Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιους πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς εμπλέκει η δικογραφία Novartis

Η εισαγγελική έρευνα βρέθηκε μπροστά σε δυο πρωθυπουργούς και οκτώ υπουργούς. H υπόθεση αφορά την περίοδο 2006-2015. Στη Βουλή διαβιβάζεται ο φάκελος. Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για την επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο. Οι πρώτες αντιδράσεις.

Ποιους πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς εμπλέκει η δικογραφία Novartis

Στην εμπλοκή δυο πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών στο σκάνδαλο της Novartis κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα της εισαγγελίας διαφθοράς για την υπόθεση.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα ονόματα που αναφέρονται στη δικογραφία είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος καθώς και οι υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αδωνις Γεωργιάδης, Ευαγγελος Βενιζελος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Δήλωση για το θέμα έκανε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει στο ΑΠΕ: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».

Ο Παν. Πικραμμένος σε δήλωσή του αναφέρει: «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή Κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαίου -Ιούνιου 2012».

Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον,  δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να  διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Αντίδραση υπήρξε και από τον Δ. Αβραμόπουλο που τόνισε: «Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015. Να σημειωθεί ότι την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα. Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου.

Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα.»

Από την πλευρά του ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του: «Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών.

Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

Αιφνιδιασμένος και έκπληκτος για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis δηλώνει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος επισημαίνοντας πως ουδεμία σχέση είχε με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρία. Σε δήλωσή του ο κ. Λυκουρέντζος τονίζει πως διετέλεσε υπουργός Υγείας για ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013 επισημαίνοντας πως όπως είναι γνωστό και προκύπτει και από το Φ.Ε.Κ.(Αριθμός φύλλου 2105,9η Ιουλίου 2012,Τεύχος Β´),δεν ανήκε σε αυτόν η αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής. "Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για την Novartis. Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα. Δεν θα ανεχθώ, με κανένα τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου» τονίζει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος στη δήλωσή του.

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis έδωσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η δήλωση του έχει ως εξής: "Η ηθική εξαχρείωση και ο πολιτικός αμοραλισμός της παρούσας κυβέρνησης έσπασαν όλα τα ρεκόρ που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει. Αυτή την φορά η συμμορία ξεπέρασε ακόμα και τα όρια της γελοιότητας. Επειδή, όμως, όλες οι ενέργειές μου ως υπουργού υπαγορεύθηκαν αποκλειστικά, μονοσήμαντα και απόλυτα από το δημόσιο συμφέρον, δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτοί που επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική μου διαδρομή θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί που τους ταιριάζει: στα αρμόδια ποινικά και πολιτικά δικαστήρια".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα κατέληξε σε ενδεχόμενες δωροδοκίες και απιστία πρώην υπουργών, μεταξύ των οποίων υπουργοί υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η εισαγγελέας διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης, παρέδωσαν μέρος της δικογραφίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστεί, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Κατά συνέπεια η Βουλή θα κληθεί να αποφανθεί για το ενδεχόμενο εμπλοκής των πολιτικών αυτών προσώπων σε τυχόν αξιόποινες πράξεις. Η παραπομπή στη Βουλή προφανώς δεν συνιστά απόδειξη ενοχής. 

Ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνο σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis για δωροδοκία, ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Η έρευνα που αφορά την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο, καθώς και για το ενδεχόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς, ωστόσο δεν αποκλείεται στην εξέλιξη της έρευνας να προκύψουν ενδείξεις ευθυνών και για άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα τον Άρειο Πάγο επισκέφθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημητρης Τζανακόπουλος. Λίγο μετά την άφιξη του, στο Ανώτατο Δικαστήριο εισήλθαν η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι της Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης. 

Λίγο αργότερα η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά. Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες. Επίσης, ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου και τις ενέργειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, πάντως διευκρινίστηκε ότι "ουδέποτε έλαβα μέρος η ίδια ή οι επίκουροι εισαγγελικοί λειτουργοί σε σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον Αρειο Πάγο".

Παπαγγελόπουλος:  Το σκάνδαλο Novartis μεγαλύτερο από συστάσεως κράτους

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος ο Στ. Κοντονής δήλωσε: «Πριν ένα χρόνο είχα αναφέρει σε δήλωση ότι σκάνδαλο Novartis θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Siemens. «Θεωρώ ότι η πρώτη αυτή εκτίμηση επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στο Υπ. Δικαιοσύνης την δικογραφία που αφορά πολιτικά πρόσωπα και η οποία αύριο κι’ όλας με εντολή του πρωθυπουργού θα διαβιβαστεί στη Βουλή. Θέλω να τονίσω ότι το σκάνδαλο με το φάρμακο ιδίως σε ότι αφορά την ηθική απαξία την οποία φέρει είναι τεράστιο καθώς σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που καθίστατο δύσκολο για τον έλληνα πολίτη να βρίσκεται τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία του υπήρξαν φαρμακευτικές εταιρείες που με παράνομο και προκλητικό τρόπο λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της υπερκοστολόγησης αλλά και της διάθεσης φαρμάκων μέσω επίορκων λειτουργών της δημόσιας υγείας εκεί που δεν έπρεπε».

«Γι’ αυτό τον λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια σε ποσοστά διπλάσια της αντίστοιχης της ΕΕ», τόνισε. Απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. «Αύριο θα είναι η δικογραφία στον Πρόεδρο της Βουλής. Θα ενημερωθούν τα κόμματα και με βάση τη μελέτη του ογκώδους φακέλου θα παρθούν οι αποφάσεις».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «είπε ότι η πείρα του ως εισαγγελέα του λέει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

«Η ελληνική Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της, όπως θα το κάνει και στη συνέχεια. Ο ελληνικός λαός απαιτεί το καθήκον του να κάνει και το πολιτικό σύστημα. Να αρθεί υπεράνω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, στο ύψος των περιστάσεων, να επιδιώξει και να πετύχει την αυτοκάθαρσή του για το καλό της Ελλάδας, της Δημοκρατίας και του ίδιου του πολιτικού συστήματος.

Η αντίδραση της ΝΔ

Εντονα αντέδρασε η ΝΔ εξαπολύοντας νέα επίοθεση κατά της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους», τονίζει το γραφείο τύπου της ΝΔ.

«Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση της εκτελεστικής εξουσίας.

Νωρίτερα είχε συμβεί το επίσης ανήκουστο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.

Και όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα...

Η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια. Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης την οποία η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Επικριτικός ήταν και ο Αδ. Γεωργιάδης για την επίσκεψη του Δ. Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο.

«Αν αληθεύει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πήγε να συναντήσει εν ενέργεια Δικαστικούς για ζήτημα που αφορά σε πολιτικούς του αντιπάλους τότε πραγματικά δεν έχουν πλέον κανέναν φραγμό», γράφει ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά της, η εταιρεία αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η Novartis Hellas ενημερώνεται για τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δηλώνει πως συνεργάζεται με τις Αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v