Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι βλέπουν οι αισιόδοξοι και ελπίζουν

Τέσσερις ενδείξεις που βλέπουν οι αισιόδοξοι και τους κάνουν να πιστεύουν ότι το ΧΑ είναι «φτηνό» και ότι σε βάθος χρόνου θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφέρει σημαντικές αποδόσεις.

ΧΑ: Τι βλέπουν οι αισιόδοξοι και ελπίζουν
Τέσσερις ενδείξεις που βλέπουν οι αισιόδοξοι και τους κάνουν να πιστεύουν ότι το ΧΑ είναι «φτηνό» και ότι σε βάθος χρόνου θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφέρει σημαντικές αποδόσεις.

Οι περισσότεροι αναλυτές είναι «κουμπωμένοι» σχετικά με τις προσδοκίες που μπορεί να έχει ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ μέσα στο επόμενο εξάμηνο και δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αποφεύγουν να προτείνουν «αγορά» σε πολλές από τις μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ως βασικό επιχείρημα προβάλλουν το δημοσιονομικό πρόβλημα, καθώς και το ότι το 2011 θα αποτελέσει ένα ακόμη έτος ύφεσης για την ελληνική οικονομία, με τους αισιόδοξους να προβλέπουν ότι η νέα πτώση του ΑΕΠ θα κυμανθεί μεταξύ του 2,5% και του 3%.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που διακρίνουν στο ΧΑ μια σειρά ενδείξεων ότι τα τρέχοντα επίπεδα των μετοχών είναι σαφώς υποτιμημένα και ότι -έστω και βάθος χρόνου- θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές αποδόσεις για όσους «τολμήσουν» να αγοράσουν και έχουν το κουράγιο να περιμένουν. Και αυτό, χωρίς να αποκλείουν την εκκίνηση μιας ανοδικής κίνησης πολύ πιο γρήγορα, καθώς το χρηματιστήριο αποτελεί -ως γνωστόν- προεξοφλητικό μηχανισμό.

Μια ένδειξη υποτίμησης του ΧΑ -σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους- προέρχεται από την ίδια την ανάγνωση των στοιχείων: Αν κάποιος διέθετε 54,1 δισ. ευρώ θα μπορούσε (θεωρητικά τουλάχιστον) να αγοράσει το 100% όλων των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, δηλαδή περίπου τη… μισή Ελλάδα! Για λόγους σύγκρισης θα πρέπει να πούμε ότι το ποσό αυτό ανερχόταν στα 195,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2007 και μάλιστα στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα έχουν μεσολαβήσει και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο ΧΑ γύρω ή και πάνω από τα 10 δισ. ευρώ.

Ένας άλλος δείκτης είναι ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση στο ΧΑ αποτελεί μόλις το 25,8% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 66,9%!

Η δεύτερη ένδειξη υποτίμησης του ΧΑ προέρχεται από την εφαρμογή από τους αναλυτές της μεθόδου Sum Of The Parts, δηλαδή όπου επιμερίζεται μια εταιρεία σε τμήματα, αποτιμάται κάθε τμήμα ξεχωριστά και στη συνέχεια αθροίζουμε τις αποτιμήσεις των τμημάτων. Στην περίπτωση αυτή, ενδεικτικές για τις αποτιμήσεις των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων είναι δύο σχετικά πρόσφατες εκθέσεις της Proton Bank.

Σε ότι αφορά την J&P Άβαξ, ο ελληνικός οίκος σημειώνει: «Το κυριότερο θέμα που αφορά την J&P Άβαξ είναι ο αυξανόμενος δανεισμός της, ο οποίος οδηγεί σε αυξημένες δαπάνες για τόκους. Από την άλλη πλευρά όμως, η J&P Άβαξ διαθέτει ένα ελκυστικό χαρτοφυλάκιο αυτοχρηματοδοτούμενων έργων και πάνω απ’ όλα την Αττική Οδό, η οποία κατά την εκτίμησή μας αξίζει περισσότερο από δύο φορές την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση» (εννοεί, της εισηγμένης).

Για την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ο ίδιος οίκος αποτιμά σε 3,26 ευρώ ανά μετοχή τη συμμετοχή της στην Τέρνα Ενεργειακή, σε 0,82 ευρώ την κατοχή των άλλων ενεργειακών μονάδων και σε 0,70 ευρώ την ακίνητη περιουσία. Δηλαδή, μόνο η ενέργεια και τα ακίνητα αποτιμώνται στα 4,80 ευρώ, πολύ πάνω από την τρέχουσα τιμή του τίτλου, χωρίς να συνυπολογιστούν καθόλου οι τομείς των αυτοχρηματοδοτούμενων συμβάσεων και των κατασκευών.

Μια τρίτη ένδειξη υποτίμησης για τις ελληνικές μετοχές, είναι το ότι αρκετές εισηγμένες διαθέτουν καθαρό ταμείο (τα διαθέσιμα είναι μεγαλύτερα από το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού) και αυτό το καθαρό ταμείο άλλοτε υπερβαίνει την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των εταιρειών στο ταμπλό της Σοφοκλέους (πχ ΖΑΜΠΑ, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου), άλλοτε αποτελεί ποσοστό πάνω από το 50% της κεφαλαιοποίησης (πχ Καρέλιας, ΟΛΘ) και άλλοτε τέλος ποσοστό ανώτερο του 20% της κεφαλαιοποίησης στο ταμπλό (πχ Rilken, ΑΓΕΤ Ηρακλής, Intertech, Crown Hellas Can).

Τέταρτο στοιχείο σαφούς υποτίμησης είναι το μεγάλο discount (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) με το οποίο διαπραγματεύονται έναντι της Καθαρής Εσωτερικής τους Αξίας (NAV) μετοχές από τους κλάδους των:

Εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου (πχ με βάση τα στοιχεία της 30ης Νοεμβρίου 2010, 43,4% για την Alpha Trust Ανδρομέδα και 33,5% για την Αιολική). Αυτό σημαίνει δηλαδή, ότι την 30η Νοεμβρίου αγόραζε κάποιος μέσω των παραπάνω μετοχών, τίτλους εισηγμένων εταιρειών και άλλα επενδυτικά προϊόντα με έκπτωση 33,5% ή και 43,4%.
Εταιρειών επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (Eurobank Properties 46%, Trastor ΑΕΕΑΠ 59%). Τέτοια discount για να είναι δικαιολογημένα, θα πρέπει οι αποτιμήσεις των ακινήτων που κατέχουν οι συγκεκριμένες εταιρείες να υποχωρήσουν κατά 50%, πέρα από τη μείωση που έχει καταγραφεί στα βιβλία των επιχειρήσεων έως και την 30η Σεπτεμβρίου του 2010.
Εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων (πχ Lamda Development 60%).
Εταιρειών από τον κλάδο των συμμετοχών (πχ Marfin Investment Group 76%, Sciens 56%, κ.α.)

Εισηγμένες: Discountσε σχέση με την καθαρή θέση

Εταιρεία

Κεφαλαιοποίηση*

Ίδια κεφάλαια**

Discount

Eurobank Properties

380,6

709

-46%

Lamda Development

165,5

410

-60%

MIG

577,7

2.421

-76%

SCIENS

124,4

281,6

-56%

Trastor ΑΕΕΑΠ

42,8

105,1

-59%

* Με βάση το κλείσιμο της 10ης Δεκεμβρίου 2010

** Με βάση τις λογιστικές καταστάσεις της 30ης/9/2010

Τα ποσά σε εκατομμύρια ευρώ



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;


To Εuro2day.gr ενθαρρύνει το διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες . Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψη σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v