Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί οι ξένοι "τρέχουν" τη Σοφοκλέους

Καλάθια αγορών σε τράπεζες από Fidelity, Capital, BlackRock και άλλα αμοιβαία κεφάλαια. Η "προίκα" της υστέρησης του ΧΑ, το προεκλογικό ορόσημο & το σήμα που δίνουν οι αγορές από ξένους για τους επόμενους μήνες.

Γιατί οι ξένοι τρέχουν τη Σοφοκλέους
Άρδην αλλαγή σκηνικού προκάλεσαν στο Χ.Α. τα προγράμματα αγορών τραπεζικών τίτλων που ενεργοποίησαν από τη συνεδρίαση της Τρίτης ξένα αμοιβαία κεφάλαια και δευτερευόντως hedge funds, καθώς πέραν της εκτίναξης των αποτιμήσεων αλλάζουν και την αντίληψη της αγοράς για το πώς θα κινηθούν οι μετοχές το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα στην αγορά κυριαρχούσε προβληματισμός για το αν δικαιολογούνται υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων. Η υστέρηση απόδοσης που εμφάνιζε η Σοφοκλέους κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδων, σε σχέση τόσο με τις ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές όσο και με τον DAX, δικαιολογούνταν εν μέρει από την προκήρυξη εκλογών και τις πιθανές επιπτώσεις σε εισηγμένες από την υλοποίηση των εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ

Η υστέρηση απόδοσης αποδείχτηκε και "προίκα" του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Με τα αμοιβαία κεφάλαια και τα hedge funds διεθνώς να πιέζονται από συνεχιζόμενες εισροές κεφαλαίων, οι fund managers αναζητούν νέες ιδέες για τοποθέτηση. Και οι ελληνικές τράπεζες ακριβώς λόγω της υποαπόδοσής τους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των επιλογών, σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο εγχώριας χρηματιστηριακής εταιρίας.

Τα προγράμματα αγοράς ξεκίνησαν, σύμφωνα με τον ίδιο, από τη συνεδρίαση της Τρίτης, ενδεικτικό των αποφάσεων των επενδυτικών επιτροπών αυτής της εβδομάδας, και επεκτάθηκαν από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Το ενδιαφέρον για το Χ.Α. είναι ότι επανήλθαν έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα στην πλευρά των αγοραστών χαρτοφυλάκια όπως αυτά της Fidelity, της Capital, της BlackRock κ.ά.

Οι αγορές ελληνικών τραπεζών στα τρέχοντα επίπεδα τιμών από ξένα χαρτοφυλάκια όπως τα προαναφερόμενα δείχνει, σύμφωνα με επικεφαλής τμήματος asset management εγχώριας τράπεζας, ότι πάμε για καλό τέλος 2009, παρά το γεγονός ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις προεξοφλούν άνοδο της κερδοφορίας για το 2010 κατά 25%.

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα funds κλείνουν βιβλία εντός του διμήνου Οκτωβρίου - Νοεμβρίου το στοίχημα του επόμενου διμήνου θα κριθεί στην ένταση των εισροών. Αν συνεχίζουν να μπαίνουν λεφτά σε αμοιβαία και hedge funds, τότε οι όποιες ρευστοποιήσεις για εγγραφή κερδών μια και κλείνουν βιβλία θα αντισταθμιστούν υπογραμμίζει υπεύθυνος ξένων τελικών επενδυτών εγχώριας ΑΧΕ.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η πορεία των εταιρικών ομολόγων. Όσο οι τιμές τους συνεχίζουν να ανεβαίνουν τόσο ελκυστικές εμφανίζονται συγκριτικά οι αποτιμήσεις των μετοχών, σύμφωνα με τον ίδιο.

"Πιθανότατα να βρισκόμαστε στην αρχή μιας φούσκας ρευστότητας που προεξοφλεί επιχειρηματικά κέρδη χωρίς να συνυπολογίζει τις επιπτώσεις από τη συσσώρευση κρατικού δανεισμού προκειμένου να διοχετευθεί η ρευστότητα στην αγορά" σημειώνει έμπειρο στέλεχος της αγοράς, τονίζοντας ότι η πίεση στα ομόλογα, η πορεία του χρυσού και η αποδυνάμωση του δολαρίου αρχίζουν να απεικονίζουν την ανησυχία για τις επιπτώσεις από τον κρατικό υπερδανεισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v