Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Τι «παίζει» με τα μερίσματα

Οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις, οι τάσεις που διαφαίνονται και οι εταιρείες που επιμένουν να «στηρίζουν» τους μετόχους τους στα δύσκολα - Τρεις περιπτώσεις μετοχών που ενδέχεται να κάνουν τη θετική έκπληξη...

Εισηγμένες: Τι «παίζει» με τα μερίσματα
Οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις, οι τάσεις που διαφαίνονται και οι εταιρείες που επιμένουν να «στηρίζουν» τους μετόχους τους στα δύσκολα - Τρεις περιπτώσεις μετοχών που ενδέχεται να κάνουν τη θετική έκπληξη…

«Είδος σε εξαφάνιση» φαίνεται ότι θα αποτελέσει η πρακτική της διανομής μερισμάτων για τη χρήση του 2010, καθώς πέρα από τις απογοητευτικές επιδόσεις που αναμένονται να δημοσιευτούν έως την 31η Μαρτίου, πολλοί θα είναι οι Όμιλοι που παρά το κερδοφόρο αποτέλεσμά τους, θα επιδείξουν πολύ «συντηρητικό» χαρακτήρα.

Ήδη, τα πρώτα μηνύματα προκαλούν έντονο προβληματισμό στους επενδυτές της Σοφοκλέους που δίνουν μεγάλη σημασία στο μέρισμα.

Στον τραπεζικό κλάδο, μόνο οι δύο κυπριακές τράπεζες ήταν πιθανό να διανείμουν μέρισμα. Η Τραπεζα Κυπρου λοιπόν αποφάσισε φέτος να διανείμει μικρότερο μέρισμα από πέρυσι (0,09 ευρώ, όπου το 0,06 το έχει ήδη διαθέσει ως προμέρισμα), παρά τη σύσταση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για «αυτοσυγκράτηση» και ουσιαστικά για μηδενική διανομή.

Όσο για τη Marfin-Λαϊκή, δεν έχει ακόμη λάβει τη σχετική απόφαση. Πάντως, τα επιτελεία των δύο κυπριακών τραπεζών γνωρίζουν ότι μεγάλο ποσοστό των όποιων χρημάτων καταβάλλουν θα τους επιστραφούν μέσω της δυνατότητας που θα δοθεί στους μετόχους για επανεπένδυση του μερίσματος.

Γενικότερα, είναι γνωστή η πρόθεση πολλών εταιρειών να ακολουθήσουν συντηρητικότερες πολιτικές μερισμάτων, θεωρώντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους διάρθρωσης.

Η Fourlis Συμμετοχών για παράδειγμα, θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση τη μη διανομή μερίσματος, προκειμένου -όπως δήλωσε- να επενδύσει και να διαχειριστεί με μεγαλύτερη άνεση την τρέχουσα συγκυρία. Βέβαια, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ψηφιστεί τουλάχιστον από το 70% των μετοχών.

Χωρίς μέρισμα θα αφήσει τους μετόχους της και η Alpha Αστικά Ακίνητα, παρά τη σημαντική κερδοφορία της και παρά την πλεονάζουσα ρευστότητά της. Μένει τώρα να δούμε αν η διοίκηση της εισηγμένης σχεδιάζει άλλους τρόπους ενίσχυσης των μετόχων (πχ επιστροφή κεφαλαίου) ή απλά αν προτίθεται να εκμεταλλευθεί την κρίση αγοράζοντας νέα ακίνητα.

Παρά την επίτευξη κερδών σε ενοποιημένο επίπεδο και σημαντικά θετικών ταμιακών ροών κατά το 2010, η Γενική Εμπορίου αποφάσισε να μην διανείμει μέρισμα, ενώ την ίδια απόφαση έλαβε και το ΔΣ της Autohellas, που εξακολούθησε να σημειώνει υψηλή κερδοφορία (και θετικές ταμιακές ροές) και κατά την προηγούμενη χρήση.

Μηδενικό μέρισμα θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της και η FG Europe, παρά το κερδοφόρο αποτέλεσμα που σημείωσε το 2010.

Η διοίκηση της Πλαίσιο -γνωστή «οπαδός» των καλών μερισμάτων- αποφάσισε φέτος γενναία περικοπή (από το 0,12 στο 0,05 ευρώ, ή κάτω από το 50% των καθαρών κερδών), παρά το γεγονός ότι οι θετικές ταμιακές ροές του εισηγμένου Ομίλου μέσα στο 2010 ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ!

Οι «επίμονοι»

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που επιμένουν και φέτος στη διανομή ικανοποιητικών μερισμάτων.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια για παράδειγμα αποφάσισαν να διατηρήσουν το μέρισμα στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα (0,45 ευρώ).

Ικανοποιητική μερισματική πολιτική αναμένεται να ακολουθήσει και το δεύτερο εισηγμένο διυλιστήριο του ΧΑ, η Motor Oil. Μέχρι τώρα, αποφάσισε μεν να διανείμει μικρό σχετικά μέρισμα (0,25 ευρώ ανά μετοχή), πλην όμως αναμένεται και επιστροφή κεφαλαίου αγνώστου ύψους.

O ΟΠΑΠ παρά το γεγονός ότι προτίθεται να επενδύσει πολύ σημαντικά κεφάλαια για την εξασφάλιση αδειών στις νέες μορφές στοιχηματισμού που θα «ρυθμιστούν», προχώρησε για μια ακόμη χρονιά στη διανομή υψηλού μερίσματος (1,54 έναντι 1,75 ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση.

Μια μάλλον ισορροπημένη μερισματική πολιτική ακολούθησε και η ΕΧΑΕ, που αποφάσισε να διανείμει μέρισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή (0,22 ευρώ πέρυσι) και να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου 0,10 ευρώ (0,13 ευρώ πέρυσι). Η μείωση των διανεμόμενων κεφαλαίων είναι αποτέλεσμα των χαμηλότερων επιδόσεων του 2010, αλλά και της επιφυλακτικότητας που υπάρχει γύρω από τις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο των χρηματιστηρίων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ σημείωσε ότι οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να απαιτήσουν κεφαλαιακές δαπάνες για την εταιρεία. Στις 31/12/2010 η ΕΧΑΕ κατείχε μετρητά και ομόλογα 125 εκατ. ευρώ, όσα και στις 31/12/2009.

Η Revoil παρά το γεγονός ότι το φετινό μέρισμα των 0,0329 ευρώ ανά μετοχή είναι περίπου το μισό του περυσινού (0,07 ευρώ) εξακολουθεί να οδηγεί σε μια ικανοποιητική απόδοση αν συνεκτιμηθεί η τρέχουσα τιμή της μετοχής, ή ακόμη και αν συνεκτιμηθεί ότι απαιτήθηκαν κεφάλαια για την επέκταση της εισηγμένης στη ναυτιλία.

Με υψηλές μερισματικές αποδόσεις εξακολουθούν και φέτος να ενισχύουν τους μετόχους τους, οι τρεις εισηγμένες ΑΕΕΑΠ. Η Eurobank Properties θα διανείμει συνολικό μέρισμα 0,53 ευρώ ανά μετοχή (0,56 ευρώ πέρυσι), η Trastor 0,10 ευρώ (0,11 ευρώ πέρυσι) και η MIG Real Estate 0,15 ευρώ (0,12 ευρώ πέρυσι).

Ανεξάρτητα από το αν θα διανείμουν μέρισμα, οι Coca-Cola Τρία Έψιλον και Frigoglass προσανατολίζονται προς αξιοσημείωτες επιστροφές κεφαλαίου (0,5 € ανά μετοχή για την Coca Cola 3Ε), πράγμα που έκαναν κατά το τελευταίους μήνες και άλλες εισηγμένες όπως η Στ. Κανάκης, η Ideal, κ.α.

Τρεις πιθανές εκπλήξεις

Εκεί που πιστέψαμε ότι τα καλά μερίσματα τελειώσανε για τη Σοφοκλέους, λέτε να τα δούμε να επιστρέφουν -σε κάποιες περιπτώσεις- από το 2012;

Ας πάρουμε την περίπτωση του ΟΤΕ, όπου οι αναλυτές προβλέπουν για φέτος ένα μέρισμα γύρω στα 0,05 ευρώ ανά μετοχή.

Και πέραν αυτού, η αγορά αναμένει νέα μείωση εσόδων για τον Οργανισμό, τόσο εντός (λόγω οικονομικής κρίσης) όσο και εκτός Ελλάδας.

Έλα όμως που οι κινήσεις για δραστικό περιορισμό του κόστους έχουν αρχίσει να ανοίγουν τις ορέξεις ορισμένων Οίκων! Αν για παράδειγμα -λέει η UBS- ο ΟΤΕ καταφέρει να περιορίσει το κόστος του προσωπικού από το 33% πέρυσι στο30% το 2013 (από 15% έως 23% για τηλεπικοινωνιακούς παρόχους του εξωτερικού), τότε θα εξοικονομήσει συνολικά γύρω στα 179 εκατ. ευρώ!

Επιπλέον, οι αναλυτές βλέπουν ότι ο οξύτατος ανταγωνισμός στην κινητή τηλεφωνία που το 2010 «έπιασε κορυφή» δεν θα επαναληφθεί. Οι αποκαμωμένες από την κρίση τηλεπικοινωνιακές εταιρείες φαίνεται να έχουν καταλάβει καλά ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά να βουλιάζει ολόκληρο τον κλάδο προς τα κάτω. Και έτσι, όσο οι περυσινές προσφορές λήγουν, αυτές θα αντικαθίστανται με συμβόλαια υψηλότερων τιμημάτων.

Ο ΟΤΕ όμως -πέραν όλων των άλλων- επιδιώκει να ρευστοποιήσει και το 20% που κατέχει στον σερβικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, πράγμα που αν γίνει θα του αποφέρει τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ στο ταμείο του.

Αναρωτιέται λοιπόν η UBS: Αν από το 2012 αρχίζει να βελτιώνεται κάπως η κατάσταση, γιατί ο ΟΤΕ να μην έρθει να μοιράσει μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή, όταν εάν (θεωρητικά) αποφάσιζε να επιστρέψει το 50% των χρημάτων από την πώληση της Telekom Srbija θα μπορούσε να δώσει επιπλέον στους μετόχους 0,55 ευρώ το κομμάτι;

Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, αναγκάστηκε λόγω της οικονομικής κρίσης να μειώσει το μέρισμά της από το 0,31 ευρώ του 2008 στο 0,12 ευρώ πέρυσι. Η ανάκαμψη ωστόσο της διεθνούς οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα οι επιδόσεις του 2010 να είναι κατά πολύ ανώτερες από εκείνες του 2009 και όπως δείχνουν τα πράγματα, οι φετινές (2011) προβλέπονται ακόμη καλύτερες από τις περυσινές.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι η Alpha Finance έχει μιλήσει για «κέρδη ρεκόρ μέσα στο 2011» επισημαίνοντας την υψηλή ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού και τα χαμηλά ναύλα. Με δεδομένο επίσης ότι η εισηγμένη προχώρησε κατά τη διετία 2008-2009 και σε δραστικές περικοπές κόστους, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πολύ σημαντική άνοδο στο μέρισμα που θα διανείμει η εταιρεία κατά τη διετία 2011-2012.

H Mevaco συγκαταλεγόταν παλιά στους τίτλους με τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις. Με τον ερχομό όμως της κρίσης, τα πράγματα άλλαξαν, με αποτέλεσμα να έρθουν ζημιογόνες χρήσεις και φυσικά μηδενικά διανεμόμενα κέρδη. Παρόλα αυτά, εδώ και περισσότερο από έξι μήνες, η κατάσταση για την εισηγμένη έχει αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά και ως ένα βαθμό σ’ αυτό, συνετέλεσε και η ανοδική πορεία της Frigoglass (η Mevaco αποτελεί έναν από τους προμηθευτές του πολυεθνικού Ομίλου).

Το 2011 λοιπόν ξεκίνησε ανοδικά και κάποιοι βλέπουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης κατά τα επόμενα χρόνια. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο –και με δεδομένη την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 10,4 εκατ. ευρώ), κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επιστροφή της Mevaco στη λίστα με τις σημαντικές μερισματικές αποδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v