Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χάρτης των μερισμάτων για 90 εισηγμένες

Τι προτίθενται οι διοικήσεις των εταιριών να μοιράσουν φέτος στους μετόχους τους - Οι "ανοιχτοχέρηδες" και οι "τσιγκούνηδες" - Αναλυτικός πίνακας με τα μερίσματα που διανεμήθηκαν την τελευταία τετραετία.

Ο χάρτης των μερισμάτων για 90 εισηγμένες
Τι προτίθενται οι διοικήσεις των εταιριών να "μοιράσουν" φέτος στους μετόχους τους - Οι "ανοιχτοχέρηδες" και οι "τσιγκούνηδες" - Αναλυτικός πίνακας με τα μερίσματα που διανεμήθηκαν την τελευταία τετραετία.

Σε είδος προς εξαφάνιση τείνουν να μετατραπούν τα μερίσματα στις εισηγμένες εταιρίες του Χ.Α. καθώς:

Α. Λόγω της γενικότερης καθίζησης των κερδών, πολλές επιχειρήσεις υποχρεώνονται πλέον σε ζημίες και έτσι έχουν σταματήσει να διανέμουν μερίσματα στους μετόχους τους.

Β. Δεν είναι λίγες οι εταιρίες που επιλέγουν τη μέθοδο της επιστροφής κεφαλαίου (ή συμπληρωματικά τη μέθοδο της επιστροφής κεφαλαίου) προκειμένου να ανταμείψουν τους μετόχους τους (π.χ. Κρι Κρι, Coca Cola Τρία Έψιλον, Frigoglass, Κανάκης, Motor Oil, Πετρόπουλος, ΕΧΑΕ, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Ιdeal, MLS κ.ά.).

Γ. Δεν λείπουν, επίσης, και οι κερδοφόρες εταιρίες, οι οποίες θα προτείνουν στις γενικές τους συνελεύσεις τη μη διανομή μερίσματος, με στόχο να περιορίσουν την έκθεσή τους στις τράπεζες ή και να μπορέσουν καλύτερα να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες της κρίσης (π.χ. Σαράντης, Autohellas, Fourlis Συμμετοχών, ΖΑΜΠΑ, Alpha Αστικά Ακίνητα, ΓΕΚΕ, Πλαστικά Κρήτης, FG Europe κ.ά.).

Φέτος θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά όπου οι περισσότερες τράπεζες δεν θα διανείμουν μέρισμα. Εξαίρεση είναι η Τράπεζα Κύπρου και η Τράπεζα της Ελλάδος, που όμως φέτος θα διανείμει μέρισμα με τη μορφή δωρεάν μετοχών. Με τη μορφή νέων μετοχών θα διανείμουν φέτος μέρισμα η Marfin-Λαϊκή και η Μυτιληναίος.

Από τις εταιρίες που παραδοσιακά έδιναν μεγάλο μέρισμα, μερικές δεν συγκαταλέγονται πλέον στη συγκεκριμένη λίστα. Κάποιες άλλες, ωστόσο, εξακολουθούν να επιβραβεύουν τους μετόχους τους με αυτόν τον τρόπο και στη συγκεκριμένη λίστα συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων: τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια), οι ΑΕΕΑΠ (Eurobank Properties και Trastor), ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, η Medicon, η Καρέλια, η Intralot, η Μέτκα, η Revoil κ.ά.

Ειδικότερα για φέτος, σε αυτές που θα διανείμουν το ίδιο ή και μεγαλύτερο μέρισμα από πέρυσι συγκαταλέγονται -μεταξύ άλλων- εταιρίες όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΟΛΘ, η Πετρόπουλος, η Coca Cola Τρία Έψιλον, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η ΕΧΑΕ, η Ικτίνος, η Ιντραλότ, η Μέτκα, η Καρέλια, η Μυτιληναίος, η Ευρωπαϊκή Πίστη κ.ά.

Στον παρατιθέμενο πίνακα δημοσιεύονται τα μερίσματα 90 εταιριών κατά την τελευταία τετραετία, με τις εξής πρόσθετες παρατηρήσεις: α) Τα περισσότερα μερίσματα της χρήσης 2010 δεν έχουν ψηφιστεί από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, αλλά είναι απλώς προτάσεις των διοικητικών συμβουλίων των εταιριών προς τις συνελεύσεις, β) Σε κάποιες επιχειρήσεις έχουν συνυπολογιστεί και οι επιστροφές κεφαλαίου, γ) Τα αναγραφόμενα μερίσματα είναι τα μικτά, ενώ για τον υπολογισμό των καθαρών ποσών θα πρέπει να αφαιρεθεί η φορολογία, δ) Σε κάποιες περιπτώσεις οι διοικήσεις των εταιριών δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις προτάσεις τους προς τις γενικές συνελεύσεις.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τα μερίσματα 90 εισηγμένων στην τετραετία 2007 - 2010 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v