Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Μητσοτάκης… αγνοεί τον Αλέξη Τσίπρα

Το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει την «αποτελεσματική» προεκλογική στρατηγική. Κρατά ψηλά επικοινωνιακά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από τη φετινή χρονιά. «Χαραμάδα» αλλαγής των όρων της συμφωνίας των Πρεσπών.

Γιατί ο Μητσοτάκης… αγνοεί τον Αλέξη Τσίπρα

Αποφασισμένος να κινηθεί με γοργά βήματα στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου και να αντιπαρατεθεί όσο το δυνατόν λιγότερο με τον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Γι’ αυτό άλλωστε εξελέγη», σημειώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και εξηγεί: «Οι πολίτες είχαν κουραστεί από τις ατελείωτες κόντρες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και ζητούσαν κάτι διαφορετικό, με λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις. Το αντιληφθήκαμε έγκαιρα, το εφαρμόσαμε στις δύο προεκλογικές περιόδους και ο κόσμος το εκτίμησε».

Με αυτή την τακτική κινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης την πρώτη μέρα της συζήτησης για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης και θα κινηθεί και στη συνέχεια, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαπιστώνει το Μέγαρο Μαξίμου, «δεν δείχνει να έμαθε από τα λάθη του και τα επαναλαμβάνει και με τη νέα του ιδιότητα. Κτίζει μια πλασματική πραγματικότητα, για να την αποδομήσει στη συνέχεια», λένε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, επικαλούμενοι μια σειρά από «fake news» -όπως τα χαρακτηρίζουν- του κ. Τσίπρα κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, επισημαίνουν, η «εμμονή» του να κάνει λόγο για «λευκή πετσέτα» που έριξε ο πρωθυπουργός όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Κάτι τέτοιο, τονίζουν στην κυβέρνηση, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, καθώς «σε δεκάδες ομιλίες και συνεντεύξεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλάμβανε ότι η κυβέρνησή του θα διαπραγματευτεί τη μείωση των πλεονασμάτων το 2020, αφού έχει ανακτηθεί η αξιοπιστία μας, για να ισχύσει από το επόμενο έτος».

Επικοινωνιακά το επιτελείο της κυβέρνησης θα κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ από τη φετινή χρονιά, θέλοντας να καταδείξει πως η δέσμευση για μείωση της φορολογίας λαμβάνει άμεσα «σάρκα και οστά». Και αυτό μολονότι οι Βρυξέλλες κρατούν στάση αναμονής και έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις κινήσεις και πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου, με τα μηνύματα περί μη παρέκκλισης των στόχων να είναι αυστηρά και σαφή.

Δύο πηγές

Στο πλαίσιο αυτό, στην ερώτηση πού θα τα βρουν τα σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ, το Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπει σε δύο πηγές. Η πρώτη αφορά τον δραστικό περιορισμό των λειτουργικών εξόδων των προϋπολογισμών των Υπουργείων και των εκατοντάδων εποπτευόμενων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και η δεύτερη πηγή, τα επιπλέον έσοδα από την επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων στις επιχειρήσεις.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τις τελευταίες μέρες τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του είναι το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, με αφορμή τις τοποθετήσεις κάποιων κυβερνητικών στελεχών και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί αλλαγής στάσης της ΝΔ. «Η θέση μας είναι σταθερή και συνεπής για το θέμα», σημειώνουν κομματικές πηγές. Πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, λένε, η ΝΔ «κατέστησε με απόλυτη σαφήνεια τη θέση της: Ότι πρόκειται για κακή συμφωνία και έκανε τα πάντα να μην υπογραφεί και κυρωθεί η συμφωνία. Με την υπογραφή της, άρχισαν να παράγονται τετελεσμένα που δεν ανατρέπονται. Με την κύρωσή της, η Ελλάδα έχασε και το όπλο της ένταξης στο ΝΑΤΟ και τη δυνατότητα καταγγελίας», σημειώνουν.

Η κυβέρνηση, επαναλαμβάνει συνεργάτης του πρωθυπουργού, «θα προσπαθήσει να απαλύνει τα σοβαρά μειονεκτήματά της», ενώ αφήνει και μια χαραμάδα αλλαγής των όρων της συμφωνίας «με τα μέσα που η διεθνής νομιμότητα προσφέρει». Όπερ σημαίνει δύο πράγματα: α) άσκηση πιέσεων όταν αρχίσει η ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε., και β) εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ουσιώδης παραβίαση της Συμφωνίας, η Ελλάδα αποκτά αυτομάτως βάση για να μπορέσει να αλλάξει το περιεχόμενο της κακής συμφωνίας.

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκάλεσε χθες δύο υπουργικές συσκέψεις για θέματα της καθημερινότητας, οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν, δεδομένου ότι δεν υπήρχε κάτι ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή.

Η μία σύσκεψη αφορούσε τα απορρίμματα, όπως «αποκάλυψε» άθελά του με ανάρτηση στο twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης και στη συνέχεια την κατέβασε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v