Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Αρνητικοί οι φόροι για μεγέθη, λένε οι ΑΧΕ

Αρνητική επίδραση στην κερδοφορία του ΟΠΑΠ θα έχουν τα νέα φορολογικά μέτρα εκτιμούν οι αναλυτές, αναφερόμενοι στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του οργανισμού κ. Χατζηεμμανουήλ.

ΟΠΑΠ: Αρνητικοί οι φόροι για μεγέθη, λένε οι ΑΧΕ
Αρνητική επίδραση στην κερδοφορία του ΟΠΑΠ θα έχουν τα νέα φορολογικά μέτρα εκτιμούν οι αναλυτές, αναφερόμενοι στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του οργανισμού κ. Χατζηεμμανουήλ.

Το νέο φορολογικό καθεστώς επί των κερδών των παικτών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, αν και δεν αποτελεί άμεση υποχρεώση του οργανισμού, είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία, επισημαίνει η HSBC, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Χατζεμμανουήλ.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η αρνητική επίδραση θα επέλθει μέσω του συνδυασμού χαμηλότερων πωλήσεων και υψηλότερων αποδόσεων που ο οργανισμός θα αναγκαστεί να προσφέρει στους παίκτες λόγω του διαδικτυακού ανταγωνισμού.

Η πρόβλεψη της χρηματιστηριακής για τα EBITDA του ΟΠΑΠ το 2009 κάνει λόγο για 977 εκατ. ευρώ (περίπου 8% χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων της διοίκησης).

Συνολικά, πρόβλεψη της HSBC είναι πως η αγορά αναμένει χειρότερα μεγέθη στο τρέχον έτος και πως η μετοχή που έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από την ανακοίνωση των μέτρων αποτιμά πλήρως στα τρέχοντα επίπεδα τους κινδύνους αυτούς.

Όσον αφορά στη Marfin Analysis, εκτίμηση είναι πως δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τα μικρά αριθμητικά παιχνίδια, ενώ η βασική αρνητική επίδραση θα πρέπει να αναμένεται στο Στοίχημα και στο KINO, καθώς η νέα φορολογία ευνοεί τους παράνομους παρόχους τέτοιων υπηρεσιών. Συνολικά, η Marfin Analysis προβλέπει ότι η νέα φορολογία θα επιδράσει αρνητικά σε ποσοστό 7,7% και 10,6% στα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2009 και του 2010.

Εξάλλου, στα 14 ευρώ από 17 ευρώ περιέκοψε η BNP Paribas την τιμή-στόχο για τον ΟΠΑΠ με σύσταση "underperform". Ο οίκος σχετίζει την καθοδική αναθεώρηση με το νέο φορολογικό καθεστώς, επισημαίνοντας ότι "μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στο Στοίχημα" λόγω και του ανταγωνισμού που αυτό αντιμετωπίζει.

Εκτίμηση της BNP είναι πως ο ΟΠΑΠ, λόγω του ανταγωνισμού είναι πιθανόν να αυξήσει την απόδοση του Στοιχήματος έως το 75% μέχρι το 2011. Αυτό, επισημαίνει, μαζί με την περικοπή σε επίπεδο εσόδων θα σημάνει μείωση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή κοντά στο 30% για το 2009 και το 2010.

Κάμψη των EBITDA κατά 10% έως τα 943 εκατ. ευρώ προβλέπει για το 2009 η Jefferies σε έκθεσή της με ημερομηνία 15 Ιουλίου. Ο οίκος χαρακτηρίζει τον νέο νόμο "δώρο" στους ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ.

Η Jefferies ανησυχεί για την πιθανότητα η μετοχή να παραμείνει όμηρος στο αρνητικό κλίμα, καθώς αρκετοί κίνδυνοι που υπάρχουν ως απειλή αρχίζουν να εμφανίζονται. Ο οίκος εκτιμά πως οι τρέχουσες συγκλίνουσες προβλέψεις εμφανίζονται αισιόδοξες.

Σε υποβάθμιση της σύστασης για τον ΟΠΑΠ σε “hold” από “buy” και μείωση της τιμής-στόχου στα 17 ευρώ ανά μετοχή, από 26,5 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε με έκθεσή της στις 16/7 η Citi.

Αναφερόμενη στην έγκριση από την Βουλή της επιβολής φορολογίας 10% επί των κερδών των παικτών τυχερών παιχνιδιών, η Citi εκτιμά πως, ενώ το κράτος αναμένει έσοδα 350 εκατ. ευρώ, οι χαμηλότερες πωλήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν το ποσό αυτό στα 64 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά την υποβάθμιση της σύστασης, διευκρινίζει ότι προχωρά σε αυτήν την κίνηση λόγω των εκτιμήσεων για ένα αδύναμο β’ τρίμηνο, λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος από την 1η Ιουλίου και λόγω του κινδύνου οι πράκτορες να «απομακρυνθούν» από τις αποκλειστικές συμφωνίες τους.

Ο διεθνής οίκος προχωρά επίσης σε μείωση των εκτιμήσεών του για τις πωλήσεις του Kino και του Στοιχήματος το 2010 κατά 22% και 30% αντίστοιχα, ενώ αναμένει περισσότεροι παίκτες να στραφούν στον «παράνομο» διαδικτυακό στοιχηματισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v