Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση ΣΕΔ για την εξαγορά της Σέλμαν

Την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της εξαγοράς της Σέλμαν από την Alfa Wood ζητά με επιστολή του στις χρηματιστηριακές αρχές ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου.

Παρέμβαση ΣΕΔ για την εξαγορά της Σέλμαν
Την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της εξαγοράς της Σέλμαν από την Alfa Wood ζητά με επιστολή του ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ). 

O ΣΕΔ κάνει λόγο για παραπλανητικές ανακοινώσεις και για σοβαρό ζήτημα αποτίμησης στην υπόθεση, τονίζοντας ότι η ανακοίνωση του τιμήματος εξαγοράς επηρέασε την τιμή της μετοχής, θίγοντας τα συμφέροντα των μικρομετόχων. 

Ειδικότερα, η επιστολή του ΣΕΔ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Ανέστη Γαβριηλίδη, και τον πρόεδρο του Χ.Α., κ. Σπύρο Καπράλο, αναφέρει τα εξής:

Θέμα: ΣΕΛΜΑΝ Ελληνοελβετική Βιομηχανία Επεξεργασίας Ξύλου Α.Ε.
Κύριε πρόεδρε,

Ο σύνδεσμός μας έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών από μέλη του και ιδιώτες επενδυτές για παραπλανητικές ανακοινώσεις στο θέμα της εξαγοράς της Σέλμαν Ελληνοελβετική Βιομηχανία Επεξεργασίας Ξύλου Α.Ε. (ΣΕΛΜΑΝ) από την Alfa Wood ΑΕΒΕ (Alfa Wood).

Στις 2 Δεκεμβρίου 2009, η ΣΕΛΜΑΝ ανακοίνωσε τη μεταβίβαση 25.365.386 μετοχών (ποσοστού 72,09% των δικαιωμάτων ψήφου) κυριότητας Παναγιώτη Ηλιάδη, Διονυσίου Ηλιάδη και Δάφνης Παπαπαναγιώτου συζύγου Παναγιώτη Ηλιάδη στην Alfa Wood, αντί σταθερού τιμήματος 11.000.000 ευρώ μεταβίβαση η οποία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε ανακοίνωση στις 28 Σεπτεμβρίου 2009, η ΣΕΛΜΑΝ "σε απάντηση δημοσιευμάτων του σημερινού Τύπου περί επικείμενης εξαγοράς και συγχώνευσής της με την εταιρία ALFA WOOD διαψεύδει τα εν λόγω δημοσιεύματα και παραπέμπει στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε την 22α/9/09".

Σε ανακοίνωση στις 22 Σεπτεμβρίου 2009, η ΣΕΛΜΑΝ αναφέρει ότι "είναι αποδέκτης κατά καιρούς διαφόρων προτάσεων επενδυτών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αυτή. Τις προτάσεις αυτές τις μελετά, όπως έχει υποχρέωση, πλην όμως με τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που τη διαπνέει κρίνει ότι δεν συντρέχει περίπτωση δημοσιοποίησής τους κάθε φορά, διότι τούτο θα οδηγούσε ενδεχομένως σε παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού". Από τις αρχές Σεπτεμβρίου υπήρξαν συχνές αναφορές από τον οικονομικό Τύπο για επικείμενη εξαγορά της ΣΕΛΜΑΝ από την Alfa Wood.

Με βάση την από τις 2 Δεκεμβρίου 2009 συμφωνία, έπρεπε να υπάρξει δημόσια πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας εντός 20 ημερών δηλαδή μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2009. Η εταιρία, εκμεταλλευόμενη την αναμενόμενη έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπό την οποία τελεί η συμφωνία, δεν προέβη σε δημόσια πρόταση, παρανόμως όμως ανακοίνωσε την τιμή εξαγοράς της εταιρίας προκαλώντας άμεση επιρροή στην τιμή της μετοχής (πτώση 50%), παραβαίνοντας τον κανονισμό της κοινοτικής οδηγίας (mifid Ν3461_2006 άρθρο 5 παρ. δ) για αποτροπή τεχνητού επηρεασμού της αγοράς των κινητών αξιών τής υπό εξαγοράς εταιρίας, της προτείνουσας εταιρίας η οποιασδήποτε άλλης εταιρίας, η οποία ενέχεται στη δημόσια πρόταση, θίγοντας άμεσα τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας.

Πέραν των ανωτέρω γεγονότων, σας επισημαίνουμε ότι με μια επικείμενη δημόσια πρόταση λόγω του ποσοστού της μεταβίβασης που έγινε προς την Alfa Wood υπάρχει σοβαρό ζήτημα αποτίμησης, δεδομένου ότι ο λογαριασμός "Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων Ιδιοκτητών Μητρικής" του από τις 30 Σεπτεμβρίου 2009 ισολογισμού φέρει υπόλοιπο 120.902.370 ευρώ. 

Θεωρούμε ότι η συμφωνία και οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν, σε συνδυασμό με την αναχρηματοδότηση της ΣΕΛΜΑΝ ύψους 31.000.000 ευρώ, που έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση στις 25 Σεπτεμβρίου 2009, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και διερεύνησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v