Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποδαρικό με… εφιαλτικά σενάρια!

Γιατί είναι ακόμη πιο «μαύροι» οι ξένοι για Ελλάδα. Το ορατό restructuring και ο κίνδυνος υπολογισμένης εξόδου από το ευρώ αν η χώρα παραμείνει στον «αναπνευστήρα». Πληθαίνουν τα short σε Πειραιώς, ΕΤΕ, Αlpha και Eurobank.

Ποδαρικό με… εφιαλτικά σενάρια!
Απαισιόδοξοι για το αν η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τον χαμένο χρόνο και να πείσει εταίρους και αγορές για την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στις αναγκαίες ριζικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα αναλυτές ξένων οίκων, συνιστώντας, ατύπως, προς το παρόν, αποχή από ελληνικούς τίτλους.

Παρότι επισήμως δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη από ξένους οίκους τα outlook του 2011 για την ελληνική οικονομία, το κλίμα που υπάρχει στο City για την Ελλάδα, όπως το μεταφέρουν τραπεζίτες και επικεφαλής τμημάτων asset management, είναι κάτι παραπάνω από βαρύ.

Το σύνολο σχεδόν των ξένων αναλυτών θεωρεί δεδομένο, αναφέρει επικεφαλής τμήματος asset management, ότι εντός του επόμενου έτους η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, με πιθανότερο σενάριο αυτό της χρονικής επιμήκυνσης.

Η παραπάνω εκτίμηση δικαιολογεί την παραμονή των spreads σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και την απουσία και του παραμικρού αγοραστικού ενδιαφέροντος ακόμη και για εκδόσεις που λήγουν σε ένα έτος.

Το επικίνδυνο, όμως, για την Ελλάδα, σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος, είναι ότι εμπεδώνεται, τους τελευταίους μήνες, η αντίληψη πως θα χρειαστούν χρόνια για να υλοποιηθούν στην πράξη οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

«Οι ξένοι μάς έχουν ήδη ξεγραμμένους από τον επενδυτικό χάρτη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος και ζητά… σπριντ τριμήνου από την κυβέρνηση ώστε να περάσουν όλες οι μεγάλες αλλαγές και η χώρα να κερδίσει πόντους αξιοπιστίας μεταξύ των εταίρων της και βεβαίως στις αγορές.

Η προσφυγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό σύμφωνα με τον ίδιο λειτουργεί υποβοηθητικά, καθώς προσθέτει έστω μικρά περιθώρια χρόνου.

«Σε διαφορετική περίπτωση», προειδοποιεί, «κινδυνεύουμε να παραμείνουμε στον αναπνευστήρα, ενόσω η Ευρώπη όχι μόνο θα λύνει ένα-ένα τα υπόλοιπα θέματά της αλλά θα έχει θεσπίσει και νέους κανόνες που θα φτάνουν ως την υπολογισμένη έξοδο χώρας-μέλους από τη ζώνη του ευρώ».

«Το σενάριο της υπολογισμένης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ακούγεται αυτήν τη στιγμή τόσο ακραίο όσο πριν από έναν χρόνο ακουγόταν ότι θα υπάρξει γενικευμένη κρίση χρέους στις περιφερειακές της οικονομίες», αναφέρει στέλεχος αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, το οποίο, πάντως, τονίζει ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο στο ορατό μέλλον παραμένουν ελάχιστες.

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι ο παραπάνω κίνδυνος έχει αρχίσει να προσμετράται στα μοντέλα των επενδυτών, υπό το κράτος της κούρασης που προκαλούν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των στόχων του μνημονίου από την Ελλάδα.

Τρεις είναι οι βασικότεροι λόγοι που συντηρούν την απαισιοδοξία των ξένων για το αν η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το διπλό στοίχημα ανάταξης των δημοσιονομικών της και της οικονομίας της:

1) Μεγάλη καθυστέρηση στη σύλληψη της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό της παραοικονομίας. Αποτελεί, σύμφωνα με κορυφαίο τραπεζίτη, τον βασικότερο λόγο ανησυχίας των ξένων. Και αυτό γιατί ο περιορισμός της παραοικονομίας αποτελεί ένα στοιχείο ιδιαιτερότητας για την Ελλάδα, που μπορεί να εξασφαλίσει ταυτόχρονα αύξηση των εσόδων και βελτίωση του ΑΕΠ ή έστω μικρότερους ρυθμούς μείωσής του.

Η απαισιοδοξία διεθνώς για την Ελλάδα εντείνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, όσο γίνεται αντιληπτό ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν λειτουργεί και η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ριζικά μέτρα για την ανόρθωσή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανεπίσημα τα στελέχη της τρόικας ομολογούν πως η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει παρά ελάχιστα πράγματα στο μέτωπο του περιορισμού της παραοικονομίας και δεν έχει την τεχνογνωσία να το κάνει!

2) Δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων. Η επιβολή εταιρικού φόρου 40% στα διανεμόμενα κέρδη, η γραφειοκρατία και η πολυνομία και το υψηλό μη μισθολογικό κόστος καθιστούν, σύμφωνα με επικεφαλής τμημάτων ανάλυσης ξένων οίκων, σχεδόν αδύνατη την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό σε μια περίοδο όπου λόγω κρίσης οι εγχώριες επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω.

«Με τους ρυθμούς που ακολουθείτε μπορεί να χρειαστούν και επτά χρόνια για να δημιουργήσετε τις αναγκαίες προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας.

3) Άτολμες και καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις: Οι αναλυτές μεγάλων ξένων οίκων χαρακτηρίζουν, μιλώντας ανεπίσημα, άτολμο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση και μεγάλες τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι έπειτα από μήνες προεργασίας η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για κατάργηση και συγχωνεύσεις μόλις 27 οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, όταν υποσχόταν ότι θα ξεπεράσουν τους 800!

Αυξάνονται οι short θέσεις σε τραπεζικούς τίτλους

Η απαισιοδοξία των ξένων για τις δυνατότητες της Ελλάδας να κερδίσει τη μάχη με τον χρόνο αποτυπώνονται και στο ταμπλό, καθώς αυξάνονται τα short πονταρίσματα επί των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ΕΤΕΣΕΠ αλλά και τις δημοσιοποιημένες εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (Over the counter), οι short θέσεις στην ΕΤΕ αντιστοιχούσαν στις 28 Δεκεμβρίου σε 7,6 εκατ. μετοχές, εκ των οποίων θέσεις ύψους 5,9 εκατ. μετοχών έχουν ανοίξει μέσω OTC συναλλαγών.

Στην Alpha οι ανοικτές θέσεις πώλησης αντιστοιχούσαν την ίδια ημερομηνία σε 8,9 εκατ. μετοχές και στη Eurobank σε 13,3 εκατ. μετοχές. Στην Πειραιώς, λόγω της αύξησης η οποία αναμένεται να τρέξει ταχύτατα, ξεκινώντας μέσα στον Ιανουάριο, οι short θέσεις έχουν εκτιναχτεί και αντιστοιχούν πλέον σε 21,9 εκατομμύρια μετοχές!


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v