Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Γιατί το... μέγεθος (Δεν) μετράει

Σε αντίθεση με όσα λέγονται και γράφονται, οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν κυρίως εκείνες που προστάτευσαν τους κατόχους τους κατά τη διάρκεια της εγχώριας οικονομικής κρίσης - Αναλυτικός πίνακας.

Σοφοκλέους: Γιατί το... μέγεθος (Δεν) μετράει
Σε αντίθεση με όσα λέγονται και γράφονται, οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν κυρίως εκείνες που προστάτευσαν τους κατόχους τους κατά τη διάρκεια της εγχώριας οικονομικής κρίσης - Αναλυτικός πίνακας και χρήσιμα συμπεράσματα.

Παρά τα τόσο πολλά που λέγονται και γράφονται, είναι αλήθεια ότι από τότε που η κρίση έγινε ορατή στην ελληνική οικονομία (από το φθινόπωρο του 2008) μέχρι σήμερα οι περισσότερες μετοχές που κατάφεραν να σημειώσουν θετικές επιδόσεις για τους μετόχους τους ανήκουν στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Αντίθετα, τα περισσότερα μεσαία και μεγάλα "χαρτιά" έχουν υποχρεωθεί σε αρνητικές αποδόσεις.

Στον παρατιθέμενο πίνακα αναφέρονται οι μεταβολές των τιμών των μετοχών του Χ.Α. από το τέλος του Οκτωβρίου 2008 έως και την Πέμπτη 24/2/2011. Από τις 253 μετοχές του πίνακα, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μόνο 73 (ούτε οι 3 στις 10) κατάφεραν να σημειώσουν θετική ή έστω μηδενική απόδοση. Και από τις 73 κερδοφόρες, στα "βαριά χαρτιά" ανήκουν οι 7 και στα "μεσαία" οι 9. Οι υπόλοιποι είναι τίτλοι της λεγόμενης χαμηλής κεφαλαιοποίησης…

Αυτό σημαίνει ότι, όσο και αν σε κάποιες περιπτώσεις η πορεία της τιμής των μετοχών στα small caps είναι αποτέλεσμα πολύ χαμηλής εμπορευσιμότητας ή ακόμα και χειραγώγησης, υπάρχουν καλές και κακές εταιρίες και όχι απαραίτητα μικρές και μεγάλες.

Οι "καλές" εταιρίες δεν είναι ίδιες για κάθε περίοδο. Για το εξεταζόμενο διάστημα ήταν εκείνες που είχαν κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα, ή γενικότερα εκείνες που κατάφεραν να αμυνθούν αποτελεσματικά απέναντι στην ύφεση της εγχώριας αγοράς, ή τέλος αυτές που απάντησαν επιτυχημένα στην κρίση με νέες δραστηριότητες, όπως π.χ. οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η πορεία των "μεγάλων"

Ξεκινώντας από τις τράπεζες, θα πρέπει να πούμε ότι καμία στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν έχει καταγράψει κέρδη. Αντίθετα, έχουμε -1% για την Κύπρου, -9% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, -15% για την Τράπεζα Αττικής, -48% για την Εθνική, -51% για τη Marfin-Λαϊκή, -52% για την Alpha Bank, -57% για την Αγροτική, -68% για την Πειραιώς, -77% για την Εμπορική, -81% για τη Γενική κ.λπ.

Μικτή εικόνα είχαν τα λεγόμενα κρατικόχαρτα, καθώς ορισμένα από αυτά (ΟΛΠ +59%, ΔΕΗ +20%, ΕΥΑΘ +13%, ΟΛΘ +2%) σημείωσαν άνοδο και άλλα απώλειες (π.χ. ΟΠΑΠ -12%, ΕΥΔΑΠ -23%, ΟΤΕ -34%).

Από τα λεγόμενα "καλά χαρτιά" του Χ.Α. άνοδο στο ταμπλό τη συγκεκριμένη περίοδο σημείωσαν, μεταξύ άλλων, η Frigoglass 122%, η Coca Cola 3E 98%, η Jumbo 41%, η METKA 34%, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ 33%, η Τιτάν 20%, η Βιοχάλκο 16%, τα ΕΛΠΕ 14%, ο Μυτιληναίος 8%, η Folli Follie 7%, η Motor Oil 5% κ.λπ.

Αντίθετα, πτώση σημείωσαν μετοχές εταιριών όπως ΕλλάκτωρΕΧΑΕS&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Intralot, J&P Άβαξ, FourlisΣαράντηςΣιδενόρ,  Υγεία, ForthnetAlapis κ.ά.

Τα "μικρά" που ξεχώρισαν

Μερικές από τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες από τον Οκτώβριο του 2008 έως και την Πέμπτη 24/2/2011 είχαν σημαντικότατα κέρδη για τους κατόχους τους, είναι:

Η MLS (+252%) εισήλθε με επιτυχία στον χώρο του λογισμικού πλοήγησης.

H Δομική Κρήτης (+111%) απολαμβάνει τα οφέλη από τη δραστηριότητά της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Δίας ΑΕΕΧ (+98%) ανέβηκε λόγω των καλών αποδόσεων διαχείρισης αλλά και του κλεισίματος του discount μετά την πρόταση συγχώνευσης της Eurobank.

Η Revoil (+81%) αύξησε το μερίδιο αγοράς της στην εμπορία πετρελαιοειδών και επεκτείνεται κερδοφόρα στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (+76%) προσέλκυσε ως στρατηγικό εταίρο το Linnaeus Fund, ενισχύθηκε κεφαλαιακά και πιθανολογείται ότι θα διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο στον κλάδο.

Η Επίλεκτος (+73%), όπου οι ζημίες στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο μετριάζονται και οι κινήσεις στον χώρο της ενέργειας αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά.

Η Eurodrip (+64%), εταιρία με εξαγωγικό προσανατολισμό και πολύ πετυχημένο turn around story.

Η Καρέλια (+61%), εξαγωγικός όμιλος που καταφέρνει να ανεβάζει επιδόσεις παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία.

Η Κυριακίδης Μάρμαρα (+55%) ενισχύθηκε σημαντικά λόγω του μεγάλου έργου που έχει αναλάβει στην Ασία.

Η Autohellas (+51%) έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό το ύψος της κερδοφορίας της, επιτυγχάνοντας παράλληλα και θετικές ταμειακές ροές.

Η Ideal (+50%) αποτελεί ένα πετυχημένο turn around story και μάλιστα προχώρησε και σε επιστροφή κεφαλαίου.

Η Ικτίνος Μάρμαρα (+49%) με σημαντικές εξαγωγές και ισχυρή έκθεση στον χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Η Κρι Κρι (+39%) με διατήρηση των "κεκτημένων", με συνέχιση των επενδύσεων και με άριστη ρευστότητα.


** Δείτε στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" τον πίνακα με τις αποδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v