Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

C. Suisse: Τι θα γινόταν αν διαλυόταν το ευρώ ;

Τις συνέπειες από μια πιθανή κατάρρευση του ευρώ προβλέπει σε έκθεση της η Credit Suisse. Μόλις 10% η πιθανότητα διάλυσης του ευρώ, καθώς το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο από διάσωση περιφέρειας. Ενίσχυση EFSF η καλύτερη λύση.

C. Suisse: Τι θα γινόταν αν διαλυόταν το ευρώ ;
Τις συνέπειες από μια μη συντεταγμένη κατάρρευση της ευρωζώνης προβλέπει σε έκθεση με ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου η Credit Suisse, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει πάνω από 10% πιθανότητες και ότι έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος από τη διάσωση των χωρών της περιφέρειας.

Αναλυτικά, στην έκθεση της με τίτλο The Euro: What if ? η Credit Suisse εκτιμά ότι σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης, τα περιφερειακά νομίσματα θα υποτιμούνταν κατά 50%.

Η υποτίμηση αυτή θα οδηγούσε τις καθαρές υποχρεώσεις προς το εξωτερικό στο 200% - 250% για όλη την περιφέρεια πλην της Ιταλίας και σε 40% αθέτηση (default) των κρατικών και ιδιωτικών δανείων.

Οι ζημίες για τις τράπεζες των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης θα έφταναν τα € 300 δισ., για τις τράπεζες της περιφέρειας τα € 630 δισ. και για την ΕΚΤ τα € 150 δισ.

Οι καθαρές υποχρεώσεις προς το εξωτερικό των τραπεζών της περιφέρειας θα αυξάνονταν κατά € 800 δισ.

Όσον αφορά το ΑΕΠ, η Credit Suisse σημειώνει ότι ιστορικά σε μη συντεταγμένες χρεοκοπίες παρατηρείται πτώση 9%, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται κατά 22%.

Το πάγωμα των καταθέσεων, ένα πολύ ισχυρό γερμανικό μάρκο και ένας εμπορικός πόλεμος, είναι όλα εξαιρετικά πιθανά ενδεχόμενα.

Οι εξαγωγές των χωρών του πυρήνα της Ευρώπης θα υπέφεραν, ενώ κατά πάσα πιθανότητα οι εξαγωγές της περιφέρειας θα ανέβαιναν.

Η Credit Suisse υπογραμμίζει στην έκθεση της ότι το κόστος της μη διάσωσης των χωρών της περιφέρειας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της διάσωσης τους, εκτιμώντας ότι η πιθανότητα κατάρρευσης της ευρωζώνης είναι μόνο 10%.

Το κόστος μιας εξόδου για την Ελλάδα φτάνει το 10-20% του ΑΕΠ, ενώ οι υπόλοιπες χώρες δεν πρόκειται να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ, προτού ασφαλίσουν την περιφέρεια από μια πιθανή μετάσταση.

Σύμφωνα με την Credit Suisse ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωζώνη είναι να επιλέξει η Ιταλία να βγει από το ευρώ.

Εκτός από το χρέος το βασικό πρόβλημα της ευρωζώνης κατά την Credit Suisse είναι το
έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της περιφέρειας, το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μια μείωση μισθών κατά 8% - 15%.

Όσον αφορά την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ε.Ε για την επίλυση της κρίσης χρέους, η Credit Suisse υποστηρίζει ότι η καλύτερη πολιτική είναι η ενίσχυση του EFSF στα € 900 δισ.

Από αυτά τα € 400 δισ. πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης των τραπεζών όπως ο TARP στις ΗΠΑ, τα € 300 δισ. για την επαναγορά χρέους στις τιμές της αγοράς και τα υπόλοιπα € 200 δισ. να χρησιμοποιηθούν για την αγορά περιφερειακών ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v