Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολάκης: Προφυλάξατε τους κολλητούς και τις μεγάλες εταιρείες

Η φαρμακευτική δαπάνη δεν μειώθηκε μετά το 2009. Μεταφέρθηκε η στη συμμετοχή των ασθενών, ενώ «με τις υπουργικές αποφάσεις δεν πειράξατε τον μηχανισμό που παρήγαγε υπερτιμολόγηση», καταγγέλλει την αντιπολίτευση.

Πολάκης: Προφυλάξατε τους κολλητούς και τις μεγάλες εταιρείες

Για πρώτη φορά κυβέρνηση δεν δίνει πολιτική κάλυψη σε κάτι που ο κόσμος έχει τούμπανο και «εμείς κρυφό καμάρι», τόνισε ο Παύλος Πολάκης. Τρεις κουβέντες ακούω: θα πάει κανείς φυλακή, υπάρχουν στοιχεία και προσέχετε, υποστήριξε.

Αυτό που κουβεντιάζουμε είναι η κορυφή ενός από τα τρία παγόβουνα στα οποία προσέκρουσε και βούλιαξε η χώρα. Από το 1991 ως το 2010 δόθηκαν στη χώρα 260 δισ. ευρώ στο χώρο της υγείας. Από αυτά τα 160 ήταν δημόσια δαπάνη και τα 100 ιδιωτική. Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς το 30% της Δημόσιας και το 40% της Δημόσιας αποτελούν μαύρο χρήμα υπερτιμολογήσεων και παράνομων αμοιβών. Συμποσούνται σε 85 δισ. ευρώ. Προσθέστε τα 150 δισ. των εξοπλισμών και τα 100 των δημοσίων έργων και βγαίνει σχεδόν το σύνολο του χρέους.

Κάποιοι τολμούν να μιλήσουν για σκευωρία και κάνουν μηνύσεις. Να μηνύσετε τους βουλευτές που το 2011 κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση και μιλούσαν για πιράνχας και κατήγγειλαν διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Την ερώτηση έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη και άλλοι βουλευτές της ΝΔ, τόνισε. Να κάνετε μήνυση και στον κο Σαλμά που 26.5.2014 έλεγε ότι ο κος Γεωργιάδης ανέβασε την τιμή σε 265 φάρμακα και έβαλε μέσα στη λίστα 100 φάρμακα και υποστηρίζει ότι ο ίδιος κατέβασε τη φαρμακευτική δαπάνη.

Η ελληνική πτυχή

Το σκάνδαλο Novartis είναι παγκόσμιο αλλά έχει ιδιαίτερη ελληνική πτυχή γιατί η χώρα ήταν μέσα από διεθνείς συμφωνίες ήταν τιμή αναφοράς για 29 χώρες αρχικά και άλλες 50. Αγορές πολλαπλάσιες από τη δική μας, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Εκανε λόγο για αρχεία που έχουν καταστραφεί και δεν μπορεί να διακριβωθεί πως έβγαιναν οι τιμές. Κάποιοι κυβερνούσαν αυτά τα χρόνια. Όπως είπε τα ασφαλιστικά ταμεία ποτέ δεν διαπραγματεύτηκαν τιμή με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να πάρουν καλύτερες τιμές και εκπτώσεις. Αυτό έγινε πρώτη φορά το 2016.

Οι τζίροι της Novartis

Με τις υψηλές τιμές οι φαρμακευτικές τιμές είχαν το «λίπος» για να διαφθείρουν λειτουργούς της υγείας και να αυξηθεί η υπερσυνταγογράφηση, είπε. Προσέθεσε ότι το 2006 η Νovartis είχε συνολικές πωλήσεις 341 εκατ. ευρώ και το 2009 συνολικά 596 εκατ. ευρώ. Το 2012 έγινε 524 εκατ. ευρώ και μετά έμεινε 473 εκατ. Το 2016 έπεσε 436 εκατ. ευρώ.

Λέτε ότι μετά το 2009 μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη αλλά δεν μειώθηκε. Μεταφέρθηκε η δαπάνη στη συμμετοχή των ασθενών, ενώ με τις υπουργικές αποφάσεις δεν πειράξατε τον μηχανισμό που παρήγαγε υπερτιμολόγηση. Συνέχισαν να έρχονται και να παίρνουν τα φάρμακα τιμή στην Ελλάδα. Μοιράσατε την πίτα και προφυλάξατε κάποιους από το να χάσουν μερίδιο στην πίτα της δαπάνης, κατήγγειλε. Όπως είπε σε κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες και δαπάνες υπήρχε μεγάλη αύξηση δαπανών, ενώ ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε λεφτά για γάζες. «Προφυλάξατε τους κολλητούς και τις μεγάλες εταιρείες».

Κόντρα με Πολάκη - Γεωργιάδη

Απαντώντας στον Αδωνι Γεωργιάδη που υποστήριξε ότι επί των ημερών του δεν δόθηκαν 65 εκατομμύρια ευρώ στη Novartis είπε ότι αν αθροιστούν οι πληρωμές βγαίνουν 64,8 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από τον κο Γεωργιάδη είχε πάρει άλλη μια μεγάλη δόση 49 εκατ. ευρώ.

Είπε ότι ποτέ δεν έγινε επιτροπή διαπραγμάτευσης. Παρότι συγκροτήθηκε δεν συνεδρίασε καμία φορά. Αναφέρθηκε σε οφθαλμολογικό φάρμακο που έκανε τζίρο 25 εκατ. ευρώ το χρόνο και αντί να πάρει τιμή 500 ευρώ πήρε 780 ευρώ.

Απαντώντας στην καταγγελία Αδ. Γεωργιάδη κάποιοι προσπαθούν να πατήσουν στο θάνατο ενός κοριτσιού απάντησε πως «έχω σώσει χιλιάδες στη ζωή μου. Είναι ντροπή να χρησιμοποιείται αυτό για να πληγώ. Αν βρεθεί ένας να πει ότι σήκωσα τηλέφωνο για την υπόθεση παραιτούμαι από υπουργός και βουλευτής».

Απαντώντας ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι με βάση όσα λέει ο Π. Πολάκης ο ίδιος φέρεται να έχει πάρει χρήματα προκαταβολικά και ότι επί των ημερών του η Novartis δεν πήρε ούτε ευρώ παραπάνω σε ετήσια βάση. Για το οφθαλμολογικό φάρμακο είπε ότι δεν βγήκε επί των ημερών του αλλά επί του κου Βορίδη.

«Εσύ θα ονειρεύεσαι ότι θα με βάλεις φυλακή αλλά εγώ θα σε βάλω», είπε απευθυνόμενος στον Παύλο Πολάκη για προμήθεια 8 εκατ. ευρώ στο ΚΕΛΠΝΟ.

Για το κορίτσι που έχασε τη ζωή του είπε ότι υπάρχει πόρισμα αλλά μένει στα συρτάρια τρία χρόνια.
Ανταπαντώντας ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για «κοπτοραπτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v