Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραίτηση Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών

Δεκτή έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών. Τη θέση αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας για «να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Παραίτηση Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών

Την παραίτησή του υπέβαλε στον πρωθυπουργό ο Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες. Το ΥΠΕΞ δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία, ενώ ανακοινώσεις αναμένονται από λεπτό σε λεπτό. Η παραίτηση έγινε δεκτή από το Μέγαρο Μαξίμου. 

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, άρχισε να γίνεται σαφές ότι ο κ. Κοτζιάς δεν ένιωσε πως «καλύφθηκε» από τον πρωθυπουργό και άλλους υπουργούς στις συνεχιζόμενες και «επί προσωπικού» επιθέσεις του υπουργού Άμυνας. Τρεις ώρες αργότερα μάλιστα, μετέβη (με δική του πρωτοβουλία, κατά τις πληροφορίες) στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια σειρά θέματα του υπουργείου του.

Η συνάντηση προβλημάτισε στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, τα οποία περιορίσθηκαν να επισημάνουν την ανάγκη καθαρών θέσεων από όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Σήμερα ωστόσο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανήλθε στο θέμα. Μιλώντας στον Alpha, τόνισε ότι «το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, αν ήθελε να του πει κάτι, θα το έλεγε. Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο οποίος κάνει διαρροές».

Να ελεγχθούν τα κονδύλια

Νωρίτερα σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς είχε προχωρήσει σε μια «πολιτική πρωτοβουλία» που συνδέεται με το χθεσινό «επεισόδιο» στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ του ιδίου και του Πάνου Καμμένου. Σύμφωνα με αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών ζητά την ψήφιση νόμου με τον οποίο η Βουλή θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων.

Σύμφωνα με κύκλους του ιδίου, μέχρι σήμερα περνούν από τον δημοκρατικό έλεγχο του Κοινοβουλίου τα «απόρρητα κονδύλια» μόνον του υπουργείου Εξωτερικών, βάσει νομοθέτησης που προώθησε ο κ. Κοτζιάς στην αρχή του 2017.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να ισχύει ο ίδιος νόμος (που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών) και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που διαθέτουν στους προϋπολογισμούς τους «απόρρητα κονδύλια».

Όπως επισημαίνεται, ένα από αυτά τα υπουργεία είναι το υπουργείο Αμύνης.

Ο κ. Κοτζιάς φέρεται να επανέφερε αυτή την πρόταση στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, προκαλώντας την «έκρηξη» του υπουργού Άμυνας. Και αυτό διότι, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον Ν. Κοτζιά, μεταξύ άλλων, για τη διαχείριση των κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v