Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα

Ηταν μια προσπάθεια να μπει μια ελληνική σημαία σε βραχονησίδα, υποστήριξε και όπως είπε, η ακτοφυλακή έκανε την «απαραίτητη παρέμβαση». Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό, απαντά ο Δημ. Τζανακόπουλος. Δήμαρχος Φούρνων: Κυματίζουν κανονικά οι σημαίες.

Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα

Προκλητική δήλωση από τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος σύμφωνα με τη Hurriyet, δήλωσε πως η ακτοφυλακή της Τουρκίας κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα. «Ηταν μια προσπάθεια να μπει μια ελληνική σημαία σε βραχονησίδα χωρίς κατοίκους. Στη συνέχεια, οι ομάδες της ακτοφυλακής έκαναν την απαραίτητη παρέμβαση και σήκωσαν τη σημαία από εκεί», υποστήριξε. Συνέστησε δε στη χώρα μας να μείνει μακριά από προβοκάτσιες και προκλήσεις...

Αναλυτικά ο κ. Γιλντιρίμ υποστήριξε: «Στο Αιγαίο, γνωρίζουμε ότι κατά καιρούς αυξάνονται οι εντάσεις στις σχέσεις με τη γείτονα Ελλάδα, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι παραβιάσεις. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν ανήκουν σε κανέναν. Βλέπουμε ότι γίνονται παρόμοιες ενέργειες, όπως έγιναν και στα Ίμια (σ.σ. τα ανέφερε με το όνομα "Καρντάκ"). Ήταν μια προσπάθεια να "φυτέψουν" μια ελληνική σημαία σε βραχονησίδα. Το λιμενικό μας έκανε την απαραίτητη παρέμβαση και αφαίρεσε τη σημαία. Προτείνουμε η Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις που θα αυξήσουν την ένταση στις σχέσεις μας».

Αξίζει να τονιστεί ότι από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου δεν μίλησε για ακτοφυλακή αλλά για κομάντος που κατέβασαν τη σημαία και επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο. 

Σημειώνεται ότι το samos24.gr έγραψε ότι στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων, ύστερα από πρωτοβουλία τριών νεαρών από τους Φούρνους Κορσεών, υψώθηκε η γαλανόλευκη σημαία. Οι νεαροί πήγαν με σκάφος την Παρασκευή 13 Απριλίου στο σημείο.

Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών.

Τζανακόπουλος: Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως «με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός από το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΝ, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος, με απόλυτη σοβαρότητα. Πρέπει πάντως να πω ότι η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" ούτε οποιαδήποτε αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας».

Απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι μετά τις δηλώσεις Γιλντιρίμ υπήρξαν επαφές μεταξύ των δύο χωρών σε διπλωματικό επίπεδο.

Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι φόρουμ επίλυσης διαφορών μελών της συμμαχίας και γι’ αυτό δεν είχε επιλεγεί ποτέ ως το μέσο επίλυσης των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας. Εμείς υπενθυμίζουμε διαρκώς ότι η εδαφική κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητη και ότι δεν θα δεχτούμε τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών».

Θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλά για προκλητικότητα της ελληνικής πλευράς, σχολίασε για τον Ττούρκο πρωθυπουργό. Επιλέγει να οξύνει την κατάσταση, αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να διακηρύσσουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε την προκλητικότητα. Η κλιμάκωση και η όξυνση δεν μπορεί να βοηθήσει ούτε εμάς, ούτε την Τουρκία, που θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η κυριαρχία επί ελληνικού εδάφους δεν εξαρτάται από μια σημαία, είναι δεδομένη από τις διεθνείς συμβάσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως κατέβασε τους τόνους σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα αύριο στο Καστελόριζο, σημειώνοντας ότι αφορά τα εγκαίνια μιας μονάδας αφαλάτωσης.

Δήμαρχος Φούρνων: Κυματίζουν κανονικά

«Δεν κατέβηκαν οι ελληνικές σημαίες από τις τρεις βραχονησίδες του συμπλέγματος των Φούρνων. Τώρα ήμουν στα ανοιχτά. Τις είδα και τις τρεις να κυματίζουν κανονικά», δήλωσε πριν από λίγα λεπτά στο enikos.gr ο δήμαρχος Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης.

«Ενημερώθηκα και εγώ για τη δήλωση Γιλντιρίμ, γι' αυτό και αποφάσισα να προσεγγίσω το σημείο για να διαπιστώσω τι έχει γίνει. Ωστόσο, έστω και με κιάλια, είδα τις ελληνικές σημαίες. Δεν τις κατέβασαν οι Τούρκοι», συμπλήρωσε ο δήμαρχος. «Έχω οπτική επαφή. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι άλλο έχει συμβεί. Ξέρω μόνο ότι τις σημαίες τις έβαλαν παιδιά, Φουρνιώτες, που είχαν έρθει στο νησί για τις διακοπές του Πάσχα. Κι εγώ ενημερώθηκα για την πράξη τους, δεν το γνώριζα», τόνισε ο κ. Μαρούσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v