Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μερίσματα: 17 φαβορί και 7... αουτσάιντερ

Σε ποιες μετοχές μπορούν να ελπίζουν φέτος οι επενδυτές ότι θα αποκομίσουν έσοδα από διανομές μερισμάτων ή μέσα από επιστροφές κεφαλαίου. Οι «παχιές αγελάδες» και τα πιθανά outsider του ταμπλό.

Μερίσματα: 17 φαβορί και 7... αουτσάιντερ
Με δεδομένα τη δραματική υποχώρηση των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και τον εγκλωβισμό της πλειονότητας των επενδυτών, η διέξοδος των μερισμάτων και της επιστροφής κεφαλαίου θα είναι ο μόνος ίσως τρόπος για πολλούς μετόχους για να αποκτήσουν έσοδα και να τονώσουν τη ρευστότητά τους το 2012.

Βέβαια, η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών δεν αναμένεται να διανείμει φέτος μέρισμα λόγω των ζημιογόνων αποτελεσμάτων που εκτιμάται ότι θα εμφανίσει για την περυσινή οικονομική χρήση.

Επιπρόσθετα, αναμένεται να υπάρξουν και πολλές κερδοφόρες εταιρείες που θα επιλέξουν να επανεπενδύσουν το σύνολο των κερδών τους, καθώς:

• Τα επιτόκια για νέα τραπεζικά δάνεια ξεκινούν πλέον από το 7% και συχνά ανέρχονται σε διψήφιο νούμερο.

• Με δεδομένη την αρνητική πιστωτική επέκταση στην οικονομία, ακόμη και οι ισχυρότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι «στριμώχνονται» όταν ζητούν από τις τράπεζες την αναχρηματοδότηση των δανείων τους. Ενδεικτική άλλωστε είναι η περίπτωση του ΟΤΕ, που ρευστοποίησε τη συμμετοχή του στην Telecom Serbia (και εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της Hellas Sat) ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία της αναχρηματοδότησής του.

Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις των διοικητικών συμβουλίων προς τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων για τη διανομή μερισμάτων θα ληφθούν σε 3-5 μήνες από σήμερα, περίοδο κατά την οποία ίσως δούμε έντονες μεταβολές στο οικονομικό μας περιβάλλον. Οπότε, οι μέχρι σήμερα πρώτες εκτιμήσεις για τη μερισματική πολιτική των εταιρειών είναι πιθανόν να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό.

Τα σενάρια για 17 φαβορί

ΟΠΑΠ: Η μείωση των κερδών αλλά και ο δανεισμός του οργανισμού για να διευρύνει τη χρονική διάρκεια του συμβολαίου του και να επεκταθεί σε νέες αγορές αναμένεται πως θα ψαλιδίσει το διανεμόμενο μέρισμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, το φθινόπωρο του 2011, το πιθανότερο σενάριο είναι η διανομή μικρότερου ποσοστού επί των (μειωμένων) κερδών. Πέρυσι είχε διανεμηθεί 1,54 ευρώ ανά μετοχή.

ΕΥΑΘ: Πέρυσι η εταιρεία είχε διανείμει 0,114 ευρώ ανά μετοχή. Ο τραπεζικός δανεισμός είναι μηδενικός, τα κέρδη του 2011 αυξημένα και ο βασικός μέτοχος, το ελληνικό δημόσιο, διψά για ρευστότητα. Όλοι οι οιωνοί για διανομή μερίσματος είναι θετικοί.

ΟΛΘ:
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τον ΟΛΘ, ο οποίος πέρυσι είχε διανείμει 0,21 ευρώ ανά μετοχή.

ΕΥΔΑΠ:
Άλλο ένα «κρατικόχαρτο» που αναμένεται να εμφανίσει αυξημένα κέρδη για το 2011. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα αυξημένα ποσά καθυστερήσεων στους λογαριασμούς από νοικοκυριά και τοπική αυτοδιοίκηση (περυσινό μέρισμα στο 0,04 ευρώ ανά μετοχή).
 
Καρέλια: Με καθαρό θετικό ταμείο, η εταιρεία συνέχισε και πέρυσι να σημειώνει πολύ υψηλή κερδοφορία. Όλα δείχνουν πως και το 2012 οι μέτοχοι θα καρπωθούν γενναίο μέρισμα (πέρυσι είχαν διανεμειθεί 6,32 ευρώ ανά μετοχή).

Coca Cola 3E - Frigoglass:
Όμιλοι που κατευθύνουν τον μεγαλύτερο όγκο των πωλήσεών τους στο εξωτερικό και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα αναχρηματοδότησης του δανεισμού τους. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η αγορά πιστεύει πως οι μέτοχοι των δύο εισηγμένων θα… πάνε ταμείο και το 2012.

ΕΧΑΕ:
Με το ταμείο να «περισσεύει», το αποτέλεσμα να είναι κερδοφόρο και τις ταμειακές ροές θετικές, όλα δείχνουν πως και το 2012 θα προκύψει μέρισμα, ή ενδεχομένως επιστροφή κεφαλαίου. Το 2011 είχε διανεμηθεί 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

ΜΕΤΚΑ:
Ισχυρότατη ρευστότητα και αυξανόμενη κερδοφορία. Ο μητρικός όμιλος (Μυτιληναίος) φαίνεται να τα έχει περισσότερο ανάγκη τα διαθέσιμα (περυσινό μέρισμα στο 0,48 ευρώ).

Eurobank Properties - Trastor:
Και οι δύο ΑΕΕΑΠ προβλέπεται πως θα εμφανίσουν σημαντική λειτουργική κερδοφορία για το 2011 και αναμένεται πως θα συνεχίσουν την πολιτική διανομής υψηλών μερισματικών αποδόσεων (πέρυσι η ΕΥΠΡΟ διένειμε 0,53 ευρώ ανά μετοχή και η Trastor 0,10 ευρώ).

Ελληνικά Πετρέλαια - Motor Oil:
Πέρυσι είχαν μοιράσει 0,45 και 0,5 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα. Η χρήση του 2011 αναμένεται πως έκλεισε με ικανοποιητικά κέρδη για τους δύο εισηγμένους ομίλους, ωστόσο -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ενδέχεται να κάνει περισσότερο προσεκτικές τις διοικήσεις σε ό,τι αφορά τη μερισματική τους πολιτική.

Πλαίσιο:
Πέρυσι διένειμε 0,05 ευρώ ανά μετοχή και στο εννεάμηνο συνέχιζε να εμφανίζει πολύ σημαντική (αυξημένη) κερδοφορία, με σαφώς θετικές ταμειακές ροές. Ο βασικός μέτοχος ακολουθεί κατά πάγια τακτική τη διανομή γενναίων μερισμάτων και το σενάριο συνέχισης της διανομής μερίσματος είναι παραπάνω από πιθανό.

S&B Βιομηχανικά Ορυκτά:
Πέρυσι, η εισηγμένη είχε μοιράσει 0,25 ευρώ ανά μετοχή και παράλληλα είχε ένα ιδιαίτερα κερδοφόρο εννεάμηνο. «Λογικά» θα αναμενόταν και για φέτος πολύ καλό μέρισμα, ωστόσο το οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές και η διοίκηση δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της.

Ικτίνος Μάρμαρα:
Με σαφώς αυξημένη κερδοφορία αναμένεται ότι έκλεισε για την εισηγμένη το 2011, της οποίας η δραστηριότητα έχει κατά βάση εξελιχθεί σε εξαγωγική (συν ΑΠΕ). Πέρυσι είχε διανείμει 0,05 ευρώ ανά μετοχή.

Καραμολέγκος:
Εδώ και κάμποσα χρόνια διανέμει κάθε χρόνο μέρισμα 0,01 ευρώ ανά μετοχή, σημειώνοντας παράλληλα αύξηση κερδών. Το ίδιο συνέβαινε και (τουλάχιστον) μέχρι το εννεάμηνο του 2011.

Οι επτά «γρίφοι»

ΔΕΗ: Το 0,79 ευρώ που μοιράστηκε πέρυσι ανά μετοχή είναι ιδιαίτερα αμφίβολο φέτος. Εξαιτίας όχι μόνο της κερδοφορίας, αλλά και της ρευστότητας της επιχείρησης.

Medicon Hellas:
Πέρυσι είχε διανείμει 22 ευρωλεπτά ανά μετοχή μέσω επιστροφής κεφαλαίου. Το 2011 δεν είναι βέβαιο πως θα κλείσει με κέρδη (ζημίες στο εννεάμηνο), ενώ επίσης πρόκειται για εταιρεία που εκ της φύσεώς της έχει δοσοληψίες με το ελληνικό δημόσιο, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στις μέρες μας.

ΙΑΣΩ:
Πέρυσι διένειμε 0,057 ευρώ ανά μετοχή, αλλά φέτος η κατάσταση τόσο στον κλάδο της υγείας όσο και στο γενικότερο περιβάλλον έχει επιδεινωθεί. Οψόμεθα...

ΕΛΤΡΑΚ:
Εταιρεία που αρέσκεται στη διανομή σημαντικών μερισμάτων (0,09 ευρώ πέρυσι, με δυνατότητα επανεπένδυσης μερίσματος κατά 50%). Η κατάσταση, ωστόσο, στον κατασκευαστικό κλάδο (βασικοί πελάτες των Caterpillar) είναι τραγική.

Autohellas:
Το 2011 ήταν μία ακόμα πολύ κερδοφόρος χρήση για την εισηγμένη. Κάτι τέτοιο όμως είχε γίνει και το 2010, χωρίς να ακολουθήσει η παραμικρή διανομή μερίσματος πέρυσι. Για φέτος οψόμεθα.

ΚΡΙ ΚΡΙ:
Πρόπερσι, η εταιρεία προχώρησε σε επιστροφή κεφαλαίου, που αντιστοιχούσε περίπου σε μερίσματα δύο ετών, ενώ πέρυσι δεν διένειμε μέρισμα, παρά τη σημαντική κερδοφορία της. Φέτος;

Mevaco:
Πέρυσι και πρόπερσι δεν είχε διανείμει μέρισμα, ωστόσο το 2011 εξελίχθηκε σε πολύ καλή χρονιά για την εισηγμένη, με αποτέλεσμα όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v