Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Τηρήσαμε τις υποσχέσεις, σειρά των δανειστών

Τα προαπαιτούμενα ολοκληρώνονται και τυπικά τις επόμενες ημέρες, ηθική και νομική υποχρέωση των δανειστών να δρομολογήσουν τις αποφάσεις για το χρέος. Πυρά κατά ΔΝΤ και επανάληψη της «απειλής» μη εφαρμογής των μέτρων.

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Τηρήσαμε τις υποσχέσεις, σειρά των δανειστών

Ο προβληματισμός για τη στάση της κυβέρνησης στο Eurogroup της μεθεπόμενης Πέμπτης ήταν το κύριο στοιχείο στην τετράωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα μέλη του οργάνου, με λιγότερο ή περισσότερο αιχμηρό τρόπο, αναφέρθηκαν στη σταδιακή διάψευση των ελληνικών προσδοκιών, με αποκορύφωμα την νέα υπαναχώρηση του ΔΝΤ, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ στην γερμανική εφημερίδα Handelsplatt.

Κατά τις πληροφορίες, τα περισσότερα μέλη του οργάνου είπαν ότι είναι προτιμότερη η αποχώρηση "τώρα" του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο δεν πήραν ικανοποιητική απάντηση στο τι θα συμβεί εάν, σε μία τέτοια περίπτωση, δεν εκταμιευτεί η δόση των 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Κατά τις ίδιες πηγές, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (που ενημέρωσε για την πορεία των συζητήσεων) δεν διεφάνη πρόθεση ρήξης. Επίσης, δεν γνωστοποιήθηκε η οριστική θέση με την οποία θα προσέλθει η κυβέρνηση στο Eurogroup, καθώς "οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται".

Σ´αυτό το πλαίσιο φέρεται να εμφανίσθηκε η βελτίωση της πρότασης που είχε παρουσιασθεί (και απορριφθεί από την ελληνική πλευρά) στο προηγούμενο Eurogroup.

Για άλλη μία φορά δε, επισημάνθηκε η θέση της κυβέρνησης πως αν αποχωρήσει, στο μεταξύ, το ΔΝΤ απο το πρόγραμμα, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα-αντίμετρα απο 1η Ιανουαρίου 2019.

Ως επίσημος στόχος τονίστηκε ότι παραμένει η πρόσβαση στις αγορές με ή χωρίς QE - ο κ. Τσακαλώτος μάλιστα εξήγησε ότι το "χωρίς" θα οδηγήσει σε χρονοβόρα διαδικασία και υψηλότερα επιτόκια. Τα μέλη της Π.Γ. που είναι και βουλευτές ζήτησαν να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα εν όψει και της ψήφισης νέων προαπαιτουμένων.

Η ανακοίνωση

Η ΠΓ κατέληξε στα εξής:

1. Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν δείγμα αλλαγής σελίδας για τη χώρα και κινούνται στον αντίποδα της καταστροφολογίας που συντηρούν η αντιπολίτευση και τα συστημικά ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα η αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 220.000 κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με ενίσχυση μάλιστα των θέσεων πλήρους απασχόλησης, αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμη κίνητρο για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, ώστε να υπηρετηθούν οι στόχοι για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια.

2. Η ευκαιρία που δημιουργείται από το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας για οριστική υπέρβαση της κρίσης δεν πρέπει να χαθεί. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και θα ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων, τώρα είναι η σειρά των δανειστών μας να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Αποτελεί ηθική και νομική τους υποχρέωση να δρομολογήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εμπέδωση της σταθερότητας, δυναμική και μη αντιστρέψιμη ανάκαμψη και για έξοδο στις αγορές, το συντομότερο δυνατό, με βιώσιμους όρους για τη χώρα μας.

3. Οι πρόσφατες δηλώσεις από την πλευρά της Διοίκησης του ΔΝΤ, που επιχειρούν να προεξοφλήσουν τη μετάθεση των αποφάσεων, τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους όσο και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης. Γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό ότι το ΔΝΤ, όσο κι αν θέλει να πείσει για το αντίθετο, απαιτεί μόνο την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» λιτότητας, ενώ υποχωρεί άτακτα κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια θέση που αν διατηρηθεί ως το τέλος, θα επιφέρει άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του.

4. Ανεξάρτητα από τη στάση του ΔΝΤ, η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και το ίδιο περιμένει να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μια διέξοδος καθαρής λύσης για το χρέος, που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, δεν θα αποτελεί νίκη ελληνική αλλά νίκη ευρωπαϊκή.

Οι εταίροι μας πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και ιδιαίτερα η γερμανική πλευρά, από την οποία αναμένουμε αντί για κλιμάκωση αντιπαράθεσης, με διαρροές και λεκτικές προκλήσεις, να συμβάλει εποικοδομητικά για μια λύση οριστικής υπέρβασης της ελληνικής κρίσης.

5. Στηρίζουμε τις προσπάθειες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για μια καθαρή λύση για το χρέος, που θα αποκαθιστά το συντομότερο δυνατό την πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος. Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι στον βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εντέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση.

6. Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη ρύθμιση του χρέους, όπως και για την ευθύνη των εταίρων μας να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v