Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Στις… καλένδες τα μερίσματα!

Ποιες εισηγμένες εταιρείες δεν προβλέπεται να διανείμουν μέρισμα όχι μόνο φέτος αλλά ούτε και τα αμέσως επόμενα χρόνια. Οι κλάδοι-«φωτιά» και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα παλέψουν με ζημίες και... τράπεζες.

Εισηγμένες: Στις… καλένδες τα μερίσματα!
Πριν από δύο εβδομάδες είχαμε δημοσιεύσει στο Euro2day.gr τον «χάρτη των φετινών μερισμάτων», δηλαδή τις εταιρείες που φέτος θα προτείνουν στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους τη διανομή μερισμάτων ή και επιστροφών κεφαλαίου.

Οι τρεις ΑΕΕΑΠ (Eurobank Properties, Trastor, MIG Real Estate), τα δύο διυλιστήρια (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil), τα περισσότερα κρατικόχαρτα (ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.) και μια σειρά εταιρειών διαφόρων κλάδων (π.χ. Autohellas, Ικτίνος, Mermeren Kombinat, Πλαίσιο, Μέτκα, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Καρέλιας, Ζάμπα, Newsphone, Γενική Εμπορίου, ΓΕΚΕ κ.ά.) συγκαταλέγονταν στη σχετική λίστα.

Υπήρξαν βέβαια -όπως είχαμε επισημάνει- και εταιρείες που θα προτιμήσουν τη μέθοδο της επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους τους, ή επίσης ισχυροί και κερδοφόροι όμιλοι που επέλεξαν να επανεπενδύσουν τα κέρδη τους (π.χ. Fourlis, Σαράντης κ.ά.).

Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του χρηματιστηριακού ταμπλό, οι επιχειρήσεις δηλαδή που όχι μόνο δεν θα μοιράσουν φέτος χρήματα στους μετόχους τους, αλλά προβλέπεται πως δεν θα το πράξουν ούτε και τα αμέσως επόμενα χρόνια!
 
Μιλάμε για εταιρείες των οποίων οι μέτοχοι θα πρέπει να ξεχάσουν τη λέξη μέρισμα τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, καθώς είτε πλήττονται έντονα από την οξυνόμενη οικονομική κρίση, είτε πιέζονται από τις τράπεζες για το όσο το δυνατόν ταχύτερο κλείσιμο των χρηματοδοτικών τους ανοιγμάτων.

Ο ΟΤΕ, για παράδειγμα, το πιθανότερο είναι πως δεν θα διανείμει μέρισμα τουλάχιστον την περίοδο 2012-2014, αφού μέχρι και τον Μάιο του 2014 καλείται να αποπληρώσει - αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 3 - 3,5 δισ ευρώ.

Λόγω ζημιογόνων αποτελεσμάτων και αυξημένων κεφαλαιακών αναγκών το ίδιο πρόκειται να κάνουν και άλλες δύο εισηγμένες του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, η Forthnet και η Hellas On Line.

Δύσκολα τα πράγματα και στις κατασκευές, ακόμη και για τους μεγάλους ομίλους που συνεχίζουν να εμφανίζουν κέρδη. Έτσι, π.χ. για την Ελλάκτωρ, η Eurobank Χρηματιστηριακή εκτιμά πως δεν θα υπάρξει μέρισμα τουλάχιστον μέχρι το 2016…

Δύσκολα επίσης θα δούμε τα αμέσως επόμενα χρόνια να μοιράζουν μερίσματα και οι εταιρείες πληροφορικής (ακόμη και οι κερδοφόρες), οι οποίες θα επιδιώξουν ρευστότητα για να υλοποιήσουν και να χρηματοδοτήσουν έργα του ΕΣΠΑ.

Η ΔΕΗ ήταν μια μετοχή από την οποία η αγορά παραδοσιακά προσδοκούσε κάποιο μέρισμα. Φέτος δεν θα υπάρξει διανομή, ενώ αμφιβολίες εκφράζονται από παράγοντες της αγοράς και για τα αμέσως επόμενα χρόνια, λόγω του μεγάλου ύψους των απλήρωτων λογαριασμών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις (οικονομική κρίση). Αν σε αυτό συνεκτιμήσουμε και τις έντονες πιέσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες, τότε το μέρισμα μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε για κάποια χρόνια.

Όσον αφορά τις τράπεζες, η λέξη μέρισμα μοιάζει… απαγορευμένη για πολλά ακόμη χρόνια (το τελευταίο έτος όπου διανεμήθηκε μέρισμα ήταν το 2008 για τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης). Οι τράπεζες αυτήν τη στιγμή έχουν ως προτεραιότητα την επανακεφαλαιοποίησή τους (άντληση κεφαλαίων) και τη διαφύλαξη των καταθέσεών τους και ως δεύτερο στόχο την ομαλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Έτσι, δεν υπάρχει ούτε σκέψη για διανομή μερισμάτων, τουλάχιστον για όσο καιρό παραμένει μέσα στα μετοχικά τους κεφάλαια το ελληνικό δημόσιο (προνομιούχες μετοχές) και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στις ιχθυοκαλλιέργειες (Νηρέας, Δίας, Σελόντα) υπάρχουν μεγάλα τραπεζικά ανοίγματα και έτσι οι διοικήσεις τους δεν φαίνεται να έχουν στο μυαλό τους τη διανομή μερισμάτων για τα αμέσως επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από το εάν δημοσιεύσουν κέρδη ή ζημίες.

Τη διανομή μερίσματος δεν σκέφτονται επιπλέον όχι μόνο για φέτος, αλλά ούτε και για το άμεσο μέλλον και οι εισηγμένες κλάδων που έχουν πληγεί έντονα από την ύφεση. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η ακτοπλοΐα (ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων λόγω της ύφεσης και της τιμής πετρελαίου, μεγάλα ανοίγματα προς τις τράπεζες), τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ζημίες και ζητήματα ρευστότητας) και οι κλάδοι που συνδέονται με την οικοδομική δραστηριότητα (π.χ. προφίλ αλουμινίου, εταιρείες σιδήρου-χάλυβα, ξυλεία, έπιπλα κ.ά.), καθώς αυτή αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται τουλάχιστον μέχρι και το 2013.

Η λίστα των εταιρειών που δεν προβλέπεται να μοιράσουν μερίσματα ούτε και τα αμέσως επόμενα χρόνια συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου (συνεχείς ζημίες, που δεν λένε να σταματήσουν ούτε και φέτος), αλλά και από τις περισσότερες εταιρείες που προσφέρουν διαρκή καταναλωτικά αγαθά (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.) και ρούχα.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v