Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΣΕΕ: Το χρονικό ενός Συνεδρίου που… δεν έγινε

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις, μετά το 37ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας που... δεν ξεκίνησε ποτέ. Πώς θα επιδιωχθεί η προκήρυξη νέου. Οι εκατέρωθεν κατηγορίες και το πολεμικό κλίμα στην Καλαμάτα.

ΓΣΕΕ: Το χρονικό ενός Συνεδρίου που… δεν έγινε

Στον αέρα βρίσκεται η εκλογή διοίκησης στη ΓΣΕΕ. Το προγραμματισμένο για το περασμένο τριήμερο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, στην Καλαμάτα, δεν ξεκίνησε ποτέ. Το σκηνικό ρήξης μεταξύ του ΠΑΜΕ και των υπόλοιπων συνδικαλιστικών παρατάξεων συνοδεύτηκε με βαριές καταγγελίες για «συνδικαλιστική μαφία», «οργανωμένους τραμπουκισμούς», μετατροπή των συνδικάτων σε «συνδικαλιστικά και κομματικά νεκροταφεία», βία, νοθεία κι απειλές εκατέρωθεν.

Για πρώτη φορά στα 100 χρόνια ύπαρξης της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης που τυπικά εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, το συνέδριό της αναβλήθηκε. Με ορατό το ενδεχόμενο διορισμού Διοίκησης από τα δικαστήρια, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει την ερχόμενη Τρίτη, τη διεξαγωγή νέας εκλογικής διαδικασίας, σε νέα ημερομηνία και τοποθεσία, αλλά με τους ίδιους συνέδρους.

Ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, στην Καλαμάτα, κι ενώ έξω από τον χώρο που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο βρίσκονταν στελέχη και μέλη του ΠΑΜΕ, η πλειοψηφία των συνέδρων επισφραγίζοντας το αδιέξοδο, εξουσιοδότησαν το προεδρείο της ΓΣΕΕ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με βάση το καταστατικό και τον νόμο για να γίνουν εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό κι εντός των ημερών που απομένουν μέχρι την επίσημη λήξη της θητείας της σημερινής Διοίκησης, αναμένεται να συνεδριάσει το κορυφαίο όργανο της Συνομοσπονδίας, ώστε να αποφασιστεί η διεξαγωγή νέων αρχαιρεσιών. Ακολούθως πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός δύο μηνών οι εκλογές, ώστε να προκύψει εκλεγμένη νέα Διοίκηση. Διαφορετικά θα διορίσει διοίκηση το Δικαστήριο, κάτι που είχε γίνει το 1985, μετά από τη διάσπαση της ΠΑΣΚΕ.

Να σημειωθεί εδώ ότι για να παρέμβει η δικαιοσύνη, θα πρέπει να προσφύγει σε αυτήν κάποια από τις παρατάξεις, τις ομοσπονδίες ή τα Εργατικά Κέντρα που συμμετέχουν στη Συνομοσπονδία. Έχει μάλιστα τη δυνατότητα να προτείνει και τα μέλη της διοίκησης που επιθυμεί. Όμως την τελική απόφαση θα λάβει το δικαστήριο.

Για την ιστορία, το τριήμερο στην Καλαμάτα ξεκίνησε με την εισβολή περίπου 1.000 στελεχών του ΠΑΜΕ στην εκδήλωση που είχε σχεδιαστεί για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ, συνεχίστηκε με αντεγκλήσεις για νοθεία στην επιλογή συνέδρων, με αποτέλεσμα οι πόρτες του συνεδριακού κέντρου να μην ανοίξουν ποτέ, και ολοκληρώθηκε με τα μέλη του ΠΑΜΕ να βρίσκονται συγκεντρωμένα έξω από τον χώρο του συνεδρίου και τα υπόλοιπα μέλη της ΓΣΕΕ, εντός του ξενοδοχείου, να αναζητούν διέξοδο ώστε να μην οδηγηθούν στη λύση του διορισμού της νέας διοίκησης από τη δικαιοσύνη.

Το απόγευμα του Σαββάτου πάνω από 70 Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες σε ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν το ΠΑΜΕ για αντιδημοκρατικές και βίαιες συμπεριφορές, σημειώνοντας πως «κάθε προσπάθεια δημοκρατικής συνεννόησης πέφτει στο κενό, εξαιτίας των παραλογισμών και των κομματικών σκοπιμοτήτων».

Λίγο αργότερα, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΜΕ, στην κυβέρνηση και στην Ελληνική Αστυνομία, για το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο της Συνομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για πρωτοφανείς βιαιότητες και τραμπουκισμούς που δεν επέτρεψαν στους συνέδρους να ασκήσουν τα νόμιμα και δημοκρατικά δικαιώματά τους, κατηγόρησε το ΠΑΜΕ πως θέλει να διαλύσει τα συνδικάτα και να οδηγήσει σε διορισμούς τις ηγεσίες τους και προανήγγειλε ότι «όλοι οι σύνεδροι θα πάρουμε κάθε μέτρο δημοκρατικό και νόμιμο με βάση το καταστατικό των συνδικάτων, για να μπορέσουμε να πετύχουμε την εκλογή νόμιμης δημοκρατικής διοίκησης της ΓΣΕΕ».

Από την πλευρά του βέβαια, και το ΠΑΜΕ υποστηρίζει ότι στόχος των κινητοποιήσεών του είναι να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ, όμως να είναι πραγματικά εργατικό, χωρίς νόθους συνέδρους. Τονίζει δε, πως αυτό παραμένει κόκκινη γραμμή σε ό,τι σενάρια κι αν σκέφτονται προκειμένου να διατηρήσουν τη συνδικαλιστική τους επιβίωση τα υπόλοιπα στελέχη της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, είτε τον Απρίλη, είτε το καλοκαίρι, είτε με διορισμένη διοίκηση, είτε χωρίς, το συνέδριο της ΓΣΕΕ όταν θα γίνει, θα είναι πραγματικά εργατικό…

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στην οδό Πατησίων, στα γραφεία της ΓΣΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v