Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 18 μετοχές που επιλέγουν οι θεσμικοί

Με ποια κριτήρια τοποθετείται στην ελληνική αγορά τους τελευταίους τρεις μήνες το λεγόμενο «έξυπνο χρήμα». Τι δείχνουν οι δείκτες, οι αποδόσεις, τα περιθώρια ανόδου και η μεταβλητότητα των τίτλων. Στατιστικά στοιχεία.

Οι 18 μετοχές που επιλέγουν οι θεσμικοί
Το σχέδιο της επαναγοράς του ελληνικού χρέους δεν αποτέλεσε «καλό νέο» για την αγορά βραχυπρόθεσμα και ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές, όμως η χαμηλή συμμετοχή των ξένων στη διαδικασία μπορεί να εκληφθεί και ως ψήφος εμπιστοσύνης στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας!

Η προτίμηση των ξένων να διατηρήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, παρά τα ικανοποιητικά premia που προσφέρθηκαν, μεταφράζεται σε θετικό μήνυμα των αγορών για την κατάσταση στην Ελλάδα και κυρίως σε πεποίθηση ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μεσοπρόθεσμα.

Παρόμοια μηνύματα αισιοδοξίας έχουν αποτυπωθεί και στο ταμπλό του Χ.Α. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. εμφανίζει μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη στο έτος και υπεραποδίδει αισθητά τόσο στο εξάμηνο όσο και στο τελευταίο τρίμηνο. Η απόδοση +13,3% στο τρίμηνο, όταν η Ευρώπη αποδίδει 3,5%, έχει γίνει αποκλειστικά με εγχώριες δυνάμεις και με τις τράπεζες να γράφουν -20%!

Τα θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν πάρει στα χέρια τους την αγορά εδώ και τρεις μήνες και φαίνεται πως οδηγούν την άνοδο εκ του ασφαλούς. Τους προηγούμενους μήνες ξένα χαρτοφυλάκια, αλλά και εγχώριοι θεσμικοί απέφυγαν τις τραπεζικές μετοχές και στράφηκαν μαζικά: α) σε τίτλους με χαμηλούς δείκτες P/BV σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εταιρείες και β) σε εταιρείες με δυνατές ταμειακές ροές σε σχέση με τα δάνειά τους.

Ενδεικτικό στοιχείο της αλλαγής στη στάση και στην προσέγγισή τους είναι ότι ο τζίρος στην αγορά, στην πλειονότητα των συνεδριάσεων, από 70-30 υπέρ των τραπεζών έχει αντιστραφεί πλήρως στο 30-70.

Μια δεύτερη σημαντική ένδειξη είναι η αλλαγή ψυχολογίας στην αγορά. Από τις κινήσεις στο ταμπλό του Χ.Α. είναι εμφανές ότι οι επενδυτές δεν έχουν διάθεση να αποχωριστούν από τώρα τις μετοχές τους, παρά τα πολύ υψηλά κέρδη που έχουν ήδη σημειώσει στο τρίμηνο και στο εξάμηνο. Η αλλαγή στην ψυχολογία αποτελεί και έναν από τους βασικούς παράγοντες για να προσελκυστούν επενδυτές από το εξωτερικό στους κλάδους που εμφανίζουν «ευκαιρίες».

Όπως είναι αναμενόμενο, μεταξύ των 18 μετοχών δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικοί τίτλοι, οι οποίοι στο τρίμηνο καταγράφουν απώλειες από 3% έως 35%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο ραντάρ έχουν μπει για τα καλά ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Intralot.

- Η μετοχή της ΔΕΗ εμφανίζει δείκτη μεταβλητότητας 77,4% στο τελευταίο τρίμηνο, ενώ η απόδοσή της το ίδιο χρονικό διάστημα είναι +42%. Η μετοχή της ΔΕΗ είναι ένα από τα πιο ενδεικτικά Greek Plays, όπως λέγονται οι μετοχές που προσφέρονται για έκθεση στην ελληνική αγορά, και παρά τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, που ήταν κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς, συνεχίζει σε νέα υψηλά 12 μηνών διασπώντας και τα 5,5 ευρώ.

- Για τον ΟΤΕ, η μεταβλητότητα στο τρίμηνο είναι υψηλή, 67% σχεδόν, με την απόδοση στο 51%. Παρότι αντιμετωπίζει το θέμα του δανεισμού, ο ΟΤΕ εμφανίζει ελκυστική σχέση ρίσκου και πιθανής απόδοσης συγκρινόμενος με τα telecoms στην Ευρώπη και χαμηλούς δείκτες αποτίμησης σε όρους ταμειακής ροής. Παράλληλα, η μείωση του country risk μπορεί να ευνοήσει τις τοποθετήσεις από ξένους.

- Για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η μεταβλητότητα στο τρίμηνο κυμαίνεται στο 64% και η απόδοση στο 40%. Η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη κοντά στα υψηλά 12 μηνών, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η δίκαιη αποτίμησή της είναι στα 3,20 ευρώ.

- Ο τίτλος του Μυτιληναίου σημειώνει απόδοση 28% στο τρίμηνο, η μέση τιμή-στόχος είναι τα 5 ευρώ και παρά την υπεραπόδοσή του στο ταμπλό του Χ.Α. διατηρεί ακόμα υψηλό περιθώριο ανόδου. Παρά τα αδύναμα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου, η αποτίμηση του ομίλου παραμένει ελκυστική, ενώ η ΜΕΤΚΑ του δίνει αξία.

- Πέραν όμως των πιο παραδοσιακών επιλογών, οι εταιρείες που κάνουν δυνατά την εμφάνισή τους και πάλι είναι οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Folli Follie Group και Motor Oil. Οι συγκεκριμένες μετοχές εμφανίζουν ανώτερους δείκτες μεταβλητότητας από την αγορά στο τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι αποδόσεις τους στο ταμπλό του Χ.Α. επίσης ξεπερνούν αυτές της αγοράς. Η Jumbo, που τα μεγέθη της εμφανίζουν ανθεκτικότητα στην ύφεση, έχει απόδοση στο τρίμηνο 39%, ενώ η ΕΥΔΑΠ, που επίσης έχει πολύ ανθεκτικά μεγέθη, σημειώνει απόδοση στο τρίμηνο 19%. Για τη Folli Follie Group, η απόδοση στο τρίμηνο είναι στο 52%, ενώ η εταιρεία συνεχίζει να εντυπωσιάζει στην παραγωγή ταμειακών ροών.

- Ο ΟΠΑΠ, παρότι δεν εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις στο τρίμηνο, είναι ίσως η τελευταία προσθήκη των θεσμικών στις επιλογές. Η μετοχή του ΟΠΑΠ αποτελεί μεγάλο στοίχημα αφού για πολλούς είναι το πιο καλό proxy για την έκθεση στην Ελλάδα και για άλλους είναι το ακριβώς αντίθετο.

- Μία ακόμα πρόσφατη προσθήκη στις επιλογές των θεσμικών χαρτοφυλακίων είναι ο ΟΛΠ. Τα μεγέθη εννεαμήνου ήταν ικανοποιητικά, ενώ η μέση τιμή-στόχος διατηρείται στα 27 ευρώ και η απόδοση του τίτλου στο τρίμηνο είναι 25%.

- Η ΣΙΔΕΝΟΡ και η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι παραδοσιακές επιλογές με υψηλή μεταβλητότητα. Για τη Σιδενόρ, όπου η μεταβλητότητα στο τρίμηνο προσεγγίζει το 80%, η απόδοση ανέρχεται στο 65%, ενώ στον μήνα ξεπερνά το 40%. Για τα Σωλ. Κορίνθου η απόδοση διαμορφώνεται στο 65% στο τρίμηνο, ενώ το περιθώριο ανόδου από τη μέση τιμή-στόχο είναι αρνητικό. Για τη Σιδενόρ, η μέση τιμή στόχος είναι 0,52 ευρώ έναντι 1,47 ευρώ στο Χ.Α.

- Από τις πιο risky επιλογές μεταξύ των 18 τίτλων φαίνονται ο Fourlis, τα Πλαστικά Θράκης και η Σαράντης, με δείκτες μεταβλητότητας που ξεπερνούν το 100% στο τρίμηνο! Η απόδοση της πρώτης στο χρονικό διάστημα του μήνα είναι μία από τις υψηλότερες με +49%, ενώ το γ΄ τρίμηνο ήταν καλύτερο από τα δύο προηγούμενα. Για τα Πλαστικά Θράκης, η απόδοση στο τρίμηνο είναι 90% και η τιμή της μετοχής «φλερτάρει» με τα υψηλά 12 μηνών. Η απόδοση του τίτλου του Σαράντη προσεγγίζει το 70% στο τρίμηνο και το γ΄ τρίμηνο ήταν πολύ ισχυρό.


To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v