ΧΑ: Έρχονται τα blue chips νέας γενιάς

Εταιρείες από την αποκαλούμενη «μεσαία» αλλά και από τη «χαμηλότερη» κεφαλαιοποίηση σταδιακά κερδίζουν πόντους. Ποιες είναι και γιατί τις προτιμούν οι επενδυτές.

ΧΑ: Έρχονται τα blue chips νέας γενιάς
Mια νέα γενιά blue chips και παικτών αναδεικνύεται σταδιακά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες και το χρηματιστηριακό ταμπλό προεξοφλεί και αποτυπώνει τη συντελούμενη διαφοροποίηση.

Για τη νέα αυτή τάση αναλυτές εξηγούν ότι αποδίδεται είτε στην αβεβαιότητα που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο για την ανακεφαλαιοποίηση και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου του 2013, είτε στη μεθοδική προσπάθεια στήριξης συγκεκριμένων εταιρειών από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, μεγαλομετόχους αλλά και επενδυτικούς - χρηματιστηριακούς κύκλους.

Την τάση σπεύδει να καταγράψει και χρηματιστηριακά η διοίκηση του Χ.Α., μέσω της αναδιάρθρωσης των βασικών δεικτών, προωθώντας τον νέο «25άρη» FT, επιχειρώντας να διευρύνει με αυτόν τον τρόπο τα επενδυτικά προϊόντα. Και πολύ ορθά -κατά τη γνώμη μας- πράττει, καθώς βλέπει την επόμενη μέρα.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση (μεταξύ επενδυτικών, επιχειρηματικών αλλά και τραπεζικών κύκλων) πως σταδιακά δημιουργείται μια καινούρια κατάσταση και διαμορφώνονται νέες ισορροπίες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα αναδείξουν νέους παίκτες και νέα ονόματα. Εταιρείες από την αποκαλούμενη «μεσαία» αλλά και από τη «χαμηλότερη» κεφαλαιοποίηση σταδιακά κερδίζουν πόντους, ενισχύουν μερίδια αγοράς, μειώνουν τον τραπεζικό δανεισμό και, εν πάση περιπτώσει, το παλεύουν εν μέσω οξύτατης κρίσης.


Η αγορά προεξοφλεί

Το ταμπλό δείχνει απόδοση 94,20% σε διάστημα εξαμήνου για τον FT Mid, έναντι 54,44% για τον FTSE-20. Είναι δε ενδεικτικό πως τον τελευταίο μήνα ο παλιός «σαραντάρης» μετρά μικρά κέρδη της τάξης του 1,82%, έναντι απωλειών 10,75% για τον FTSE-20 (με τιμές της 28ης/11).

Επίσης, σε διάστημα εξαμήνου η μετοχή της Εθνικής λ.χ. έχει ενισχυθεί 14,73%, με τη μέγιστη τιμή 52 εβδομάδων στα 3,13 ευρώ, στις 8/2/2012. Ενδεικτικά, για τον Μυτιληναίο η απόδοση ανέρχεται σε 110,73%, με τη μέγιστη τιμή 52 εβδομάδων στα 4,01 ευρώ να σημειώνεται σχεδόν έναν μήνα πριν, στις 25/10/2012.

Μόλις στις 27/11 σημειώθηκε για τη Motor Oil στα 8,10 ευρώ η μέγιστη τιμή 52 εβδομάδων, για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις 22/11 στο 1,87 ευρώ, για τα Ελληνικά Πετρέλαια στις 20/9 στα 7,50 ευρώ, ενώ σε ανοδικό κανάλι κινούνται πλέον ΔΕΗ, Μέτκα, MIG αλλά και ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Για τον ΟΤΕ θυμίζουμε πως η μέγιστη τιμή 52 εβδομάδων σημειώθηκε στα 4,14 ευρώ, ενώ για τη δεικτοβαρή Coca Cola 3E, της αποτίμησης των 6,61 δισ. ευρώ, το μέγιστο των 52 εβδομάδων, στα 18,24 ευρώ, καταγραφηκε πρόσφατα, στις 17/10.

Θυμίζουμε πως, μετά την Coca Cola 3E, δεύτερη εισηγμένη στη σχετική κατάταξη είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια με 2,7 δισ. ευρώ, αλλά με τον ΟΤΕ στο 1,98 δισ. ευρώ να πλησιάζει επικίνδυνα.


Ακολουθούν οι «μεσαίοι»

Από την «αγαπημένη» για πολλούς (και για εμάς) μεσαία κεφαλαιοποίηση, επίσης εκτιμάται ότι θα αναδειχθούν ορισμένοι από τους παίκτες της επόμενης μέρας.

Σημειωτέον πως ο συγκεκριμένος δείκτης επιχειρεί για ακόμη μία φορά να σπάσει το «χιλιάρι», τοπική κορυφή που διαμορφώθηκε στις 22/10.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί πως την ίδια περίοδο (εξάμηνο) γίνεται εμφανής η παράλληλη ενίσχυση των εισροών ρευστότητας, του μέσου όρου ημερήσιων συναλλαγών, του συνολικού τζίρου των μη τραπεζικών μετοχών - εισηγμένων. Μία απλή και μόνο ματιά στους σχετικούς δείκτες και στα διαγράμματα (FTSE-20, FT Mid, αλλά και ιστογραμμάτων συναλλαγών) ενισχύει την εκτίμηση ενός όλο και μεγαλύτερου τμήματος της αγοράς και της επενδυτικής κοινότητας ότι το τοπίο αλλάζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v