Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πάγος» στον Καμμένο από το Μαξίμου

Αδειάζει η κυβέρνηση το εναλλακτικό σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας από την Ουάσιγκτον, για να παρακαμφθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

«Πάγος» στον Καμμένο από το Μαξίμου

Το Μαξίμου απέρριψε το λεγόμενο «εναλλακτικό σχέδιο» που πρότεινε ο Πάνος Καμμένος από την Ουάσιγκτον, προκειμένου να παρακαμφθεί η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος, κατά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, πρότεινε την υπογραφή διακρατικών αμυντικών συμφωνιών μεταξύ της Ελλάδας και των βόρειων γειτόνων της (συμπεριλαμβανομένης, βεβαίως, της πΓΔΜ), έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αμυντική ομπρέλα του ΝΑΤΟ έναντι της Μόσχας.

Το εν λόγω σχέδιο το παρουσίασε ως εναλλακτική λύση, ώστε να παρακαμφθεί το βασικό προαπαιτούμενο της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που είναι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών (και) από την Ελλάδα.

Το Μαξίμου αντέδρασε άμεσα «αδειάζοντας» τον κ. Καμμένο, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις Συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Με την «επίσημη» αυτή διαρροή γίνεται σαφές ότι το «σχέδιο» που πρότεινε ο κ. Καμμένος είναι προϊόν δικής του πρωτοβουλίας και δεν υιοθετείται από την κυβέρνηση.

Νωρίτερα, στις επίσημες δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Άμυνας από την Ουάσιγκτον, και ερωτηθείς τόσο για τη θέση του στο ονοματολογικό όσο και για την πρότασή του, απάντησε: «Τη θέση τη δική μου την ξέρετε και νομίζω ότι είναι απόλυτα σαφής. Αλλά και απ' ό,τι φαίνεται, νομίζω ότι οι εξελίξεις πλέον εκεί οδηγούν. Θεωρώ ότι η επόμενη φάση θα είναι η δημιουργία διακρατικών συμφωνιών που θα λύσει το πρόβλημα της αστάθειας. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα θα λυθούν με τη συναίνεση των λαών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v