Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θα γίνει της… Γενικής στην περιφέρεια!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυξήσεων κεφαλαίου που "ισοπεδώνουν" τις μετοχικές μειοψηφίες και σε ορισμένες περιπτώσεις φέρνουν τις εισηγμένες ένα βήμα πριν από… το delisting. Η περίπτωση της ΝΕΛ.

ΧΑ: Θα γίνει της… Γενικής στην περιφέρεια!
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυξήσεων κεφαλαίου που "ισοπεδώνουν" τις μετοχικές μειοψηφίες και σε ορισμένες περιπτώσεις φέρνουν τις εισηγμένες ένα βήμα πριν από… το delisting.

"Με την πλάτη στον τοίχο" βρίσκονται σήμερα οι επενδυτές μειοψηφίας σε εταιρίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς στην καλύτερη περίπτωση θα καταφέρουν να ανακτήσουν κάτι... ψίχουλα σε σχέση με τα κεφάλαια που αρχικά επένδυσαν.

Ακόμη και όταν οι αυξήσεις κεφαλαίου γίνονται σε τιμή ανώτερη από την τρέχουσα, η διάχυση (dilution), δηλαδή η μείωση του ποσοστού των μικρομετόχων, είναι τόσο μεγάλη ώστε, ακόμη και αν η εταιρία ανακάμψει, τα οφέλη γι' αυτούς είναι ιδιαίτερα μικρά.

Πέραν αυτού όμως, μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου και από μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια που σχεδιάζονται προκειμένου οι εταιρίες να επιβιώσουν, θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου έπειτα ένα επιτυχές turn around story θα κινδυνεύουμε να έχουμε και ταυτόχρονη έξοδο από το ταμπλό της Σοφοκλέους...

Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο να επαναληφθεί σε εταιρίες της περιφέρειας αυτό που επιχειρείται (χωρίς ξεκάθαρους λόγους μέχρι σήμερα) να γίνει στη Γενική Τράπεζα: μέσα από νέες εκδόσεις να εξαφανιστούν οι μειοψηφίες.

--- Η περίπτωση της ΝΕΛ

H... εκδήλωση ενδιαφέροντος τριών γνωστών εφοπλιστικών ονομάτων να διαθέσουν έως και 93 εκατ. ευρώ στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της ΝΕΛ, σε συνδυασμό με τη δέσμευση του κ. Βάγγερ ότι θα καταβάλει και αυτός άλλα 5 εκατ. ευρώ, φαίνεται να εξασφαλίζει την πλήρη κάλυψη της έκδοσης της ακτοπλοϊκής εταιρίας.

Μάλιστα, το γεγονός ότι οι μετοχές της έκδοσης θα αποκτηθούν προς 0,30 ευρώ, και όχι προς 0,15 ευρώ όπου περίπου σήμερα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α., εμφανίζει τους νέους επενδυτές ως "γενναιόδωρους" απέναντι στους μετόχους της σημερινής μειοψηφίας.

Ωστόσο, αν υλοποιηθούν όλα αυτά, τότε το ποσοστό των σημερινών επενδυτών μειοψηφίας (κάτω του 5%), που υπολογίζεται στο 63%, θα ισοπεδωθεί μόλις γύρω στο 2,5%!

Επιβεβλημένη λοιπόν η αύξηση κεφαλαίου για την ΝΕΛ, για το καλό των εργαζομένων, των τραπεζών και της οικονομίας γενικότερα, όμως μέσα από αυτήν τη διαδικασία οι μικροεπενδυτές σχεδόν εξαφανίζονται. Και φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και ενδεχόμενη έξοδο της μετοχής από το ταμπλό, αν φυσικά το νέο της ιδιοκτησιακό σχήμα αποφασίσει σχετικά. Η ΝΕΛ όμως δεν είναι η μόνη εισηγμένη στην οποία οι μέτοχοι μειοψηφίας κινδυνεύουν με... αφανισμό λόγω των ΑΜΚ που επιχειρούνται από τις επιχειρήσεις.

Η Ιπποτούρ διαθέτει 2.983.127 μετοχές και προωθεί δύο αυξήσεις κεφαλαίου: την πρώτη (1 νέα για κάθε 1 παλαιά) προς 1 ευρώ και τη δεύτερη με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων πιστωτών ύψους 17,5 εκατ. ευρώ και πάλι προς 1 ευρώ. Αν όλα λοιπόν εξελιχθούν βάσει των σχεδίων, τότε η Ιπποτούρ θα διαθέτει 23.466.254 μετοχές, από τις οποίες οι βασικοί μέτοχοι θα διαθέτουν πάνω από τα 22 εκατ. μετοχές, δηλαδή πάνω από το 94%...

Και στην περίπτωση αυτοί, οι βασικοί μέτοχοι εμφανίζονται ως "κουβαρντάδες" καθώς αγοράζουν προς 1 ευρώ τη μετοχή, όταν αποτιμάται στο ταμπλό πολύ λιγότερο, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση: α) το ποσοστό της μειοψηφίας ισοπεδώνεται και β) το σενάριο μελλοντικής εξόδου από το Χ.Α. θα παραμένει διαρκώς στην επικαιρότητα.

Στην περίπτωση της Cardico, μόνο από τη δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων (τραπεζών και βασικών μετόχων) ύψους 12 εκατ. προς 0,30 ευρώ ανά μετοχή, θα εκδοθούν κάτι παραπάνω από 40 εκατ. νέες μετοχές και έτσι το σύνολο των τίτλων θα προσεγγίσει τα 62 εκατ., εκ των οποίων οι σημερινοί μέτοχοι μειοψηφίας είναι αμφίβολο αν θα έχουν 12 εκατ. (δηλαδή το 19% - 20%).

Όμως, στα σχέδια της αναδιάρθρωσης περιλαμβάνεται και έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου σε μετοχές ύψους 20,89 εκατ. ευρώ. Αν λοιπόν το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης πάει κατ’ ευχήν και η τιμή της μετοχής ανεβεί σημαντικά, τότε οι τράπεζες θα μετατρέψουν τις ομολογίες τους σε μετοχές και θα εκδοθούν πάνω από 50 εκατ. νέες μετοχές(!), οπότε το ποσοστό των σημερινών μετόχων μειοψηφίας εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει το 10%...

Το ευχάριστο σενάριο για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία είναι να προχωρήσει τελικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης με εγγύηση της χρηματοδότησης από το ελληνικό δημόσιο. Ένα τέτοιο σχέδιο, εφόσον τελικά ξεκινήσει, και αν στεφθεί με επιτυχία, μπορεί μεν να ευνοήσει τους εργαζομένους και την οικονομία γενικότερα, αλλά πολύ λίγο θα ευνοήσει τους σημερινούς μετόχους μειοψηφίας.
 
Και αυτό γιατί το πρόγραμμα περιλαμβάνει και κεφαλαιοποίηση τραπεζικών δανείων, γεγονός που θα σημάνει την έκδοση εκατοντάδων εκατομμυρίων νέων μετοχών, όταν οι σημερινοί μέτοχοι μειοψηφίας κατέχουν γύρω στα 60 εκατ. μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v