Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Νίκος Κοτζιάς κατέβηκε από το «τρένο»

Ο Α. Τσίπρας αναλαμβάνει ΥΠΕΞ. Είχε προηγηθεί σύσταση Τζανακόπουλου «να κατέβει από το τρένο όποιος δυσφορεί». «Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος», το μήνυμα του πρώην υπουργού Εξωτερικών μετά την παραίτηση.

Ο Νίκος Κοτζιάς κατέβηκε από το «τρένο»

Ο Νίκος Κοτζιάς κατέβηκε από το «τρένο». Από το Μαξίμου ανακοινώθηκε και επισήμως: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Την εξέλιξη είχε προδιαγράψει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνοντας (στον Alpha) πως «όποιος δυσφορεί να κατέβει από το τρένο». Κι αυτό, παρότι από κυβερνητικές πηγές διευκρινίστηκε ότι η εν λόγω σύσταση αφορά όλους τους υπουργούς και όχι μόνο τον κ. Κοτζιά.

Λίγο πριν διαρρεύσει η πληροφορία για την παραίτηση, κύκλοι του (πρώην;) υπουργού γνωστοποίησαν την πρόθεσή του να ζητήσει την ψήφιση νόμου που να επιβάλλει στη Βουλή τον έλεγχο όλων των «απόρρητων κονδυλίων», τα οποία διαχειρίζονται τα υπουργεία («συμπεριλαμβανομένου του Άμυνας») και όχι μόνο του ΥΠΕΞ.

Κατά τους ίδιους κύκλους, ο κ. Κοτζιάς φέρεται να επανέφερε αυτή την πρόταση στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, προκαλώντας την «έκρηξη» του υπουργού Άμυνας.

Κοτζιάς: Εκαναν τις επιλογές τους...

Με ένα αιχμηρό Tweet τοποθετήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς. «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος»

Στις εξελίξεις παρενέβη και το Νίκος Παππάς με ανάρτησή του στο twitter: «Πριν λίγες ημέρες από το ΥΠΕΞ είχα εξάρει τη σπουδαία συμβολή του Ν.Κοτζια στην επίλυση του «Μακεδονικού».Ο Ν. Κοτζιάς είχε την απόλυτη στήριξη μας για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.Όλοι έχει χρειαστεί να βάλουμε το «εγώ» κάτω από το «εμείς».Ειδικά στις κρίσιμες στιγμές».

 


Το χρονικό

Οπως σημείωνε νωρίς το πρωί το Euro2day.gr, o κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι δεν τον κάλυψε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, μετά τις «προσωπικές επιθέσεις» που δέχθηκε από τον κ. Καμμένο.

Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να θίξει τη στάση Καμμένου στην Ουάσιγκτον (σ.σ. το περίφημο plan B για την παράκαμψη της Συμφωνίας των Πρεσπών), μιλώντας για προσωπικές επιδιώξεις που κάνουν κακό στη χώρα αφού εμπλέκουν εθνικό θέμα.

Ο υπουργός Άμυνας φέρεται να του απάντησε «με εκφράσεις επί προσωπικού» που δεν αφορούσαν (μόνο) το ονοματολογικό, όπως αναφέρουν πηγές, δείχνοντας ότι στην πολεμική «υπάρχει βάθος».

Όταν το κλίμα άρχισε... να μυρίζει μπαρούτι παρενέβη ο κ. Τσίπρας και, εστιάζοντας στο ονοματολογικό, τόνισε σε κοφτό ύφος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αφορά συνολικά την κυβέρνηση και όχι το υπουργείο Εξωτερικών.

Παρέμβαση επιχείρησε στη συνέχεια και ο Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται ακραίες αναφορές. Παραπέμποντας μάλιστα στα όσα είχε πει ο Νίκος Φίλης το Σάββατο («ο Καμμένος θέλει να παίξει τον ρόλο του Σαλβίνι στην Ελλάδα»), στήριξε τον κ. Καμμένο με τη φράση «αν αισθανόμουν ότι έχουμε έναν Σαλβίνι στην κυβέρνηση, εγώ δεν θα μετείχα σ' αυτή».

Ξαφνική επίσκεψη στον Πρ. Παυλόπουλο

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του (τετράωρου) υπουργικού συμβουλίου, άρχισε να γίνεται σαφές ότι ο κ. Κοτζιάς δεν ένιωσε πως «καλύφθηκε» από τον πρωθυπουργό και άλλους υπουργούς στις συνεχιζόμενες και «επί προσωπικού» επιθέσεις του υπουργού Άμυνας.

Τρεις ώρες αργότερα μάλιστα μετέβη (με δική του πρωτοβουλία, κατά τις πληροφορίες) στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια σειρά θέματα του υπουργείου του.

Η συνάντηση προβλημάτισε στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, τα οποία περιορίσθηκαν να επισημάνουν την ανάγκη καθαρών θέσεων από όλα τα μέλη της κυβέρνησης.

Ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε, τελικά, τη δική του στάση με την υποβολή παραίτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v