Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τα πέντε πρώτα «πράσινα» φάουλ

Τα συμπεράσματα από τους πρώτους 3,5 μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ - Οι ατυχείς χειρισμοί και οι επιπτώσεις -Ποιες μετοχές ευνοήθηκαν στο ταμπλό και ποιες «το φυσάνε και δεν κρυώνει» -Αναλυτικοί πίνακες.

Σοφοκλέους: Τα πέντε πρώτα «πράσινα» φάουλ
* Αναλυτικός πίνακας με τις μετεκλογικές αποδόσεις της Σοφοκλέους δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 
 
Τα συμπεράσματα από τους πρώτους 3,5 μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ - Οι ατυχείς χειρισμοί και οι επιπτώσεις - Ποιες μετοχές ευνοήθηκαν στο ταμπλό και ποιες «το φυσάνε και δεν κρυώνει».


Κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι θα πρέπει να είναι οι επενδυτές από τους πρώτους 3,5 μήνες θητείας του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, καθώς φαίνεται ότι στο μέτωπο των αγορών η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε βαριές ήττες κατά τις πρώτες μάχες που έδωσε.

Α. Γίναμε αποδιοπομπαίος τράγος

Παράγοντες της αγοράς αναγνωρίζουν μεν τα μεγάλα προβλήματα που κληρονόμησε η κυβέρνηση από την προκάτοχό της, πλην όμως δυσανασχετούν γιατί με τους χειρισμούς που έγιναν η ελληνική οικονομία έλαβε τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου, καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνη για όλα τα λάθη και όλες τις γκάφες που έγιναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διεθνής ειδησεογραφία επικεντρώθηκε στην Ελλάδα, λες και δεν υπήρχαν άλλες χώρες με μεγάλα προβλήματα, λες και το μόνο μακροοικονομικό θέμα της ευρωζώνης βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των συνόρων της.

Ενδεικτική είναι η πορεία της Σοφοκλέους από την 5η Οκτωβρίου (μία ημέρα μετά τις εκλογές) έως και προχθές (20ή Ιανουαρίου 2009). Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχρεώθηκε σε πτώση 21,34%, όταν ο S&P 500 κέρδισε 9,88%, ο γαλλικός CAC 6,91% και ο γερμανικός DAX 6,22%. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, το χρηματιστήριο της πολύπαθης Ιρλανδίας (DJ Ireland) έχασε μόνο το 5,73% της αξίας του, ενώ στην επίσης προβληματική Πορτογαλία η πτώση περιορίστηκε μόλις στο 0,5%!


Πορεία διεθνών χρηματιστηρίων (5/10/2009 - 20/1/2010)

S&P 500

9,88%

Γενικός Δείκτης Χ.Α.

-21,34%

Γαλλία (CAC)

6,91%

Γερμανία (DAX)

6,22%

DJ Portugal

-0,50%

DJ Spain

1,21%

DJ Ireland

-5,73%

ΠΗΓΗ: SOLIDUS Χρηματιστηριακή



Β. Δεν πείσαμε τους ξένους

«Κρίσιμο θέμα για το Χ.Α. είναι να πειστούν οι ξένοι για το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης» δήλωσε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος σε συνέντευξή του σε ξένο πρακτορείο, προφανώς επειδή δεν έχουμε καταφέρει να τους πείσουμε ακόμη

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετεκλογικά, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 21,3%, οι περισσότερες μετοχές στις οποίες υπάρχει αθρόα συμμετοχή διεθνών funds έχουν καταγράψει μεγαλύτερη, ή και πολύ μεγαλύτερη, πτώση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παραδείγματα των Marfin Investment Group (-41%, από 3/10 έως χθες), Forthnet (-39%), ΣΙΔΕΝΟΡ (-26%), ΒΙΟΧΑΛΚΟ (-25%) κ.ά.

Γ. Μέτωπο εναντίον τραπεζών, χωρίς αντίκρισμα

Η νέα κυβέρνηση πολλές φορές έβαλε εναντίον των τραπεζών με διάφορους τρόπους, πέρα φυσικά από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς που αφορούσε σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις. Μερικές από αυτές τις περιπτώσεις ήταν: 

- Η τελική ψήφιση του νομοσχεδίου για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να πειστεί η αγορά ότι θα αυξηθεί η ρευστότητα που θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία. Άλλωστε, πολλοί αναλυτές προβλέπουν για φέτος άνοδο πιστωτικής επέκτασης γύρω στο 5%, ή ακόμη και μεταξύ 1% - 2%. 

- Έντονη φημολογία πότε για επιπλέον φορολόγηση των τραπεζών και πότε για νέα έκτακτη φορολογική τους επιβάρυνση και μέσα στο 2010. Και στις δύο περιπτώσεις το κλίμα στη Σοφοκλέους επιδεινώνεται, χωρίς να έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από το δημόσιο ταμείο. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι τραπεζικοί τίτλοι σημείωσαν πολύ μεγαλύτερη πτώση από τον «μέσο όρο» της αγοράς και ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των: Τράπεζα Πειραιώς (-47%), Eurobank (-37%), Alpha Bank (-37%), Τράπεζα Αττικής (-35%), Marfin Popular (-31%) Εθνική Τράπεζα (-31%) κ.ά.

Δ. Δεν έπεισε ότι θα αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να επιτευχθεί η ανάταξη της πραγματικής οικονομίας. Η αύξηση των επενδύσεων περιλήφθηκε και στα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, ωστόσο η χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει πειστεί ότι τελικά κάτι τέτοιο θα γίνει πράξη. Μεταξύ των λόγων που προκαλούν την αμφισβήτηση της αγοράς συγκαταλέγονται: 

- Η ακύρωση διαγωνισμών προηγούμενης κυβέρνησης και η μεταφορά σημαντικών έργων που προβλέπονταν για φέτος το 2011 (π.χ. επέκταση Αττικής Οδού, Αεροδρόμιο Καστελίου κ.λπ.). 

- Έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για τον τρόπο ανάθεσης των δημόσιων έργων. 

- Καθυστερήσεις στην προώθηση των έργων πληροφορικής. 

- Η δυνατότητα μείωσης των δαπανών των υπουργείων κατά 10% -σύμφωνα με το «Plan B»- φαίνεται κυρίως να «ακουμπά» το κομμάτι των επενδύσεων.

Η αντίληψη αυτή απεικονίζεται σε σημαντικό βαθμό και στο ταμπλό της Σοφοκλέους, καθώς πολλές εισηγμένες από τους κλάδους των κατασκευών και της πληροφορικής έχουν υποχρεωθεί σε μεγάλες πτώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις μετοχές των: Μηχανική (-41%), J&P Άβαξ (-39%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-15%), Byte (-26%), Μοχλός (-26%), Space Hellas (-26%) κ.ά.

Ε. Δεν πέρασε το «χαρτί» των ιδιωτικοποιήσεων

Παρά το γεγονός ότι στον φετινό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις - μετοχοποιήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ποιες τελικά θα ιδιωτικοποιηθούν, αν θα εκχωρηθεί το management κ.λπ.

Έτσι, αυτό που γίνεται είναι ότι έχει ξεσπάσει μια εκτεταμένη φημολογία, στην οποία φυσικά οι επενδυτές δεν μπορούν να βασιστούν προκειμένου να προχωρήσουν σε αγοραστικές παρεμβάσεις. Έτσι, αγοραστικό ενδιαφέρον που θα μπορούσε να προκληθεί «εδώ και τώρα» (τοποθετήσεις σήμερα, έναντι μελλοντικών ιδιωτικοποιήσεων), η κυβέρνηση το αφήνει να… περιμένει στο ακουστικό του. Και όχι μόνο αυτό: η γενικότερη αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης (και) στο συγκεκριμένο θέμα έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην αγορά και κούραση, καθώς αυτά που διαρρέουν από συγκεκριμένες κυβερνητικές πηγές διαψεύδονται από άλλες…

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η πτώση πολλών «κρατικόχαρτων» είχε ξεκινήσει προεκλογικά, νέες μετοχικές απώλειες είχαμε και από την 5η Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα.

* Αναλυτικός πίνακας με τις μετεκλογικές αποδόσεις της Σοφοκλέους δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v