Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι για τη Σοφοκλέους από το δείκτη PEG!

Αρνητικά τα μηνύματα για την ελληνική αγορά από το δείκτη PEG που συνδυάζει P/E και ανάπτυξη, τη στιγμή που η αγορά κλείνει το discount σε όρους Ρ/Ε με τις ευρωπαϊκές. Πότε το Ρ/Ε λέει ψέματα. Οι ελκυστικές μετοχές.

Καμπανάκι για τη Σοφοκλέους από το δείκτη PEG!
* Αναλυτικά στοιχεία για τις αποτιμήσεις στο Χ.Α. και των ευρωπαϊκών αγορών βάσει του δείκτη PEG καθώς και οι αποδόσεις των κύριων δεικτών του Χ.Α. δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


Oι απαισιόδοξοι της Σοφοκλέους επισημαίνουν ότι η ελληνική αγορά έχει αρχίσει να διαπραγματεύεται με παρόμοιο ή και με υψηλότερο P/E σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και οι αποδόσεις της από την αρχή του έτους ξεπερνούν τον μέσο όρο, στοιχείο το οποίο μπορεί να είναι αρνητικό σε κάθε πιθανό profit taking.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της ανόδου εξηγούν ότι υπάρχει δρόμος μπροστά μας αφού οι προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και το τέλος της κρίσης θα ευνοήσουν την ελληνική οικονομία, δεδομένο που θα απεικονιστεί και στον ρυθμό αύξησης των κερδών.

Εκτός από τη μονοδιάστατη ανάλυση του δείκτη P/E και του ρυθμού αύξησης των κερδών, υπάρχει και ο δείκτης PEG που στην ουσία έρχεται να συγκεράσει τα δύο αυτά στοιχεία και να δώσει την κοινή συνισταμένη τους. Και το συμπέρασμα είναι ότι η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη δεν ευνοεί τη Σοφοκλέους! Η εγχώρια αγορά μετοχών φαίνεται αισθητά υπερτιμημένη σε σχέση με τις ξένες, ενώ ο αριθμός των μετοχών που εμφανίζονται υποτιμημένες είναι μικρός.

Ουσιαστικά ο δείκτης PEG συνδυάζει τον πολλαπλασιαστή κερδοφορίας με την εκτιμώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή και εξηγεί ότι το P/E της μετοχής είναι υπερβολικό σε σχέση με την προσδοκώμενη αύξηση των κερδών που προβλέπουν οι αναλυτές.

Υπολογίζεται ως το πηλίκο του P/E ως προς τον ρυθμό αύξησης των κερδών πολλαπλασιασμένο επί 100. Συνδέοντας λοιπόν τα προσδοκώμενα κέρδη και τους πολλαπλασιαστές αποτίμησης, οι επενδυτές είναι σε θέση να αποτιμήσουν τις προοπτικές μιας συγκεκριμένης εταιρίας ή μιας ολόκληρης αγοράς.

Μέσω της χρήσης του δείκτη PEG ο επενδυτής μπορεί να αξιολογήσει το πραγματικό μέγεθος του P/E ενός τίτλου, αφού είναι πιθανόν μία εταιρία που διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς κέρδη 50 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της να δικαιολογεί πλήρως το υψηλό κατά τ' άλλα P/E της λόγω του growth στα κέρδη της, σε αντίθεση με άλλη μετοχή με αρκετά πιο συντηρητική αποτίμηση στο ταμπλό και με μικρότερο P/E, αλλά χαμηλότερο ρυθμό αύξησης στα κέρδη της.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι ο δείκτης PEG λειτουργεί ως μέσο για μακροχρόνιες επενδυτικές επιλογές και σε μετοχές με ικανοποιητική εμπορευσιμότητα, ενώ αντίθετα δεν προσφέρει ιδιαίτερα σημαντικό έργο στην αναζήτηση επιλογών βραχυχρόνιας διάρκειας και θα πρέπει να συνδυάζεται με άλλα κριτήρια επιλογής μετοχών.

Έχοντας οδηγό για το screening των εταιριών τον δείκτη PEG, βάσει των στοιχείων της FactSet, θετικά κρίνονται οι μετοχές που διαθέτουν δείκτη PEG κάτω από τη μονάδα, ενώ ελκυστικές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται οι τίτλοι με δείκτη PEG κάτω από το 0,50.

Όλες οι περιπτώσεις μετοχών που εμφανίζουν δείκτη PEG ανώτερο από τη μονάδα δεν αποτελούν ευκαιρίες, όπως επίσης και οι τίτλοι με αρνητικές εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή, αφού ο δείκτης PEG όπως και ο αντίστοιχος τιμής προς κέρδη δεν ορίζονται για αρνητικές τιμές. Πρέπει ωστόσο να τονιστεί για μία ακόμα φορά ότι τα αποτελέσματα των δεικτών αυτών είναι ενδείξεις και όχι αποδείξεις, ιδιαίτερα σε θέματα αξιολόγησης μετοχών.

Η σύγκριση του PEG με τις ξένες αγορές

Χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων της FactSet, οι μετοχές που για το 2010 φαίνεται να αποτελούν ευκαιρίες είναι λίγες και μάλιστα ο αριθμός τους ξαφνιάζει αρνητικά.

Συνολικά 26 εισηγμένες εταιρίες εμφανίζουν δείκτη PEG κάτω από τη μονάδα, ενώ μόνο οι 13 από αυτές δείχνουν δείκτη PEG κάτω από το κρίσιμο όριο του 0,50. Όπως διακρίνουμε, η ελληνική αγορά μετοχών στο σύνολό της εμφανίζει δείκτη PEG της τάξεως του 1, ενώ για τον αντίστοιχο της υψηλής κεφαλαιοποίησης το μέγεθος εντοπίζεται στο 1,82.

Στον αντίποδα, λιγότερο υπερτιμημένες εμφανίζονται οι εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αφού ο δείκτη FTSE/ASE Mid 40 υπολογίζεται στα επίπεδα του 0,81. Σε όρους λοιπόν συνδυασμένου με την ανάπτυξη πολλαπλασιαστή κερδών, οι ελληνικές μετοχές μπορούν να θεωρηθούν υπερτιμημένες, αφού και ο μέσος όρος για τις ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώνεται αρκετά χαμηλότερα από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών δεικτών την παρούσα χρονική στιγμή διαμορφώνεται στο 0,48, ενώ ο DJ Euro Stoxx βάσει του 2010 κινείται στο 0,40. Ο CAC 40 είναι στο 0,35, ο FTSE/Mibtel 30 του Μιλάνου στο 0,47, ο δείκτης-βαρόμετρο DAX κινείται στο 0,31, ενώ ο S&P 500 έχει διαμορφωθεί στο 0,56.

Η μόνη αγορά που κινείται πάνω από την ελληνική είναι της Πορτογαλίας με 1,90, ενώ τη χαμηλότερη τιμή PEG για το 2010 εμφανίζει ο ολλανδικός δείκτης ΑΕΧ με τιμή 0,17.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Γενικός Δείκτης εμφανίζεται ακριβός, παρότι ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας του για το 2010 είναι χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ωστόσο η ισχνή επίδοση που προβλέπεται στα κέρδη ανά μετοχή τον καθιστά ακριβό.

Οι "ακριβές" και οι "φθηνές" μετοχές

Αναφορικά με τις μετοχές:

• Στην πρώτη θέση του πίνακα φιγουράρει η μετοχή της Minoan Lines με τον χαμηλότερο δείκτη PEG στο 0,07. Η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με P/E 13,06 φορές τα κέρδη του 2010, ενώ ο προσδοκώμενος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το επόμενο έτος είναι 188%.

Σε παραδοσιακούς όρους αποτίμησης ο τίτλος της Minoan Lines δεν είναι διαπραγματεύσιμος "ελκυστικά", αφού ο πολλαπλασιαστής κερδών για το 2010 κινείται σε επίπεδα αρκετά ανώτερα από τον μέσο όρο της αγοράς αλλά και των εταιριών του κλάδου.

• Στην επόμενη θέση βρίσκεται μια εταιρία της μικρής κεφαλαιοποίησης, η Πετρόπουλος, για την οποία το εκτιμώμενο P/E του 2010 προσεγγίζει το 6,65, ενώ οι εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών της επιχείρησης παρουσιάζουν ποσοστό 70%, οπότε ο δείκτης PEG γι’ αυτήν διαμορφώνεται σε 0,10.

• Στην περίπτωση της Μέτκα, το εκτιμώμενο P/E του 2010 κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο τόσο της αγοράς όσο και των εταιριών του κλάδου της με 9,21 φορές και εκτιμώμενο PEG στη 0,13 φορά.

• Στην επόμενη θέση βρίσκεται μία εταιρία με μονοψήφιο P/E για το 2010. Η μετοχή της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά είναι διαπραγματεύσιμη με πολλαπλασιαστή κερδοφορίας για το 2010 στις 8,92 φορές, ενώ η μέση εκτίμηση για την αύξηση της κερδών ανά μετοχή είναι 48%, με τον PEG να κινείται στο 0,19.

• Στις δύο επόμενες θέσεις βρίσκονται οι μετοχές του Μυτιληναίου και της Autohellas. Όσον αφορά στον όμιλο Μυτιληναίου, ο δείκτης PEG διαμορφώνεται σε 0,24, αφού το προσδοκώμενο P/E της εταιρίας για το 2010 είναι 19,35 φορές, αλλά η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή είναι 80%. Για την Autohellas, ο δείκτης PEG κινείται στο επίπεδο του 0,24 και η εκτιμώμενη αύξηση στα καθαρά κέρδη ανά μετοχή είναι στο 19% και το P/E του 2010 σε 4,65 φορές.

• Τέλος, ακόμα 7 τίτλοι είναι διαπραγματεύσιμοι με δείκτη PEG κατώτερο του 0,50 και μεταξύ των οποίων είναι η Frigoglass, η Sciens, η Follie Folli, η EFG Eurobank Ergasias, τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, η Lamda Development και η ΕΥΑΘ.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι εκτός από την EFG Eurobank Ergasias, από τους τραπεζικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνο η Marfin Popular Bank κινείται σε χαμηλά επίπεδα PEG, ενώ η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Τράπεζα Κύπρου διαμορφώνονται με δείκτες 1,54, 2,01 και 1,16 φορές αντίστοιχα.

* Αναλυτικά στοιχεία για τις αποτιμήσεις στο Χ.Α. και των ευρωπαϊκών αγορών βάσει του δείκτη PEG καθώς και οι αποδόσεις των κύριων δεικτών του Χ.Α. δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 606ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 30 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου 2009.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v