Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα θετικά μηνύματα προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γιατί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άλλαξε ρότα σε σχέση με την προηγούμενη κοινοβουλευτική του ομιλία. Η στρατηγική της αντιπολίτευσης το τελευταίο προεκλογικό δεκαπενθήμερο. Οι εθνικές κάλπες, ο Τσακαλώτος και ο… Κουφοντίνας.

Τα θετικά μηνύματα προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κερδισμένοι θεωρούν ότι βγήκαν στη ΝΔ από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή και την αντιπαράθεση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Και μπορεί η κυβέρνηση, ως αναμενόταν, να έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, όμως, σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο οι πολίτες έβγαλαν τα συμπεράσματά τους ενόψει της τριπλής κάλπης σε δύο εβδομάδες. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τις ίδιες πηγές, «έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι η ένταση και η τοξικότητα στο δημόσιο διάλογο προκαλείται αποκλειστικά από τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο προσπέρασε ως πολιτικό που τον έχουν ξεπεράσει και οι πολίτες και η εποχή».

Αυτός άλλωστε, λένε, ήταν και ο λόγος που επέλεξε να μην του απαντήσει με δευτερολογία, καθώς -όπως υποστηρίζουν- ο πρωθυπουργός «δεν απάντησε σε κανένα από τα πολιτικά ερωτήματα που του έθεσε».

Η Πειραιώς διαμηνύει πως το διάστημα μέχρι τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα στο δρόμο αυτό, καθώς γνωρίζει καλά ότι αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι «ποιος θέλει και μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά αντί να αναμοχλεύει διχασμούς τους παρελθόντος». Πάνω σε αυτό θα στηριχθεί και η στρατηγική της ΝΔ κατά το τελευταίο προεκλογικό 15θήμερο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει αποφασιστεί στις τελευταίες συσκέψεις με τους συνεργάτες του, θα απευθύνει στην κοινωνία μόνον θετικά μηνύματα εξηγώντας τις διαφορές της από το ΣΥΡΙΖΑ και τους λόγους για τους οποίους καλεί όλους τους πολίτες να τον εμπιστευθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και το ενωτικό κάλεσμα που απευθύνει στο σύνολο της κοινωνίας στις δημόσιες παρεμβάσεις του. «Αντί για το “τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” του κ. Τσίπρα, αντιπαραθέτει ότι “εμείς δεν θέλουμε να τελειώσουμε κανέναν, αλλά να πορευτούμε όλοι μαζί στο μέλλον για τη φωτεινή Ελλάδα που όλοι θέλουμε”», σημειώνουν κομματικές πηγές, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι θα μένουν αναπάντητες «οι όποιες προκλήσεις της απέναντι πλευράς».

Εθνικές εκλογές

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως ένα από τα βασικά πολιτικά κέρδη του κ. Μητσοτάκη επί του πρωθυπουργού είναι το ότι αυτός χαρακτήρισε για πρώτη φορά τις ευρωεκλογές ως ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση», ακολουθώντας το πλαίσιο που είχε εξαρχής θέσει η ΝΔ για τις επικείμενες κάλπες τις οποίες προσδιόρισε ως δημοψήφισμα για το ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό χθες ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε επιτακτικά το αίτημα άμεσης (το βράδυ της 26ης Μαΐου) προσφυγής σε εθνικές εκλογές, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στις ευρωκάλπες.

Την ίδια ώρα, συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη κάνει λόγο για «οριστικό τέλος» που λαμβάνει το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα που επικαλείται διαρκώς ο πρωθυπουργός. «Επειδή δηλώνετε δήθεν αριστερός αυτό δεν σας δίνει το δικαίωμα να επικαλείστε ηθική ανωτερότητα που σας θέτει υπεράνω κριτικής», τόνισε στη χθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ιδιαίτερη αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίο θεωρεί πως μπορεί να γίνει μια ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αποκάλεσε τον Κουφοντίνα ως «κύριο».

Όπως λένε γαλάζια στελέχη, «εν τη ρύμη του λόγου του ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι για εκείνον ο Κουφοντίνας είναι ένας απλός κρατούμενος και όχι ο καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών. Και κυρίως απέδειξε γιατί οι πάσης φύσεως Ρουβίκωνες αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή ανοχή από το ΣΥΡΙΖΑ»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v