Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: 24 εισηγμένες που... δέσαν τον γάιδαρό τους

Είκοσι τέσσερα παραδείγματα εταιριών που αναμένεται να αντιμετωπίσουν χωρίς πολύ σοβαρά προβλήματα το καυτό χρονικό διάστημα που ακολουθεί για την ελληνική οικονομία.

ΧΑ: 24 εισηγμένες που... δέσαν τον γάιδαρό τους
Είκοσι τέσσερα παραδείγματα εταιριών που αναμένεται να αντιμετωπίσουν χωρίς πολύ σοβαρά προβλήματα το καυτό χρονικό διάστημα που ακολουθεί για την ελληνική οικονομία.

Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές τους οι managers των εισηγμένων εταιριών, βρήκαν τα πράγματα ακόμη χειρότερα απ' ό,τι τα άφησαν. Μπορεί βέβαια να μην προσδοκούσαν σταθεροποίηση της οικονομίας μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, μπορεί να μην πίστευαν πως οι τράπεζες θα ανοίξουν τους κρουνούς της χρηματοδότησης, ωστόσο δεν περίμεναν πως η φετινή ύφεση θα ξεπερνούσε με άνεση το 5% (παρά τις αυξημένες εξαγωγές και τον ανεβασμένο τουρισμό) και πως θα άκουγαν σενάρια περί... κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών!

Η ουσία είναι πως, παρά τα fast track και τα σχέδια Μάρσαλ που κατά καιρούς ακούγονται από τα χείλη των κυβερνητικών επισήμων, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών των οποίων οι εταιρίες είναι εστιασμένες στην εγχώρια αγορά περιμένει νέα βουτιά της ζήτησης τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013 (δηλαδή για τουλάχιστον ακόμη 15 μήνες) και διατήρηση της αναιμικής αυτής ζήτησης για πολλά ακόμη χρόνια στη συνέχεια...

Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, έχουν ήδη μειώσει δραστικά το κόστος τους και ταυτόχρονα έχουν επιδιώξει να απαλλαγούν από "βαρίδια" του παρελθόντος, όπως ζημιογόνες δραστηριότητες κ.λπ. Επιπλέον, βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των δανειακών τους υποχρεώσεων, καθώς συνήθως υπάρχουν δυσκολίες αποπληρωμής και μη τήρηση κάποιων συμβατικών όρων (covenants).

Παράγοντας της αγοράς εξηγεί πως μια καλή περίπτωση για μια εταιρία είναι να μπορεί να αποπληρώνει τους τόκους των δανείων της και μικρό έστω ποσοστό του χρεολυσίου, ζητώντας από τις τράπεζες ανανεώσεις και επιμηκύνσεις δανείων.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν πολλές δεκάδες εισηγμένες εταιρίες που βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα, συνεχίζοντας μέσα στην κρίση να διατηρούν κερδοφόρο αποτέλεσμα και σαφώς ικανοποιητική ρευστότητα.

Οι εταιρίες αυτές, μάλιστα, συχνά "δικαιούνται" να ελπίζουν σε καλύτερες προοπτικές μακροπρόθεσμα, εφόσον οι ανταγωνιστικές τους επιχειρήσεις υποφέρουν από ζημίες και από αρνητικές ταμειακές ροές. Αυτό, φυσικά, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει πως κάθε εταιρία δεν καλείται να αντιμετωπίσει τις δικές της προκλήσεις και να κερδίσει τα δικά της στοιχήματα.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα εισηγμένων εταιριών που έχουν... το κεφάλι τους έξω από το νερό, πέραν εκείνων που έχουν ταμείο υψηλότερο των δανειακών τους υποχρεώσεων (ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, Alpha Αστικά Ακίνητα, Eurobank Properties, Trastor, EXAE, Ζάμπα, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, MLS, ΟΠΑΠ, Μέτκα, Μουζάκης κ.ά.) είναι:

ΟΤΕ: Εξακολουθεί να επιτυγχάνει θετικές ταμειακές ροές και να περιορίζει τις δανειακές του υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα διαθέτει και τις "πλάτες" της Deutsche Telekom. Η διαφαινόμενη χαλάρωση του ανταγωνισμού στην κινητή τηλεφωνία, σε συνδυασμό με τις κινήσεις περιορισμού του λειτουργικού κόστους, πιθανόν να αρκεί για να αντισταθμίσει τις απώλειες από τη νέα υποχώρηση του ΑΕΠ, σε μια περίοδο όπου μεγάλο κομμάτι του ανταγωνισμού "υποφέρει".

ΤΙΤΑΝ: Οι πωλήσεις τσιμέντου στην ελληνική αγορά συνεχώς μειώνονται, η οικονομία στις ΗΠΑ δεν λέει να ανακάμψει και στην Αίγυπτο άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα. Παρ' όλα αυτά, ο πολυεθνικός όμιλος διατηρεί σαφώς θετικό αποτέλεσμα, έχοντας ολοκληρώσει τις επενδύσεις του και επιτυγχάνοντας εδώ και αρκετό καιρό θετικές ταμειακές ροές.

Σαράντης: Όσο και αν οι αναλυτές αμφισβητούν το κατά πόσον η εταιρία θα καταφέρει να επιτύχει το φετινό της guidance, όσο και αν η ζήτηση για καταναλωτικά προϊόντα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, η εισηγμένη απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στις αγορές του εξωτερικού, επιτυγχάνει υψηλή κερδοφορία και θετικότατες ταμειακές ροές. Έχει τη δυνατότητα για εξαγορές.

Folli Follie Group: Εδώ και δύο περίπου χρόνια, καταφέρνει πέρα από κερδοφόρα αποτελέσματα να σημειώνει και θετικές ταμειακές ροές, ενώ η ρευστότητά της πρόσφατα βελτιώθηκε σημαντικά, μετά και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου την οποία κάλυψε εταιρία του εξωτερικού.

Πλαίσιο: Σε μια περίοδο όπου στον κλάδο "ρέει αίμα", η εισηγμένη εταιρία καταφέρνει να διατηρεί πολύ υγιή ρευστότητα, να την εκμεταλλεύεται στις σχέσεις της με τους προμηθευτές και να σημειώνει υψηλή κερδοφορία. Κάποιοι από τους ανταγωνιστές κατέφυγαν στο άρθρο 99.

S&B Βιομηχανικά Ορυκτά: Πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών της εκτός Ελλάδας επιτυγχάνει σημαντική κερδορορία, ενώ παράλληλα από το 2009 έως σήμερα περιόρισε σημαντικά τα κόστη της αλλά και την τραπεζική της έκθεση, είτε μέσα από τη λειτουργία του ομίλου είτε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Με πολύ ισχυρή ρευστότητα και πολύ χαμηλό δανεισμό σε σχέση με τις επενδύσεις της και το μέγεθός της, η εισηγμένη εταιρία δραστηριοποιείται σε έναν ιδιαίτερα σταθερό κλάδο, όπου -θεωρητικά τουλάχιστον- έχει λαμβάνειν χωρίς κίνδυνο από το ελληνικό δημόσιο.

Inform Λύκος:
Σημαντική λειτουργική κερδοφορία προερχόμενη κυρίως από το εξωτερικό, θετικές ταμειακές ροές και πολύ ικανοποιητική ρευστότητα.

Στ. Κανάκης: Νοικοκυρεμένη εταιρία, που σημειώνει ανελλιπώς κέρδη και θετικές ταμειακές ροές. Ο μικρός δανεισμός (διέθετε θετικό καθαρό ταμείο) οφείλεται στη μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου στην οποία προχώρησε πέρυσι.

Autohellas: Οι πολύ υψηλές θετικές ταμειακές ροές που σημειώνει, τουλάχιστον κατά τους τελευταίους 18 μήνες, έχουν επιτρέψει στην εισηγμένη όχι μόνο να μειώσει την έκθεσή της προς τις τράπεζες αλλά και να αγοράσει ακίνητα, μετοχές εισηγμένων εταιριών (Aegean Airlines, Τράπεζα Πειραιώς) και να αποκτήσει συμμετοχές σε άλλες επενδύσεις.

Nexans Hellas: Η εταιρία διαθέτει ικανοποιητική ρευστότητα και μάλιστα δεν δανείζεται από το τραπεζικό σύστημα, αλλά από τον μητρικό πολυεθνικό όμιλο. Επιπλέον, φέτος αναμένεται να είναι καλή χρονιά για τον κλάδο των καλωδίων, λόγω της αυξημένης ζήτησης διεθνώς και της ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Και αυτά πριν ξεκινήσουν τα μεγάλα και πολλά υποσχόμενα έργα που εδώ και χρόνια έχουν εξαγγελθεί, αλλά παραμένουν στα χαρτιά.

Mevaco: Όλα δείχνουν πως το 2011 θα είναι πολύ καλή χρονιά για την εισηγμένη εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v