Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες λύσεις για τα απορρίμματα εισηγείται η ΝΔ

Τον ΧΥΤΑ Φυλής επισκέπτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνέντευξη Τσίπρα και η επιμονή στην υπόθεση Πετσίτη. Πώς σχολιάζει η Πειραιώς τα περί αποχώρησης του ΔΝΤ.

Ποιες λύσεις για τα απορρίμματα εισηγείται η ΝΔ

Επιμένει στην ενασχόληση με θέματα της καθημερινότητας του πολίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχίζει να κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, πραγματοποιώντας επαφές με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, αλλά και στοχευμένες επισκέψεις. Έτσι, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους των διανομέων (delivery), σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί τον ΧΥΤΑ στη Φυλή, θέλοντας να επαναφέρει στη δημόσια ατζέντα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Μαζί του πιθανότατα θα έχει και τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον οποίο θα στηρίξει δια της... επιθέσεως στη νυν Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου. Θα μιλήσει για μια «υγειονομική βόμβα» για τους κατοίκους της Αττικής και θα επισημάνει ότι η ακύρωση του σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια εκατομμυρίων πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης θα εγκαλέσει την κυβέρνηση ότι «γιγάντωσε» το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων κατά τα τελευταία χρόνια και θα τονίσει τις βασικές πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για το θέμα. Ανάμεσα στα άλλα, αυτό προβλέπει:

-Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σε συνεργασία με την περιφερειακή διοίκηση, για τη δημιουργία τουλάχιστον μιας μεγάλης μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και δύο μικρότερων, ικανών να καλύψουν τον όγκο των απορριμμάτων στην Αττική.

-Επανεκκίνηση των διαδικασιών χωροθέτησης.

-Έμφαση στο τρίπτυχο ελάττωση - επανάχρηση - ανακύκλωση (reduce - reuse - recycle), αλλά και στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

-Προώθηση συστημάτων ανάκτησης ενέργειας από τα απορρίμματα, πάντοτε παράλληλα με την ανακύκλωση.

-Υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. για τον διαχωρισμό των υλικών στο σπίτι και την αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων, με κίνητρα που θα δοθούν σε πολίτες και επιχειρήσεις.

-Πρωτοβουλίες με στόχο τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

«Μεγάλη αμηχανία»

Η ΝΔ θα διατηρήσει ψηλά στη ρητορική της την υπόθεση Πετσίτη και ήδη αμέσως μετά τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1, σχολίασε σχετικά. Όπως σημειώνουν κομματικές πηγές, «είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας βρέθηκε χθες σε μεγάλη αμηχανία, όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει πώς βρέθηκαν αυτά τα ποσά στους λογαριασμούς του κ. Πετσίτη και κυρίως αν εμπιστεύεται ακόμη τον κ. Παππά. Έκανε πως δεν άκουσε. Τόσο δύσκολο ήταν να πει ο κ. Τσίπρας ότι εμπιστεύεται τον κ. Παππά; Γιατί τον άφησε ακάλυπτο σε ζωντανή μετάδοση;» είναι τα ερωτήματα που θέτουν στην Πειραιώς, ενώ όσον αφορά το θέμα της Novartis, όπως επισημαίνουν, «από το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού έθνους μετατράπηκε στη μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει κυβέρνηση κατά της αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας δεν είχε καν το θάρρος να σχολιάσει την παραπομπή στο αρχείο των κατηγοριών με τις οποίες το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε «δολοφονίες χαρακτήρων» των πολιτικών του αντιπάλων», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, θέλοντας να προλάβουν τυχόν κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, υπογραμμίζουν πως το ΔΝΤ μένει στην Ελλάδα μαζί με τα άλλα μέλη της τρόικας, παρά τη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, με την οποία συμφωνεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν αλλάζει τίποτα απολύτως, σημειώνουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, προσθέτοντας ότι «το σχήμα της επιτήρησης συνεχίζεται, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα, με τους τριμηνιαίους ελέγχους του άτυπου τέταρτου μνημονίου». Το Ταμείο, λένε, «προσκλήθηκε για να συμμετάσχει στο τρίτο και στο τέταρτο άτυπο μνημόνιο με τις υπογραφές των κ. Τσίπρα και Τσακαλώτου». Και ο μόνος τρόπος για να αποχωρήσει, συνεχίζουν, είναι να αποπληρωθούν πρόωρα όλα τα δάνειά του και όχι ένα μέρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v