Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: «Κάνουν νερά» και τα γερά μερίσματα

Σε αδύναμη θέση ακόμη και οι μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης όσο τα επιτόκια των κρατικών τίτλων διατηρούνται στα ύψη – Τι «παίζει» για τις εταιρείες που μας είχαν συνηθίσει σε υψηλές διανομές κερδών.

Σοφοκλέους: «Κάνουν νερά» και τα γερά μερίσματα
Σε αδύναμη θέση ακόμη και οι μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης όσο τα επιτόκια των κρατικών τίτλων διατηρούνται στα ύψη – Τι «παίζει» για τις εταιρείες που μας είχαν συνηθίσει σε υψηλές διανομές κερδών.

H έντονη υποχώρηση στα επιτόκια των κρατικών τίτλων αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να επιτευχθεί διατηρήσιμη άνοδος των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα (πριν από την επίσημη ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων), τα yields των πολυετών κρατικών τίτλων κυμαίνονταν γύρω στο 6,5%, ενώ επιτόκιο ανώτερο ακόμη και του 6% προσφερόταν σε μεγάλους πελάτες τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών που αγόραζαν διετή ομόλογα μέσα από τη δευτερογενή αγορά!

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα εταιρικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους και τις γενικότερες συνθήκες της αγοράς, καθιστά τα επιτόκια των κρατικών τίτλων ανώτερα από τις μερισματικές αποδόσεις των περισσότερων μετοχών της Σοφοκλέους, καθώς:

1. Με εξαίρεση τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα, οι άλλες εισηγμένες τράπεζες δεν αναμένεται να διανείμουν μέρισμα ούτε και φέτος.

2. Πολλές εισηγμένες εταιρείες θα υποχρεωθούν να ανακοινώσουν για το 2009 πολύ χαμηλότερη κερδοφορία σε σύγκριση με πρόπερσι.

3. Η γενικότερη στενότητα ρευστότητας αλλά και η αυξημένη φορολόγηση των μερισμάτων αναμένεται να ωθήσουν πολλές επιχειρήσεις σε σαφώς συντηρητικότερες επιλογές από το παρελθόν όσον αφορά στην πολιτική διανομής των αποτελεσμάτων τους.

4. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η επιβολή στις επιχειρήσεις της έκτακτης φορολόγησης στα τέλη του 2009 με ποσοστό 10% των εταιρικών κερδών της οικονομικής χρήσης 2008.


Ο συνδυασμός που... σκοτώνει!

Ο γενικότερος προβληματισμός, βέβαια, δεν εστιάζει μόνο στο ότι η μέση μερισματική απόδοση στη Σοφοκλέους είναι χαμηλότερη από το ύψος των επιτοκίων των κρατικών τίτλων αλλά επίσης και σε δύο άλλες παραμέτρους:

Πρώτον, στο γεγονός πως η διαφορά των δύο αυτών αποδόσεων φέτος είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Και δεύτερον, στο ότι, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οι τάσεις των εταιρικών κερδών όχι μόνο δεν είναι ανοδικές, αλλά αντίθετα είναι σαφώς πτωτικές σε λειτουργικό επίπεδο, τουλάχιστον για το 2010...

Γι’ αυτούς τους λόγους, λοιπόν, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι, σε περίοδο πτωτικών τάσεων για τα εταιρικά κέρδη, οι μερισματικές αποδόσεις δεν δικαιολογείται να είναι πολύ χαμηλότερες από το ύψος των επιτοκίων... Επομένως, σύμφωνα με αυτούς, για να είναι η άνοδος στο ταμπλό διατηρήσιμη θα πρέπει μέσα στο έτος που διανύουμε να δούμε σαφή υποχώρηση των επιτοκίων!


Τι «τρέχει» με δέκα εισηγμένες

Η τρέχουσα δυσμενής συγκυρία, η έλλειψη ρευστότητας και η αυξημένη φορολόγηση έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό ακόμη και για εκείνες τις μετοχές που παραδοσιακά διανέμουν υψηλά μερίσματα. 

- Στον ΟΤΕ, για παράδειγμα, φέτος είχαμε σημαντική υποχώρηση του μικτού μερίσματος στα 50 λεπτά ανά μετοχή από τα 75 λεπτά πέρυσι (παρ’ όλα αυτά η σχετική απόδοση υπερβαίνει το 5%) και οι αναλυτές βλέπουν σταδιακή μόνο άνοδό του κατά τα επόμενα χρόνια. 

- Στον ΟΠΑΠ η μερισματική απόδοση είναι μεν διψήφια, ωστόσο οι αναλυτές (π.χ. βλέπε Morgan Stanley) εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις κατά πόσον η τρέχουσα κερδοφορία είναι διατηρήσιμη και εάν θα μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική διανομής τόσο μεγάλου ποσοστού των καθαρών κερδών. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ διαφέρει από τις άλλες περιπτώσεις μετοχών, καθώς, αν τα πράγματα διατηρηθούν όπως είναι, από το 2020 και μετά κινδυνεύει να είναι εταιρεία χωρίς αντικείμενο δραστηριότητας (λήγει η άδεια του κρατικού μονοπωλίου). 

- Στους τίτλους που παραδοσιακά διανέμουν μεγάλα μερίσματα συγκαταλέγεται και η Motor Oil, η οποία -εξαιτίας των μειωμένων περιθωρίων διύλισης- από το 1,20 ευρώ ανά μετοχή που έδωσε για τη χρήση του 2007, για το 2009 αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,70 ευρώ ανά μετοχή, διατηρώντας πάντως απόδοση γύρω στο 7%.

Το ποιο θα είναι το μέρισμα το 2011 θα επηρεαστεί και από την πορεία του περιθωρίου διύλισης, που φαίνεται να ξεκόλλησε κατά το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους από τα πολύ πιεσμένα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου της προηγούμενης χρονιάς, χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Επιπλέον, ίσως υπάρξει και κάποια επίπτωση στη ζήτηση από την άνοδο της κατά πολύ αυξημένης έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα. Ωστόσο, το θετικό για την εισηγμένη εταιρεία είναι ότι τη φετινή χρονιά θα έχει ενισχυμένη παραγωγική δυναμικότητα λόγω της ολοκλήρωσης του επενδυτικού της προγράμματος. 

- Με υψηλή μερισματική απόδοση (άνω του 5%) και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, μετά την απόφαση για διανομή φέτος συνολικού μερίσματος 0,45 ευρώ ανά μετοχή (όσο και το 2008). Όσον αφορά στην πορεία του 2010, ισχύουν τα προαναφερόμενα και για τη Motor Oil, με τη διαφορά ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν και το project της αναβάθμισης των μονάδων τους.

- Μερισματικές αποδόσεις σαφώς ανώτερες του 5% προσφέρουν δύο εισηγμένες ΑΕΕΑΠ. Συγκεκριμένα, η Eurobank Properties αποφάσισε τη διανομή 0,55 ευρώ (απόδοση 7,2%) και η Trastor 0,11 ευρώ (9,2%). Πιθανά προβλήματα θα μπορούσαν να προκύψουν από το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και σε περίπτωση σημαντικής υποχώρησης -σε βάθος χρόνου- των ενοικίων ακόμη και για τα υψηλής ποιότητας ακίνητα των ΑΕΕΑΠ.

- Πολύ θετική έκπληξη για τους επενδυτές αποτέλεσε και η κίνηση της Revoil, η οποία, αφού διπλασίασε πέρυσι την κερδοφορία της, αποφάσισε να διανείμει 0,067 ευρώ μέρισμα ανά μετοχή, οδηγώντας σε απόδοση γύρω στο 6,8%. 

- Η ΕΧΑΕ είχε ένα ισχυρό τελευταίο τρίμηνο το 2009, αλλά το τρέχον έτος δεν ξεκίνησε δυνατά, σύμφωνα με την Πειραιώς Χρηματιστηριακή, ενώ με βάση τις προβλέψεις της Marfin Analysis τα περυσινά κέρδη θα εμφανίσουν κάμψη γύρω στο 53,7%, λόγω και της έκτακτης φορολογικής εισφοράς των 12 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι, η ΕΧΑΕ είχε διανείμει συνολικά στους μετόχους της μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου 60 λεπτά ανά μετοχή, ενώ για φέτος η Πειραιώς Χρηματιστηριακή βλέπει το μέρισμα στο 0,36 ευρώ, μερισματική απόδοση γύρω στο 5,1%, και για το 2011 στο 0,46 ευρώ. Επιπλέον, θα μπορούσε θεωρητικά να υπάρξει και το ενδεχόμενο νέας επιστροφής κεφαλαίου μελλοντικά. 

-  H Autohellas αναμένεται και φέτος να προσφέρει καλό μέρισμα στους μετόχους της (πέρυσι είχε διανείμει 0,12 ευρώ ανά μετοχή), προσδοκία που αν επαληθευτεί θα οδηγήσει και σε υψηλή μερισματική απόδοση. Η εισηγμένη δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση guidance για φέτος, ωστόσο δύσκολα θα μείνει εντελώς ανεπηρέαστη από την επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας. 

- Στα 3,45 ευρώ ανά μετοχή αναμένει η Deutsche Bank τα περυσινά κέρδη της ΔΕΗ και στο 1,2 ευρώ το μέρισμα ανά μετοχή. Αν οι προβλέψεις του ξένου οίκου επιβεβαιωθούν, τότε η μερισματική απόδοση του τίτλου θα κυμανθεί γύρω στο 10%.

Κατά πόσον όμως το μέρισμα αυτό θα μπορούσε να είναι διατηρήσιμο; Οι Γερμανοί προβλέπουν για το τρέχον έτος κάμψη των κερδών της Επιχείρησης γύρω στο 20%. Προτείνουν την «αγορά» της μετοχής, ωστόσο επισημαίνουν ότι ο τίτλος «συνεχίζει να υποφέρει από αυξημένη αβεβαιότητα και από έλλειψη ορατότητας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v