Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ό,τι πάρεις ένα τάλιρο!

Το 15% των μετοχών του Χ.Α. αξίζει στο ταμπλό λιγότερο από όσο ένα τσιγάρο, ή λιγότερο από 30 λεπτά που είναι η ελάχιστη επιτρεπόμενη ονομαστική αξία! - Αναλυτικός πίνακας και χρήσιμες επισημάνσεις.

Σοφοκλέους: Ό,τι πάρεις ένα τάλιρο!
Το 15% των μετοχών του Χ.Α. αξίζει στο ταμπλό λιγότερο από όσο ένα τσιγάρο, ή λιγότερο από 30 λεπτά, που είναι η ελάχιστη επιτρεπόμενη ονομαστική αξία! - Αναλυτικός πίνακας και χρήσιμες επισημάνσεις.


Το 1992 και το 1996, όταν ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε προσεγγίσει (είχε κατρακυλήσει) ακόμη και τις 600 μονάδες, δύσκολα έβλεπε κάποιος μετοχές διαπραγματεύσιμες κάτω από τις 250 - 300 ελληνικές δραχμές, η πραγματική αξία των οποίων -αν συνυπολογίσουμε τον πληθωρισμό 15 ή 20 ετών- αντιστοιχούσε σε κάμποσα σημερινά ευρώ.

Αντίθετα, με βάση το κλείσιμο της 4ης/11/2011 (όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα), 162 από τις 258 μετοχές του Χ.Α. (περίπου οι 6 στις 10) είναι διαπραγματεύσιμες με τιμή από 1 ευρώ και κάτω!

Μάλιστα, 41 μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες από 30 λεπτά και κάτω, δηλαδή το 15% περίπου των τίτλων του Χ.Α. είναι διαπραγματεύσιμο κάτω -ή έστω ίσα- από την ελάχιστη επιτρεπόμενη ονομαστική αξία μιας μετοχής στην Ελλάδα…

Ή διαφορετικά, το 15% των μετοχών του Χ.Α. τιμάται στο ταμπλό στην καλύτερη περίπτωση όσο ένα… τσιγάρο!

Στην πράξη, μάλιστα, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αν συνεκτιμηθούν:

α) Το γεγονός ότι κάποιες εταιρίες με τιμές χαμηλότερες των 30 λεπτών τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης (Alma - Ατέρμων, Εμπορικός Δεσμός, Maxim - Περτσινίδης κ.ά.)

β) Κάποιες εισηγμένες είχαν πέσει και αυτές κάτω από τα 30 λεπτά, πλην όμως προχώρησαν σε reverse split και έτσι ανέβασαν τεχνητά (σε βάρος του αριθμού των μετοχών) την τιμή τους (Alapis, Βάρδας, Axon Συμμετοχών, Γενική Τράπεζα κ.ά.).

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι πως υπάρχουν τρεις τουλάχιστον μετοχές (Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου, Plias και ΑΕΓΕΚ) που έπειτα από "γενναία" reverse splits ξαναγύρισαν στη... ζώνη των 30 λεπτών και κάτω…

Οι 41 μετοχές που είναι διαπραγματεύσιμες έως και τα 30 λεπτά μπορούν -σε γενικές γραμμές- να χωριστούν σε τρεις κυρίως κατηγορίες:

Α. Μετοχές εταιριών που αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, όπως π.χ. Κλωνατέξ, Altec, Εικόνα Ήχος, Εδραση, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Αττικάτ, Atlantic, Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου, Cardico, Plias κ.ά.

Β. Μετοχές εταιριών που αναμφίβολα έχουν μπροστά τους κάμποσες δυσκολίες, ωστόσο βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση από την προηγούμενη κατηγορία. Τέτοιες μετοχές θα μπορούσαν να είναι οι τίτλοι των εταιριών Μοχλός, Μπουτάρης, Fieratex, Vell, Μάρακ, Βιοτέρ, Προοδευτική, Βαρβαρέσος, Μαΐλλης κ.ά.

Γ. Τίτλοι υγιών εταιριών που λόγω δραματικής μείωσης των επιδόσεών τους και εξαιτίας του ότι δεν έχουν προχωρήσει σε reverse split είναι διαπραγματεύσιμοι "στα χαμηλά" (π.χ. Εκδόσεις Λιβάνη, Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, Sanyo κ.ά.).

Αξιοσημείωτες παρουσίες

Στη... λίστα των 30 λεπτών και κάτω περιλαμβάνονται μετοχές εταιριών με:

Πολύ γνωστά brand names, όπως η Sato, η Μπουτάρης, η Nutriart (Κατσέλης), η Atlantic, η Altec, η Ridenco (Timberland, Nautica), η Μουζάκης (Πεταλούδα κ.λπ.) κ.ά.
Σημαντικότατα μερίδια αγοράς (ΑΝΕΚ, Τεγόπουλος, Εκδόσεις Λιβάνη, Χατζηιωάννου (Venus Victoria, Bellinda αλλά και συμμετοχή στα καταστήματα Sprider) κ.ά.

Ίσως -και προφανώς υπό προϋποθέσεις- κάποιες από τις μετοχές αυτές αποδειχτούν χρυσοφόρες για όσους τις αποκτήσουν στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων.

Οι "παλαιοί" άλλωστε επενδυτές υποστηρίζουν ότι τα 20 και τα 30 λεπτά μπορούν εύκολα να γίνουν 50 και 60 χωρίς... να το πάρει κανείς χαμπάρι…

Ωστόσο, κάθε περίπτωση μετοχής είναι ξεχωριστή και σε κάθε μία ο επενδυτικός κίνδυνος διαφέρει. Πρόβλημα σε πολλούς από αυτούς τους τίτλους είναι επίσης η χαμηλή εμπορευσιμότητα.


*** Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις μετοχές με τρέχουσα τιμή έως 50 λεπτά στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v