβλέπουν πλέον ότι ο ρυθμός αύξησης των EPS το 2009 θα κινηθεί στο +9,8% από -10,4% που ήταν στο τέλος Μαρτίου. Παράλληλα και για το 2010 ο ρυθμός των κερδών ανά μετοχή διαμορφώνεται σε θετικό έδαφος, στο +11% από -1,7% στο τέλος του α΄ τριμήνου. Παρά τις «βολές» από τους αναλυτές, το προηγούμενο τρίμηνο πέρασε στην αντεπίθεση και φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις, αφού σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον εμπορικό κλάδο αύξησε πολύ σημαντικά την κερδοφορία της.

* ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Για τη Σωληνουργεία Κορίνθου η μέση εκτίμηση των αναλυτών όσον αφορά στον ρυθμό αύξησης των κερδών του 2009 έχει βελτιωθεί αισθητά στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου και πλέον προσεγγίζει το +3,7% από -18% που προβλέπονταν στις 31/3/2009. Για το 2010, η εκτίμηση ήταν ήδη θετική, όμως πλέον διαμορφώνεται ακόμα υψηλότερα στο +50% από 46,3% στο τέλος του α΄ τριμήνου. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το backlog της εταιρείας για το 2010 δεν είναι ισχυρό.

* SPRIDER STORES: Η Sprider Stores εκτιμάται ότι θα επιδείξει πλέον θετικό ρυθμό μεγέθυνσης το 2009 και το 2010, ενώ οι εκτιμήσεις στο τελευταίο τρίμηνο έχουν κινηθεί ανοδικά από το -23,5% στο 2,9 για φέτος και στο 8,8% από το -0,8% για το 2010. Στο τρίμηνο, η εταιρεία κινήθηκε ανοδικά κατά 31,5% στον κύκλο εργασιών και κατά 14% στα καθαρά κέρδη.

* ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Παρά το γεγονός ότι τα κέρδη του α΄ τριμήνου δεν κινήθηκαν ανοδικά, οι αναλυτές πλέον υπολογίζουν ότι ο ρυθμός αύξησης των κερδών θα είναι θετικός και μάλιστα της τάξεως του 12%, ενώ στο τέλος του τριμήνου του 2009 η εκτίμηση ήταν -17,6%. Για το 2010 το ποσοστό αύξησης έχει παραμείνει σχεδόν το ίδιο και ξεπερνάει το 20%.

* J&P ΑΒΑΞ: Για την J&P Άβαξ, παρόλο που ο ρυθμός αύξησης των κερδών για το 2009 και το 2010 ήταν ήδη θετικός, εντούτοις οι εκτιμήσεις στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Οι αναλυτές προβλέπουν πως για το 2009 τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν κατά 33% και σε ποσοστό 8,5% το 2010, ενώ στο τρίμηνο τα κέρδη του ομίλου παρουσίασαν άνοδο 37,6%, στα 9,5 εκατ. ευρώ.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω εταιρείες, των οποίων στο τέλος Μαρτίου οι ρυθμοί μεταβολής των κερδών ήταν αρνητικοί και πλέον είναι θετικοί, υπάρχουν μερικές ακόμη περιπτώσεις επιχειρήσεων του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπου οι ρυθμοί μεταβολής των κερδών ήταν θετικοί και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου αυξήθηκαν περισσότερο.

* Ο ΟΛΘ θα επιδείξει θετικό ρυθμό μεταβολής στα κέρδη του 2009, αφού η μέση εκτίμηση υποστηρίζει πως αυτά θα εμφανιστούν αυξημένα κατά 85,4% σε σχέση με το 2008, ενώ η πρόβλεψη στο τέλος Μαρτίου έκανε λόγο για άνοδο της τάξεως του 45%. Στο τρίμηνο η εταιρεία εμφάνισε άνοδο 77,7% στα καθαρά της κέρδη, από 2 εκατ. ευρώ στα 3,6 εκατ. ευρώ.

* Για την Jumbo οι εκτιμήσεις των αναλυτών το 2009 δείχνουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα κινηθούν ανοδικά, ενώ το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το 2010. Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη, ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2009 διαμορφώνεται στο 14,5% πλέον από 10,8% στις 31/3/2009.

* Για την ΕΥΑΘ οι εκτιμήσεις στο τελευταίο τρίμηνο έχουν βελτιωθεί αφού ο ρυθμός μεταβολής των κερδών κινείται για το 2009 στο 22,1% από 9,5%, ενώ αντίστοιχη εξέλιξη αναμένεται και για το 2010.

--- Οι αποτιμήσεις

Τέλος, ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη και στο οποίο υστερούν τα midcaps είναι οι δείκτες αποτίμησης. Κατά μέσο όρο, το P/E των εταιρειών του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης για το 2009 είναι της τάξεως του 12,18, έναντι 10,65 για τον Γενικό Δείκτη και 10,44 για τον FTSE/ASE-20, ενώ για το 2010 ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις εταιρείες τοποθετείται στο 10,45 έναντι 9,76 για τη συνολική αγορά και 9,84 για τον FTSE/ASE Mid 40.

Τα μεσαία «χαρτιά», ωστόσο, υπερτερούν και σε όρους λογιστικής αξίας (P/BV). Το P/BV των εταιρειών της κατηγορίας εκτιμάται στο 1,02 και στο 1 για το 2009 και το 2010 αντίστοιχα, ενώ ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει δείκτες της τάξεως του 1,22 και του 1,13. Τέλος, τα... βαριά χαρτιά, είναι διαπραγματεύσιμα με δείκτες 1,25 και 1,18 αντίστοιχα για το 2009 και το 2010. 

* Οι αποδόσεις, οι αποτιμήσεις και οι προβλέψεις για τα mid caps δημοσιεύονται σε αναλυτικούς πίνακες στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 586ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ& ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 12 - 16 Ιουνίου 2009.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v