Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Τώρα είναι η ώρα για το restart στον ΣΥΡΙΖΑ

Εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή για «επανίδρυση» του κόμματος ώστε να εκφράσει τον αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό κόσμο. Δυσοίωνα τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της περιόδου χάριτος.

Τσίπρας: Τώρα είναι η ώρα για το restart στον ΣΥΡΙΖΑ

Με φόντο το τρίπτυχο “Αλλάζουμε – Δυναμώνουμε – προχωράμε” ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το πλαίσιο συζήτησης για το restart, όπως είπε, του κόμματος, προκειμένου να γίνει το κόμμα που θα συσπειρώσει ολόκληρο τον προοδευτικό-δημοκρατικό χώρο.

Προηγουμένως, αναφέρθηκε με μελανά χρώματα στα πρώτα «δυσοίωνα δείγματα γραφής» της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, με έμφαση στην άμεση εκπροσώπηση στο υπουργικό σχήμα εκπροσώπων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή του πρώην γενικού διευθυντή του ΣΕΒ και του συμβούλου της Lamda Development.

«Καταργείται η παραδοσιακή σχέση που ξέραμε μέχρι τώρα, οι μεγάλοι όμιλοι καταλαμβάνουν απευθείας κυβερνητικές θέσεις», σημείωσε.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου αφού και η κυβέρνηση, με τις πρώτες κινήσεις της, έδειξε ότι δεν μπορεί να έχει την γνωστή πίστωση χρόνου.

Το «δάνειο» που έγινε «επένδυση»

Με τη φράση «Η Ελλάδα που παραδώσαμε δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε» («υψηλή ανεργία, άδεια ταμεία, η τρόικα πάνω από το κεφάλι μας»), ο κ.Τσίπρας ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Ενα τμήμα των πολιτών προσδοκούσε πιο γρήγορη και πιο αισθητή βελτίωση της ζωής του», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η 7η Ιουλίου απέδειξε πως ο αντιπολιτευτικός στόχος της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε «όνειρο θερινής νυκτός».

«Αποδείχθηκε ότι πολύ μικρό μέρος αυτών των πολιτών απομακρύνθηκε από την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ: μας εμπιστεύθηκαν μόλις 140.000 λιγότεροι πολίτες από τον Σεπτέμβριο του 2015. Δηλαδή, το εκλογικό ‘δάνειο’ του 2015 έγινε εκλογική ‘επένδυση’ σήμερα.

Την περασμένη Κυριακή σχεδόν 1.800.000 πολίτες μας ψήφισαν όχι για να φύγουν οι προηγούμενοι, όπως έκαναν το 2015, αλλά για να υπογράψουν συμβόλαιο μαζί μας προκειμένου να εκπροσωπήσουμε τις ανάγκες τους, τις αγωνίες τους, τα όνειρά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν αλλάζουμε αρχές αλλά φόρμα

Σ΄αυτό το πλαίσιο, ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στο πώς εννοεί τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καλύψει ολόκληρο τον αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο.

«Ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουμε αξίες, ιδέες, αρχές, αλλά να βρούμε τη φόρμα για να υπερασπίσουμε καλύτερα τα παραπάνω και να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας», είπε.

Και πρόσθεσε:

«Οταν μιλώ για μετασχηματισμό, εννοώ να τολμήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα ξανά από την αρχή, ώστε από θάμνος να γίνουμε δέντρο που θα καλύπτει ολόκληρο τον αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο.
Να μην φοβηθούμε να επανιδρύσουμε το κόμμα, να κάνουμε restart.

Σήμερα τα οργανωμένα μέλη αντιστοιχούν στο 2% των ψηφοφόρων. Δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε στο 31,5%. Ούτε να έχουμε ως αντίληψη να είναι μέσα (στο κόμμα) οι μυημένοι και έξω (από το κόμμα) το εκκλησίασμα. Κανένας δεν θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που μετονομάσθηκε”.

“Χθες ήταν νωρίς – αύριο θα είναι αργά”

Στο πώς εννοεί ο ίδιος το νέο κόμμα, απαρίθμησε τα βασικά χαρακτηριστικά του ως βάση συζήτησης, καθώς οι αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του φθινοπώρου:

- Μαζικό: να γίνουμε μέλη μας τουλάχιστον το 10% όσων μας ψήφισαν στις εκλογές, δηλαδή 180.000 πολίτες.

- Νεανικό: ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος με 38% στις ηλικές 17-24και με 39% στους φοιτητές αλλά οι οργανώσεις μας στη νεολαία και στους φοιτητικούς συλλόγους δεν αντιστοιχούν σ΄αυτή τη δύναμη.

- Λαϊκό: είμαστε πρώτη δύναμη στις λαϊκές γειτονιές, πήραμε έως και 40%, αλλά δεν διαθέτουμε ούτε οργανώσεις ούτε καν γραφεία εκεί.

- Δημοκρατικό-σύγχρονο: Δεν είμαστε στην εποχή της παρανομίας όπου τα μέλη δούλευαν …ανά τριάδες, βρισκόμαστε στην εποχή του Διαδικτύου.

- Οραματικό: στόχος μας είναι ο σοασιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία.

- Αριστερό στην πράξη όχι στα λόγια, Πράσινο με ισχυρή οικολογική ταυτότητα.

Εν τέλει, κόμμα - κύριος εκφραστή της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας που να χωρούν αριστεροί, σοσιαλιστές σοσιαλδημοκράτες.

Ο κ.Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με τη γνωστή φράση “χθες ήταν νωρίς – αύριο θα είναι αργά”, για να τονίσει πως τώρα είναι η ώρα των προκλήσεων και των αλλαγών.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v