Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Στους 145+6 η κυβερνητική πλειοψηφία

Με επιστολές τους στο Προεδρείο της Βουλής οι έξι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης ζητούν να προσμετρούνται στην πλειοψηφία στα υπό ψήφιση νομοσχέδια. Ολα τα κείμενα. Κατέρρευσε το αφήγημα της «κουρελού», λένε κυβερνητικές πηγές.

Βουλή: Στους 145+6 η κυβερνητική πλειοψηφία

Με επιστολή τους οι έξι βουλευτές που στήριξαν στην κυβέρνηση - και δεν είναι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ζητούν οι ψήφοι τους να προσμετρώνται σε αυτές των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Σχετικές επιστολές έστειλαν οι: Ελ. Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, Κ. Ζουράρις, Θ. Παπαχριστόπουλος, Κ.Παπακώστα και Σπ. Δανέλλης.

Με τον τρόπο αυτό στις ψηφοφορίες για τα νομοσχέδια το κυβερνών κόμμα έχει 151 βουλευτές και έτσι μπαίνει τέλος στην πολιτική συζήτηση των τελευταίων εβδομάδων. Το θέμα είχε σηκώσει το προηγούμενο διάστημα η αντιπολίτευση, ενώ την εξεύρεση λύσης είχε προαναγγείλει το μεσημέρι ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναδάκης.

Τυπικά οι έξι βουλευτές δεν προσχωρούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο πρακτικά υπολογίζονται στην κυβερνητική ψηφοφορία και επομένως λύνονται θέματα που σχετίζονται με τις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια.

Σημειώνεται πως οι τέσσερις από τους έξι βουλευτές είναι ανεξάρτητοι: η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Σπύρος Δανέλλης και η Κατερίνα Παπακώστα. Οι υπόλοιποι δύο- ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις -είναι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Στις επιστολές τους οι βουλευτές μεταξύ άλλων αναφέρουν πως σε συνέχεια της θετικής ψήφου, που έδωσαν στην πρόταση εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού στις 16 Ιανουαρίου, επιθυμούν από εδώ και πέρα σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία η ψήφος τους να προσμετράται μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του Σπύρου Δανέλλη πως «επειδή επιθυμώ να συμβάλω στην προάσπιση του κύρους του Κοινοβουλίου, καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία του με την αποφυγή σπατάλης χρόνου και ενέργειας σε συνεχείς ονομαστικές ψηφοφορίες, παρακαλώ λάβετε υπόψη σας ότι σε συνέχεια της θετικής ψήφους που έδωσα επί της πρότασης εμπιστοσύνης, επιθυμώ εφεξής για τα νομοσχέδια που προτείνει η Κυβέρνηση και για τα οποία δεν ζητείται ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται με εκείνες των βουλευτών της συμπολίτευσης».

Κυβερνητικές πηγές: Στηρίζουν, δεν εντάσσονται

«Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές μετά την τελευταία εξέλιξη. Και προσθέτουν:

«Και οι έξι βουλευτές που δεν ανήκουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζουν να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, δήλωσαν με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι η ψήφος τους θα καταμετράται στην κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να εντάσσονται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι ίδιες πηγές έσπευσαν να απαντήσουν και στην επίθεση που εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση: «Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης παρά την ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και τις διαδοχικές κοινοβουλευτικές ήττες στις ονομαστικές ψηφοφορίες, επέμεναν να αμφισβητούν την κυβερνητική πλειοψηφία», έσπευσαν να σημειώσουν.

«Σήμερα που οι ισχυρισμοί του κ. Μητσοτάκη κουρελιάστηκαν άπαξ δια παντός, είναι λογικό να έχει νεύρα».

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v