Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Fin: Στρατηγική και Top Picks για το 2011

Ο δρόμος για την ανάκαμψη θα είναι ανώμαλος, επισημαίνει η Alpha Finance στην ετήσια στρατηγική για το 2011. "Βλέπει" τις 1.800 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη εντός του έτους. Οι κορυφαίες επιλογές.

Alpha Fin: Στρατηγική και Top Picks για το 2011
Ο δρόμος για την ανάκαμψη θα είναι ανώμαλος, επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Finance στην ετήσια στρατηγική τους για το 2011, εξαιτίας τόσο των εσωτερικών και ευρωπαϊκών πολιτικών όσο και της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι κορυφαίες επιλογές (top picks) της για το έτος είναι οι μετοχές των ΔΕΗ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Μέτκα και ΟΛΠ.

Για το 2010 η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων θα έχουν υποχωρήσει κατά 44%, με αδύναμο κρίκο τις τράπεζες. Η Alpha βλέπει αντιστροφή της τάσης φέτος με αύξηση των κερδών ανά μετοχή των εισηγμένων κατά 26% και με τις τράπεζες να καταγράφουν άνοδο κερδών 57% (αν και τα κέρδη θα ανέλθουν μόλις στο 10% της κερδοφορίας του 2007).

Η χρηματιστηριακή εκτιμά περιθώριο ανόδου 9% για τον Γενικό Δείκτη, σε επίπεδα κοντά στις 1.790 - 1.800 μονάδες.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, άλλες μετοχές με αναπτυξιακή δυναμική εκτός Ελλάδος είναι των εταιριών Μυτιληναίος, Τιτάν, Intralot, Coca Cola 3E, Μέτκα και Folli Follie.

Ακόμα, η χρηματιστηριακή διαβλέπει πιθανό περιθώριο ανόδου για τις μετοχές των ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ, λόγω της πρόθεσης της κυβέρνησης για απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και για μείωση των αποδοχών στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Για τις τράπεζες, η χρηματιστηριακή επαναδιατυπώνει την προσεκτική στάση της λόγω της μακροοικονομικής εικόνας, σημειώνοντας πάντως ότι η ορατότητα ενδέχεται να αυξηθεί εντός του έτους.

Η χαμηλότερη φορολόγηση των μερισμάτων αναμένεται να βοηθήσει τις εταιρίες με υψηλή μερισματική απόδοση όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η Μέτκα, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil και η ΕΧΑΕ.

Επιπλέον, εμφανίζεται πωλητής για τις μετοχές του Ιατρικό Αθηνών και της Euromedica, καθώς, όπως αναφέρει, το επιχειρησιακό μοντέλο των δύο εταιριών αποδείχτηκε λιγότερο ανθεκτικό έναντι των προσδοκιών.

Πωλητής δηλώνει επίσης για τις μετοχές της Φουρλής και της Sprider αφού το καταναλωτικό κλίμα και οι λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα αναμένεται να παραμείνουν αδύναμα. Στον αντίποδα, παραμένει "neutral" για τους τίτλους της Σαράντης και της Jumbo λόγω αποτίμησης.


Τα μακροοικονομικά ρίσκα

Η λύση στο πρόβλημα κρίσης χρέους της ελληνικής οικονομίας είναι κοντά, σύμφωνα με τις αναφορές του Τύπου. Επειδή δεν γνωρίζουμε όμως τις λεπτομέρειες του τελικού σχεδίου διάσωσης και οι εγχώριες συνθήκες στα μάκρο αναμένεται να παραμείνουν αδύναμες, θα προτιμούσαμε μετοχές με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται, έκθεση εκτός της "ταραγμένης" ελληνικής οικονομίας και πιθανότητες αναδιάρθρωσης, εξηγούν οι αναλυτές της Alpha Finance.

Ο κίνδυνος για μαζική οικονομική συρρίκνωση παραμένει αφού η επίπτωση από τις περυσινές περικοπές μισθών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα θα φανεί στο πρώτο εξάμηνο του 2011 (οι μισθοί αποτελούν πάνω από το ήμισυ του ΑΕΠ), ενώ από την άλλη πλευρά η αύξηση των εξαγωγών και άλλες επενδύσεις μπορεί να παρέχουν ένα "μαξιλαράκι" το 2011.

Το ζητούμενο, ο στόχος, είναι επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και η ταχεία αναδιάρθρωση των προϊόντων και της αγοράς εργασίας, με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ανατροφοδοτώντας το κλίμα της αγοράς. Ταυτόχρονα, οι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει να παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας κατά της κρίσης, το οποίο θα βοηθήσει αποφασιστικά την Ελλάδα στη διαχείριση του χρέους της.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η χαμηλή κατανάλωση και οι μειωμένες επενδύσεις θα περιορίσουν την ανάπτυξη και το 2011. Παράλληλα, θεωρεί επιτεύξιμο τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στα 3,2 δισ. ευρώ το 2011, υπό την προϋπόθεση ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ δεν θα ξεφύγει σημαντικά από το 2%.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v