Προβληματισμός και αγωνία στους «153»

Κύκλος ενημέρωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση μόνο εάν είναι ικανή να ψηφιστεί», η διαβεβαίωση. Οι πρώτες συζητήσεις για τα αντίμετρα πάντως δεν προκαλούν… ενθουσιασμό.

Προβληματισμός και αγωνία στους «153»

Την προσωρινή ανακωχή στο πεδίο της διαπραγμάτευσης αξιοποιεί η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να εντείνει τις συζητήσεις με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να προετοιμάσει το έδαφος της πολύ δύσκολης ψηφοφορίας στη Βουλή -εάν υπάρξει τελικά συμφωνία.

Το μεσημέρι άνοιξε ένας πρώτος κύκλος αναλυτικής ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας για την πορεία της διαπραγμάτευσης, τα σημεία σύγκλισης και τα (ανυπέρβλητα;) εμπόδια.

Την ενημέρωση είχαν ζητήσει (επιμόνως) πολλοί βουλευτές, μετά την αναχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών, καθώς οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για τα μέτρα και τα αντίμετρα τους έχουν προβληματίσει -έως θορυβήσει.

Από τις σκόρπιες ενημερωτικές συζητήσεις που γίνονται με βουλευτές και κομματικά στελέχη προκύπτει ότι τα αντίμετρα δεν τους ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό: αφενός επειδή έχει ξεκαθαριστεί ότι θα εφαρμοστούν (το 2019) μόνο εάν υπάρξει υπεραπόδοση από τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος (το 2018) και, αφετέρου, διότι το περιεχόμενό τους δεν «ισοφαρίζει» (όπως εκτιμούν) την επιβάρυνση από τα μέτρα.

Σύμφωνα με την εικόνα που τους έχει παρουσιαστεί, μόνο η (προσπάθεια για) μείωση του υψηλού ΦΠΑ κατά δύο μονάδες θεωρείται ελκτικό αντίμετρο, ενώ παραμένει ασαφές το μέγεθος της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, ως αντίβαρο στη γενναία μείωση του αφορολόγητου.

Κατά τους ίδιους, «απογοητευτική» εμφανίζεται η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, όπως και οι κοινωνικές παροχές σε είδος -για παράδειγμα οι δωρεάν νηπιακοί παιδικοί σταθμοί ή η μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα.

«Αν μπορώ εγώ, μπορείς κι εσύ»…

Ως εκ τούτων, και χωρίς να γνωρίζουν όλα τα κομμάτια που θα συνθέσουν την τελική συμφωνία, οι κυβερνητικοί βουλευτές εμφανίζονται «πολύ προβληματισμένοι» για τη στάση τους στην ψηφοφορία. Ενας μικρός αριθμός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της παραίτησης και της παράδοσης της έδρας, εάν κρίνουν ότι δεν μπορούν δια της ψήφου τους να στηρίξουν το προϊόν της πολύμηνης διαπραγμάτευσης.

Εν αναμονή αυτού, τους «παρηγορεί» η διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση και, προσωπικά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα φέρει καν στη Βουλή συμφωνία την οποία δεν θα μπορούν να ψηφίσουν οι 153.

«Εάν μπορώ να πω εγώ ‘ναι’, θα μπορείς κι εσύ”, είπε σε προβληματισμένο βουλευτή κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, εκθέτοντας παράλληλα το διακύβευμα αυτής της ψηφοφορίας: παραμένει η κυβέρνηση και συνεχίζει να δίνει τις μάχες της ή πέφτει -και δη με «ατιμωτικό» τρόπο αφού θα έχει φέρει μία συμφωνία που δεν θα τη στηρίξουν οι βουλευτές της.

Αν δώσει το πράσινο φως η Κεντρική Επιτροπή…

Έτσι κι αλλιώς, η συμφωνία θα περάσει από… την βάσανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εγκριθεί από το ανώτατο κομματικό όργανο πριν πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Ακόμα και στελέχη-βουλευτές που δεν κρύβουν την άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να απορρίψει τα νέα μέτρα και να προκρίνει την προσφυγή στις κάλπες, ξεκαθαρίζουν πως «εάν η Κεντρική Επιτροπή εγκρίνει την αντίθετη οδό, θα υπακούσουμε στην απόφαση».

Αυτή τη διάσταση φέρεται να έχουν δώσει, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Φίλης και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι οποίοι σε πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, υπό τον κ. Τσίπρα, πρόβαλαν την παραπάνω άποψη.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, μάλιστα, εμφανίζεται να συμφωνεί με τη θέση του Πάνου Σκουρλέτη ότι η συμφωνία θα έπρεπε να ψηφισθεί από ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς η εφαρμογή των μέτρων-αντίμετρων θα γίνει μετά την εκπνοή της θητείας της σημερινής κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v