Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρώτα νομοσχέδια που φέρνει η νέα κυβέρνηση

Ποιες είναι οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που παίρνουν τον δρόμο για τη Βουλή το επόμενο διάστημα. Τα μηνύματα Μητσοτάκη στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Οι προτεραιότητες, οι στόχοι και οι συμβολισμοί.

Τα πρώτα νομοσχέδια που φέρνει η νέα κυβέρνηση

«Σοβαρότητα, σεμνότητα, ταχύτητα, για μια πολιτική με αποτέλεσμα». Η δήλωση αυτή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης συνοψίζει απόλυτα το τρίπτυχο με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κινηθεί η κυβέρνησή του.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», λέει ο νέος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος θα δώσει το σχετικό στίγμα του στη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Ήδη διέρρευσε η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απαγορεύσει στους υπουργούς και τους υφυπουργούς του να προσλαμβάνουν στενούς συγγενείς τους και να συνάπτουν αυτοί οποιαδήποτε σύμβαση με το δημόσιο.

Θα είναι μια από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος θα παρουσιάσει, μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, το μοντέλο εργασίας των υπουργών και θα περιγράψει τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργικού γραφείου.

Πυκνό αναμένεται να είναι και το νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης ακόμα και εντός του καλοκαιριού. Στις 23 Ιουλίου θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο το πρώτο της νομοσχέδιο, το οποίο θα αφορά το επιτελικό κράτος. Θα περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις, αρχής γενομένης της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Ακόμη, θα υπάρχουν διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων (λόγω απλής αναλογικής), αλλά και οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα, προκειμένου να αλλαχθούν τα «προβληματικά» άρθρα.

Το δεύτερο κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθει πριν το ολιγοήμερο διάλειμμα της Βουλής για τον Δεκαπενταύγουστο και είναι το φορολογικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, της φορολογίας των επιχειρήσεων, διορθωτικές αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων (χαμηλότερο επιτόκιο για τους οφειλέτες και ένταξη των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση με ευνοϊκότερους όρους) και στοχευμένες ρυθμίσεις για την τόνωση της μεσαίας τάξης. Ως προς τα χρονοδιαγράμματα, στόχος είναι το φορολογικό νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου, με τις ρυθμίσεις ωστόσο να τίθενται σε ισχύ από την 1/1/2020 αφού για φέτος, όπως έχει πει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος».

Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα κατατεθεί, εκτός απροόπτου, και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα αφορά σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν τις επενδύσεις και θα βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα, με καθοριστικό άξονα τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Το ίδιο διάστημα θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις θα σχετίζονται με την ασφάλεια των πολιτών και τη δικαιοσύνη, καθώς και με την εφαρμογή του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» στην Υγεία, με επίκεντρο την πρόληψη και την καθιέρωση των προσυμπτωματικών ελέγχων για τους πολίτες.

Το κυβερνητικό έργο είναι δρομολογημένο εδώ και καιρό από το επιτελείο του νέου πρωθυπουργού, που θέλει να εκπέμψει ένα σαφές μήνυμα κυρίως προς το εξωτερικό ότι είναι αποφασισμένος να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές για τη χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μάλιστα ο κάθε υπουργός, στη σημερινή συνεδρίαση, αναμένεται να παραλάβει ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του, ενώ θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης. Με εξαίρεση τη σημερινή συνεδρίαση που θα λάβει χώρα στη Βουλή, το υπουργικό θα συνέρχεται πλέον μία φορά τον μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συμβολική κίνηση του κ. Μητσοτάκη να διαχωρίσει τους ρόλους της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v