Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μίνι υπουργικό» για το Σκοπιανό συγκαλεί ο Αλ. Τσίπρας

Ενημέρωση για την πορεία των διαβουλεύσεων, τοποθέτηση από τον Π. Καμμένο. Δεν αποκλείεται (άτυπη) συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο περιθώριο Νταβός.

«Μίνι υπουργικό» για το Σκοπιανό συγκαλεί ο Αλ. Τσίπρας

Ευρεία υπουργική σύσκεψη με θέμα το Σκοπιανό προγραμματίζει το Μαξίμου για το επόμενο τριήμερο. Κατά τις πληροφορίες, θα συμμετέχουν, πέραν του πρωθυπουργού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Επικρατείας, Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών, καθώς και οι αρμόδιοι υφυπουργοί.

Στο λεγόμενο «μικρό υπουργικό» ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσουν για την πορεία του πρώτου γύρου συζητήσεων μεταξύ των εκπροσώπων Ελλάδας-ΠΓΔΜ και του Μάθιου Νίμιτς (που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις γιορτές), καθώς και για τις άτυπες διαβουλεύσεις που γίνονται με τους εταίρους, την ηγεσία της γείτονος και παράγοντες των δυτικών Βαλκανίων.

Το ζητούμενο, σ' αυτή τη χρονική στιγμή, είναι να ενημερωθούν οι υπουργοί και να υπάρξει εναρμόνιση δηλώσεων και κινήσεων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης για την ονομασία της γείτονος θα είναι... «η γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007». Δηλαδή, «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes» (έναντι όλων).

Αυτή τη θέση φωτογράφισε άλλωστε ανώτατη κυβερνητική πηγή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, διαρρέοντας ότι «στα εθνικά θέματα, η χώρα έχει και πρέπει να έχει συνέχεια. Η γραμμή του 2007 μπορεί σήμερα να δικαιωθεί. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν καθήκον να τοποθετηθούν δημόσια και με σαφήνεια. Σε ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια, κανένας δεν δικαιούται να κρύβεται και να λειτουργεί με μικροκομματική σκοπιμότητα. Η στάση όλων μας θα καταγραφεί στην ιστορία».

Είναι προφανές ότι η στοίχιση πίσω από τη γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή θα προκαλέσει πονοκέφαλο στη ΝΔ και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το Σκοπιανό, το 1992, είχε ταχθεί (ως ΣΥΝ, τότε) υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία».

«Ναι» από Δανέλλη, «θα πειθαρχήσω» από Κατσίκη

Όσον αφορά στον Πάνο Καμμένο και στους ΑΝΕΛ, οι πληροφορίες επιμένουν πως οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις στη σύνθετη ονομασία «δεν θα προκαλέσουν επικίνδυνους κραδασμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία».

Σημειώνεται ότι ένας από τους φερόμενους ως «διαφωνούντες» βουλευτές των ΑΝΕΛ στο ζήτημα του Σκοπιανού, ο Κώστας Κατσίκης, δήλωσε χθες ότι «οι ΑΝΕΛ θα πειθαρχήσουν σε ό,τι αποφασίσει η πλειοψηφία», έστω και αν η «η πλειοψηφία μειοδοτήσει για τα εθνικά συμφέροντα».

Θετική εξέλιξη άλλωστε θεωρείται η δήλωση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη ότι ο ίδιος θα υπερψηφίσει την πρόταση για ονομασία που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, ακόμα και εάν οι ΑΝΕΛ ψηφίσουν αρνητικά, διότι, όπως τόνισε, «τα εθνικά θέματα μπαίνουν πάνω από όλα».

Τετ α τετ στο Νταβός

Ενδεικτικό της κινητικότητας που αναπτύσσει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό είναι το τετ α τετ που σχεδιάζεται για το αμέσως επόμενο διάστημα ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στον νέο («συναινετικό») πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Κατά τις πληροφορίες μάλιστα, η συνάντηση δεν αποκλείεται να γίνει στο Νταβός στα τέλη Ιανουαρίου, στο περιθώριο του φετινού Οικονομικού Φόρουμ.

«Ο Κων. Μητσοτάκης παραιτήθηκε;»

«Το θέμα θα έρθει στη Βουλή, η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα», δήλωσε χθες (στον Real fm) ο κ. Κοτζιάς.

Αναφορικά με το επιχείρημα της ΝΔ ότι εάν δεν συμφωνήσει ο κ. Καμμένος, θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Δεν θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις δύο μεγάλες προσπάθειες που έκανε να λύσει το πρόβλημα και που απέτυχαν, να έχει παραιτηθεί. Και είναι άξιο απορίας να λέει αυτά τα πράγματα ο γιος του, ο οποίος, εντάξει, μπορεί να μην ξέρει επαρκώς την ελληνική ιστορία, αλλά την ιστορία της οικογένειάς του και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όφειλε να τη γνωρίζει».

Εμφανίσθηκε εκ νέου βέβαιος δε, ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή, προσθέτοντας: «Αντιλαμβάνομαι ότι μερικοί ενοχλήθηκαν επειδή είπα ότι η πλειοψηφία θα είναι βουλευτών και όχι κομμάτων. Στη Βουλή, οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων. Δεν έχουμε μία κομματοκρατούμενη δημοκρατία, όπου είναι επτά τα κόμματα και πρέπει τα τέσσερα τουλάχιστον να συμφωνούν. Στη Δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών. Και να σας πω και κάτι άλλο; Ας υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε αυτή η πλειοψηφία. Δεν θα ερχόταν η απόφαση και τι θα κάναμε; Ε, είκοσι πέντε χρόνια έμεινε άλυτο το πρόβλημα, θα προσθέταμε άλλα δύο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v