Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει και δρομολογεί την «αλλαγή» του

Αναμένεται «στίγμα» από τη σημερινή συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία. Συνέδριο το φθινόπωρο, νέα ηγετική ομάδα.  Πρώτες αντιδράσεις για επιλογές του Κ. Μητσοτάκη (ΕΡΤ-ΑΠΕ-ΕΥΠ) και του Μ. Χρυσοχοΐδη. «Ρεβανσισμό της νέας δεξιάς» βλέπει η Γεροβασίλη, μετά την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει και δρομολογεί την «αλλαγή» του

Μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα επιχειρήσει το μεσημέρι (1 μ.μ.) η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναμένεται να λυθούν και ζητήματα που αφορούν τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα, όπως το πρόσωπο που θα αναλάβει διευθυντής της και, ενδεχομένως, οι νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. 

Αντιθέτως, οι πληροφορίες αναφέρουν ως «χλωμό» το ενδεχόμενο να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το Σαββατοκύριακο, καθώς τα περισσότερα στελέχη προκρίνουν τη μετάθεσή της «για αργότερα», προκειμένου να γίνουν ψύχραιμες και ολοκληρωμένες αναζητήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η μετεκλογική, δημόσια, παρουσία του κόμματος είναι περιορισμένη καθώς εξαντλείται σε λίγες ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου και σε εμφανίσεις στελεχών στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. 

Όχι τόσο λόγω φυσικής κόπωσης από τη (δίμηνη) προεκλογική εκστρατεία, όσο επειδή το πρώτο τριήμερο μετά τις εκλογές, όταν η κυβέρνηση αλλάζει «χέρια», τα φώτα πέφτουν στη σύνθεση του νέου υπουργικού σχήματος, στις ορκωμοσίες και στις παραδόσεις-παραλαβές.

Οι προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη «κινητοποίησαν» την Κουμουνδούρου, και με ανακοίνωσή της καυτηρίασε ορισμένες από αυτές: την υπαγωγή της ΕΡΤ, του ΑΠΕ και της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό και τον διορισμό ως υφυπουργού Δικαιοσύνης του άρτι συνταξιοδοτηθέντος (στις 30 Ιουνίου) αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Δημήτρη Κράνη. (σ.σ. Αυτό ως απάντηση στις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει ο ορισμός ως συμβούλου του πρωθυπουργού της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου).

Αντίδραση επίσης προκάλεσε η κίνηση του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να συγκαλέσει την πρώτη σύσκεψη στο υπουργείο, χωρίς να καλέσει τον Αρχηγό, τον Υπαρχηγό και τους Επιθεωρητές της ΕΛ.ΑΣ.

Για «ρεβανσιστικές επιθέσεις της νέας δεξιάς» έκανε λόγο η προκάτοχός του Όλγα Γεροβασίλη, ενώ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό ότι ο υπουργός ζήτησε (και έλαβε) την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου. 

Άμεσα ο «μετασχηματισμός» του ΣΥΡΙΖΑ

Τα πρώτα ψήγματα κριτικής και αυτοκριτικής για τα αποτελέσματα των δύο εκλογικών μαχών (ευρωπαϊκών και εθνικών) έδωσαν χθες με δημόσιες τοποθετήσεις τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Περισσότερο «ηχηρή» ήταν η παρέμβαση του βουλευτή και πρώην οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος μίλησε (μέσω του 88,6 fm) για έλλειμμα επικοινωνιακής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης και για λάθος επιλογή τη διενέργεια εκλογών στις 7 Ιουλίου. 

«Οποιαδήποτε άλλη στιγμή θα ήταν καλύτερη», επέμεινε, επικαλούμενος τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, που εκτίναξε την παράσταση νίκης της ΝΔ. 

Για το μείζον θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στην «επόμενη ημέρα» του ΣΥΡΙΖΑ, τον μετασχηματισμό του δηλαδή σε ανοικτό κόμμα του προοδευτικού-δημοκρατικού χώρου, ο κ. Τσίπρας πήρε θέση χωρίς περιστροφές.

Στο νέο εγχείρημα, είπε, δεν μπορεί να υπάρχουν «φτωχοί συγγενείς», ενώ, για να δώσει το μέτρο του «ανοίγματος», σημείωσε ότι «Ραγκούσης και Ξενογιαννακοπούλου θα μπορούσαν να είναι μέλη και στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ».

Ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι το συνέδριο του κόμματος πρέπει να γίνει μετά το νέο άνοιγμά του στην Κεντροαριστερά.

(Σημειώνεται ότι το συνέδριο θα γίνει το φθινόπωρο καθώς συμπληρώνονται τρία χρόνια από το προηγούμενο, όπως ορίζει το καταστατικό).

Αποφασισμένος ο Α. Τσίπρας

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η θέση που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο, τη νύχτα της Κυριακής, για την ανάγκη μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εκφράσει και να καλύψει τον προοδευτικό-δημοκρατικό χώρο, δείχνει να είναι επικρατούσα στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα. 

Κι αυτό διότι η πλειοψηφία των βουλευτών («συντριπτική», κατά ορισμένα στελέχη) τάσσονται μ' αυτή τη θέση και θα την υπερασπίσουν «εντός κι εκτός Βουλής».

Το 31,5% δε, που απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές (σε αντίθεση με τις χαμηλές πτήσεις του ΚΙΝΑΛ, που ειδικά στην Αττικής κατέγραψε ποσοστά 4-6%) και η εκτίναξη κατά οκτώ μονάδες του ισχνού ευρω-αποτελέσματος πιστώνεται σε μεγάλο μέρος στον κ. Τσίπρα. Κι αυτό διότι «πήρε πάνω του» την καμπάνια στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, με εμφανές το «πείσμα» να ανατρέψει τη δημοσκοπική εικόνα της συντριβής.

Όλες οι πληροφορίες τον φέρουν αποφασισμένο να προχωρήσει στο «άνοιγμα» αλλά και να ορίσει νέα ηγετική ομάδα από λιγότερα παλιά και περισσότερα νέα πρόσωπα που αναδείχθηκαν τα τελευταία χρόνια. 

Όπως Δημήτρης Τζανακόπουλος, Εφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Αλέξης Χαρίτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Νάσος Ηλιόπουλος, Ολγα Γεροβασίλη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v