Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H κυβέρνηση προτίμησε τη «μεγάλη εικόνα» αντί της ρήξης στο Eurogroup

Αγορές και αποπληρωμή ΔΝΤ έγειραν την πλάστιγγα στα επιχειρηματικά δάνεια. Τέθηκε θέμα στην ΕΚΤ για τη στάση των εκπροσώπων της. Πιέσεις μέχρι την τελευταία στιγμή για αλλαγές. Στις 2 Απριλίου ο Α. Τσίπρας στα Σκόπια, με 70 επιχειρηματίες.

H κυβέρνηση προτίμησε τη «μεγάλη εικόνα» αντί της ρήξης στο Eurogroup

Στο «παρά πέντε» της σημερινής ψηφοφορίας, η κυβέρνηση δέχθηκε δύο από τις αλλαγές που ζητούσαν εξαρχής οι θεσμοί στα επιχειρηματικά δάνεια ενώ, την ίδια στιγμή, έθεσε θέμα στην ΕΚΤ (με επιστολή στον Μάριο Ντράγκι) για τη στάση εκπροσώπων της.

«Σταθμίσαμε το κόστος και τα οφέλη. Επιλέξαμε να μην κλιμακώσουμε τη σύγκρουση με τον SSM και να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες ενόψει Eurogroup, καθώς η ‘μεγάλη εικόνα’ παραμένει η στάση των αγορών και η αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας. Βάζοντας σε δεύτερη μοίρα, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση που κάνει, την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, το οποίο θα κατευθυνθεί στη διαχείριση του χρέους.

Κατά τον ίδιον παράγοντα, η χθεσινή υπαναχώρηση επηρεάζει περίπου 10.000 μικροεπιχειρηματίες οφειλέτες που έχουν συνάψει στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Το σημαντικό κέρδος, όπως επισημαίνει, είναι πως «έστω κι έτσι», στη νέα ρύθμιση για την πρώτη κατοικία εντάχθηκαν επιχειρηματικά δάνεια παρά την πολύμηνη άρνηση των θεσμών -κυρίως του SSM.

«Μονομερής» με διαβουλεύσεις

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει πλήρως τις πληροφορίες για τον σχεδιασμό που επέλεξε η κυβέρνηση την προηγούμενη Τετάρτη (σ.σ. με ενημέρωση της Κομισιόν), καθώς:

* Αφενός, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στη Βουλή τη ρύθμιση «με ή χωρίς συμφωνία με τους θεσμούς». Όπερ και εγένετο, έστω κι αν η κατάθεση έγινε με τρεις ημέρες καθυστέρηση.

* Αφετέρου, μεταξύ κατάθεσης και ψήφισης θα συνέχιζε τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, ώστε να μην πυροδοτήσει αρνητικές αποφάσεις στο Eurogroup, που θα τίναζαν στον αέρα τον οικονομικό (και πολιτικό) σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα. Όπερ και εγένετο... επίσης, αφού η ρύθμιση που υπερψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή (από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Ενωση Κεντρώων) έχει «διορθωθεί» σε σχέση με το κείμενο που αρχικά κατατέθηκε.

Άλλωστε, τόσο ο Γιάννης Δραγασάκης όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησαν ευθέως στη Βουλή (προχθές και χθες) για «κατ’ ανάγκη αλλαγές» και για «συμβιβασμό», αναδεικνύοντας τη «μεγάλη εικόνα» που έπρεπε να διαφυλάξει η κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες, πριν ανακοινωθούν οι δύο νέες αλλαγές στα επιχειρηματικά δάνεια, Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες έσπευσε να διαμηνύσει ότι η συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Απριλίου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, διότι «υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση για συμφωνία στην πρώτη κατοικία».

Έτερος ευρω-τεχνοκράτης, που τήρησε ιδιαίτερα σκληρή στάση στις σχετικές συζητήσεις, σημείωνε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «σημασία δεν έχει τι θα κατατεθεί στη Βουλή, αλλά τι θα ψηφιστεί».

Επιστολή προς Ντράγκι

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προέβη τις τελευταίες ημέρες σε «επισημάνσεις» προς τον Μάριο Ντράγκι για τον ρόλο των εκπροσώπων της στους θεσμούς, ζητώντας είτε αλλαγή συμπεριφοράς είτε αλλαγή προσώπων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κίνηση αυτή αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ενόψει και τις επικείμενης αξιολόγησης των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και είχε τη μορφή επιστολής.

Θεωρητικά, δεν υπήρξε αρνητική αντίδραση από πλευράς κεντρικού Ευρωπαίου τραπεζίτη, ωστόσο μένει να φανεί από Δευτέρα ποιοι τεχνοκράτες της ΕΚΤ θα αναλάβουν τον νέο κύκλο διαβουλεύσεων (για την αξιολόγηση) και με ποια «διάθεση».

Με 70 επιχειρηματίες ο Τσίπρας στα Σκόπια

Η επίσκεψη του κ.Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία, την Τρίτη 2 Απριλίου, ανακοινώθηκε και επισήμως σήμερα. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έληνα πρωθυπουργού στη γείτονα χώρα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

* Ο Πρωθυπουργός θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων το πρωί της Τρίτης 2 Απριλίου 2019 και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη τελετή υποδοχής. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Zoran Zaev.

* Μετά το πέρας της συνάντησης θα υπάρξει συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας.

* Στη συνέχεια οι δύο Πρωθυπουργοί θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

* Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Talat Xhaferi.

* To απόγευμα οι κ.κ. Τσίπρας και Zaev θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων, η ανταπόκριση είναι μεγάλη, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συζήτηση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με επιχειρηματίες από τη βόρεια Ελλάδα και θέμα «Οι αναπτυξιακές προοπτικές των επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών». Με τον κ. Τσίπρα θα ταξιδέψουν στα Σκόπια 70 επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας, των υποδομών, των μεταφορών, των βιομηχανικών προϊόντων, του εμπορίου και του τουρισμού.

Η σχετική πρωτοβουλία στηρίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου.
Όπως έχουμε σημειώσει αναλυτικά από την προηγούμενη εβδομάδα, η προσπάθεια αποσκοπεί στην εντατικοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών ήρε τα εμπόδια απευθείας σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μάλιστα ανακοίνωσε πρόσφατα από τους Δελφούς τη σύγκληση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, που θα «τρέξει» (και) σε επίσημο, διακρατικό επίπεδο, οικονομικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v