Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: 18 μετοχές με ελκυστικούς δείκτες

Όταν κυριαρχεί ο σκεπτικισμός και η διάθεση αναμονής, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται από τις αγορές "τάσης", στα θεμελιώδη. Οι 18 εισηγμένες που ξεχωρίζουν με βάση εκτιμήσεις, αποτιμήσεις και μεγέθη.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Σοφοκλέους: 18 μετοχές με ελκυστικούς δείκτες
** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις αποδόσεις, τις τιμές-στόχους και τους δείκτες αποτίμησης των 18 εισηγμένων στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Eπειτα από ένα διάστημα συνεχούς ανόδου, η Σοφοκλέους κινείται πλέον σε κλίμα σκεπτικισμού και αναμονής, με την πλειονότητα των μετοχών να βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ενώ αντίστοιχο είναι και το κλίμα που επικρατεί στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Υστερώντας σε όρους απόδοσης συγκρινόμενη με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών το διάστημα που πέρασε, αλλά υπερτερώντας από την αρχή του έτους και το τελευταίο τρίμηνο, η επιλογή των μετοχών έχει αρχίσει να μετατοπίζεται από το momentum trading στα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών.

Χαρακτηριστικό ωστόσο της αγοράς είναι ότι με ελκυστικές αποτιμήσεις δείχνουν να είναι διαπραγματεύσιμοι ακόμα αρκετοί τίτλοι της Σοφοκλέους, καθώς είναι σε θέση να ικανοποιήσουν ταυτόχρονα αυστηρά κριτήρια χρηματιστηριακών δεικτών, όπως του P/E, του P/BV, της μερισματικής απόδοσης και της προσδοκώμενης αύξησης των κερδών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο «Μ» με τη χρήση της βάσης δεδομένων της FactSet σας παρουσιάζει 18 μετοχές, οι οποίες παρακολουθούνται συστηματικά από τμήματα ανάλυσης και ταυτόχρονα εμφανίζουν ελκυστικούς πολλαπλασιαστές αποτίμησης σε όρους κερδοφορίας ή/και λογιστικής αποτίμησης με υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Για τις εταιρείες που παρουσιάζονται στον πίνακα υπάρχουν μία ή περισσότερες διαφορετικές εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή τους, προκειμένου να αυξηθεί η αξιοπιστία των επιλογών.

Συνολικά, οι 18 επιχειρήσεις που φαίνεται να διαθέτουν ικανοποιητικά στοιχεία για τα δύο έτη επιτρέπουν την αισιοδοξία για την αγορά, αφού παρατηρούμε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται εταιρείες από όλες τις κατηγορίες της αγοράς.

Οι παραπάνω 18 μετοχές ουσιαστικά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ενός μετοχικού χαρτοφυλακίου, αφού στον πίνακα περιλαμβάνονται τίτλοι τόσο της υψηλής και μεσαίας όσο και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Οι πολλές συμμετοχές στον πίνακα από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπως η Εθνική Τράπεζα, η EΛΛΑΚΤΩΡ, η Motor Oil, η Intralot, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, δείχνουν ότι το επιχείρημα των «αρκούδων» για υψηλές αποτιμήσεις μπορεί και να μην είναι τόσο δυνατό τελικά. Παράλληλα, οι πολλές μετοχές της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης δείχνουν «βάθος» επιλογών για την ελληνική αγορά μετοχών.

Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι η εξέταση των δεικτών δεν αποτελεί «πανάκεια» ούτε και εξασφαλίζει από μόνη της χρηματιστηριακά κέρδη. Σε ορισμένες περιπτώσεις ελκυστικών δεικτών, η αγορά αμφιβάλλει για τη μακροπρόθεσμη πορεία των κερδών, ή συνεκτιμά υψηλές τραπεζικές υποχρεώσεις, ή...

Οι αποτιμήσεις

• Το μέσο P/E των 18 εταιρειών για το 2009 υπολογίζεται στο 8,94 έναντι 10,36 για τον Γ.Δ., 10,46 για τον δείκτη FTSE/ASE-20 και 12,68 για τον αντίστοιχο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Όσον αφορά στο 2010, ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις εταιρείες προβλέπεται στο 7,30 έναντι 9,45 για τη συνολική αγορά, 9,90 για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και 9,76 για τον FTSE/ASE Mid 40. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όρους αποτιμήσεων η ελληνική αγορά μετοχών εμφανίζεται συνολικότερα «φθηνότερη» από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ σε όρους προσδοκώμενης κερδοφορίας δεν φαίνεται να υστερεί.

• Ακόμα ένα επιπλέον θετικό στοιχείο των 18 τίτλων είναι η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή που προβλέπεται να εμφανίσουν και για τα δύο έτη αναφοράς. Για φέτος η μέση αύξηση είναι 4,8% έναντι του -9,2% για τον Γ.Δ. και το -14,4% για τον FTSE/ASE-20.

Από την άλλη πλευρά, ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2010 για τους 18 τίτλους διαμορφώνεται σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Γ.Δ., αλλά υψηλότερα από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

• Επίσης, βάσει των προσδοκώμενων μερισματικών αποδόσεων, οι παραπάνω μετοχές εμφανίζονται ελκυστικότερες τόσο για το 2009 όσο και για το 2010, αφού για μεν φέτος η μερισματική απόδοση υπολογίζεται στο 4,92% έναντι 4,02% και 4,29% για τον Γ.Δ. και τον FTSE/ASE-20, ενώ για το 2010 στο 5,44%, εν συγκρίσει με το 4,98% και το 5,14% για τους δύο δείκτες αναφοράς.

• Μεταξύ των 18 εταιρειών, με εξαίρεση τη Eurobank Properties, όλοι οι άλλοι τίτλοι εμφανίζουν μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών (P/E) και για τα δύο έτη. Οι μετοχές των Alapis, Autohellas και Folli Follie παρουσιάζουν τους χαμηλότερους δείκτες αποτίμησης σε όρους P/E, ενώ παράλληλα οι προσδοκώμενοι ρυθμοί αύξησης των κερδών τους θα είναι θετικοί.

• Πέραν των αποτιμήσεων σε όρους κερδοφορίας, και οι αποτιμήσεις λογιστικής αξίας κινούνται σε λογικά επίπεδα σε σύγκριση με τους δείκτες της αγοράς. Ο μέσος δείκτης P/BV 2009 των 18 εταιρειών προβλέπεται στη 1,28 φορά έναντι 1,18 φοράς για τον Γ.Δ. και 1,15 φοράς για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αντίθετα, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινείται αρκετά χαμηλότερα στα επίπεδα του 0,96. Για το επόμενο έτος ο δείκτης λογιστικής αξίας προβλέπεται στη 1,14 φορά, ήτοι 4% και 7% premium σε σχέση με τον Γ.Δ. και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι αποδόσεις

Επίσης, αξιοπρόσεχτη είναι η απόδοση των 18 μετοχών σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς. Στον πίνακα με τις αποδόσεις, η σταθμισμένη απόδοση των επιλεγμένων μετοχών στα διαφορετικά χρονικά διαστήματα, με εξαίρεση εκείνη του τριμήνου, διαμορφώνεται σε αισθητά ανώτερα επίπεδα.

Για το 2009 ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 24,66% έναντι 22,35% για τον Γ.Δ. και -19,63% για τον δείκτη FTSE/ASE-20. Η υπεραπόδοση του FTSE/ASE Mid 40 είναι πέραν κάθε σύγκρισης με 40,18% σε ετήσια βάση έως τώρα. Για την περίοδο των έξι μηνών η απόδοση των 18 τίτλων ξεπερνά ελαφρώς το 40% έναντι του 27% για τον Γ.Δ. και του 25,8% για την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Από τις 18 μετοχές, όλες ανεξαιρέτως σημειώνουν κέρδη το τελευταίο τρίμηνο και μόνο οι τίτλοι της Motor Oil, του Ιασώ και της Σαράντης κινούνται με αρνητικό πρόσημο από την αρχή του έτους.

Από την αρχή του 2009 τις καλύτερες αποδόσεις έχει καταγράψει η μετοχή της Folli Follie (+122%) και ακολουθούν οι τίτλοι της Alapis (+96,3%) και της Jumbo (+56%). Στον αντίποδα, τη χειρότερη απόδοση παρουσιάζει η μετοχή της Σαράντης (-13,44%) και ακολουθεί η μετοχή του ΟΤΕ (-3,19%).

Οι τιμές-στόχοι

Τέλος, μία ακόμα κατηγορία που αποτελεί θετικό στοιχείο για τις 18 εταιρείες είναι οι μέσες τιμές-στόχοι των αναλυτών για το 2009. Όλοι οι τίτλοι εξακολουθούν να είναι διαπραγματεύσιμοι σε χαμηλότερα επίπεδα από τη μέση τιμή-στόχο.

Το μέσο περιθώριο ανόδου για τις 18 μετοχές υπολογίζεται στο 27%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάει το 50%. Για τη μετοχή της J&P Άβαξ η απόδοση της οποίας το τελευταίο τρίμηνο βρίσκεται στο 79,21%, η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών έχει διαμορφωθεί στα 5,75 ευρώ ανά μετοχή έναντι 3,19 ευρώ στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Για τον τίτλο της Folli Follie, με κέρδη σχεδόν 110% στο τρίμηνο, η μέση τιμή-στόχος έχει τεθεί στα 13,35 ευρώ ανά μετοχή. Μία από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με υψηλό upside potential είναι αυτή της ΔΕΗ με μέση τιμή-στόχο τα 20 ευρώ, ενώ στο ταμπλό ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος στα 14,20 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα υψηλότερες τιμές-στόχους σε σχέση με εκείνες όπου είναι διαπραγματεύσιμοι στο ταμπλό της Σοφοκλέους εμφανίζουν και οι τίτλοι του Ιασώ και της Autohellas. Για την πρώτη η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών που έχει διατυπωθεί είναι τα 7,50 ευρώ και στο ταμπλό είναι διαπραγματεύσιμη στα 4,41 ευρώ.

Όσον αφορά στην Autohellas, το περιθώριο ανόδου προσεγγίζει το 80%, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 3,20 ευρώ ανά μετοχή. Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών μετά την ανακοίνωση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι τα 22 ευρώ, άρα ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος με περιθώριο ανόδου 23%.

* Αναδημοσίευση από το 588ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ& ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 26 - 30 Ιουνίου 2009.

** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις αποδόσεις, τις τιμές-στόχους και τους δείκτες αποτίμησης των 18 εισηγμένων στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v