Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεντροαριστερά: Τα μηνύματα της κάλπης και ο β' γύρος

Εσωκομματική υπόθεση ο δεύτερος γύρος, μεταξύ Γεννηματά και Ανδρουλάκη για το νέο φορέα. Πού θα κριθεί ο τελικός νικητής. Η αποτυχία Καμίνη - Θεοδωράκη, η αντιδεξιά ρητορική και η... αντιΣΥΡΙΖΑ λογική.

Κεντροαριστερά: Τα μηνύματα της κάλπης και ο β γύρος

Σε... εσωκομματική υπόθεση εξελίσσεται η διαδικασία για την εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, καθώς Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στη χθεσινή εκλογική διαδικασία και θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον «τελικό» της ερχόμενης Κυριακής. Η κ. Γεννηματά κέρδισε με καθαρή διαφορά την πρωτιά εξασφαλίζοντας το 42,50%, έναντι 25,14 % του κ. Ανδρουλάκη, ξεκινώντας από θέση ισχύος και ως μεγάλο φαβορί για την τελική επικράτηση.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις, αν και τα συγκεκριμένα ποσοστά και το μέγεθος της διαφοράς από τους υπόλοιπους συνυποψηφίους της δεν τα περίμεναν ούτε οι στενοί της συνεργάτες. «Όλοι αποδέχονται ότι η Φώφη ένωσε, πέτυχε και κέρδισε», σημείωνε αργά το βράδυ στενός συνεργάτης της, ο οποίος θεωρεί την πρωτιά της κ. Γεννηματά «μη αναστρέψιμη».

Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην προσεχή Κυριακή, αλλά και σε όλη την εβδομάδα που οι διεργασίες και οι ζυμώσεις αναμένονται έντονες, με κοινό σημείο των δύο συνυποψηφίων τους πολύ καλά οργανωμένους μηχανισμούς που διατηρούν σε όλη την Ελλάδα. Η τελική μάχη θα κριθεί, ανάμεσα στα άλλα, σε τρεις παράγοντες:

-Τι θα πράξουν οι επτά υποψήφιοι που δεν κατέκτησαν τις δύο πρώτες θέσεις, αν δηλαδή θα δώσουν γραμμή στήριξης προς τους ψηφοφόρους τους σε κάποιον ή θα τους προτρέψουν για ψήφο κατά συνείδηση. Και αυτό είτε επισήμως είτε παρασκηνιακά, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αν και η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου σε τόσο ευρύ εκλογικό σώμα δεν είναι καθόλου βέβαιη.

-Πώς θα ανταποκριθούν οι ψηφοφόροι. Πόσοι και ποιοι από αυτούς που προσήλθαν χθες στις κάλπες  θα προσέλθουν να ψηφίσουν και πάλι σε έξι μέρες ή θα προτιμήσουν την αποχή.

-Ποιος από τους δύο συνυποψηφίους του δεύτερου γύρου θα κάνει τα λιγότερα λάθη την εβδομάδα που ξεκινά και ποιος θα εκμεταλλευτεί ενδεχόμενο λάθος του αντιπάλου. Η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους (συνταγή που κερδίζει, δεν αλλάζει), ενώ άγνωστη είναι προς το παρόν η τακτική που θα χαράξει ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην προσπάθειά του να γεφυρώσει το χάσμα της μεγάλης διαφοράς από την πρώτη θέση.  

Ξεπέρασε τις προσδοκίες

Πέραν των δύο... φιναλίστ, η πιο ελπιδοφόρα χθεσινή είδηση για την Κεντροαριστερά είναι η πολύ μεγάλη συμμετοχή, που ξεπέρασε τις προσδοκίες και των πιο αισιόδοξων. Οι πολίτες που κατέκλυσαν τα εκλογικά κέντρα, αναγκάζοντας την Επιτροπή να δώσει σιωπηλή παράταση όπου χρειαζόταν, ξεπέρασαν τις 210.000 (για την ακρίβεια 210.264), στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα αντοχής, με ταυτόχρονη προοπτική διεμβολισμού εν ευθέτω χρόνω του διδύμου ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ.

«Είναι μεγάλη επιτυχία, ανεξάρτητα από τον νικητή» σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής που ανέλαβε την εκλογική διαδικασία, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος και πρόσθεσε: «Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κάτι γνήσια μεταρρυθμιστικό ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σημερινό είναι η καλύτερη απάντηση στους κυνικούς και όσους ειρωνεύονταν τη διαδικασία».

Ένα άλλο ενδιαφέρον μήνυμα της ψηφοφορίας είναι ότι αθροιστικά η Φώφη Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιάννης Μανιάτης και ο Γιάννης Ραγκούσης , όλοι τους στελέχη του ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες, κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα ποσοστό της τάξεως του 75% περίπου. Κάτι που σημαίνει ότι δεν ανταποκρίθηκαν ιδιαίτερα στο κάλεσμα Καμίνη και Θεοδωράκη (οι μεγάλοι χαμένοι της χθεσινής διαδικασίας) πολίτες προερχόμενοι από το φιλελεύθερο - κεντρώο - εκσυγχρονιστικό μπλοκ, αντίθετα με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κινήματος.  

«Πέρασε η αντιδεξιά ρητορική και η αντιΣΥΡΙΖΑ λογική», σχολίαζε πολιτικός αναλυτής, ο οποίος εκτιμά πως από το παραπάνω στοιχείο προκύπτει επίσης ότι ένας αριθμός ψηφοφόρων που είχαν εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v