Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου: Μάχη για τη μεσαία τάξη και τους… πολλούς

Πώς απαντά η κυβέρνηση στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι ευνοεί την οικονομική ελίτ. Οι φοροελαφρύνσεις, τα επιδόματα και τα πακέτα μέτρων. Τα δάνεια του ΔΝΤ και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Μαξίμου: Μάχη για τη μεσαία τάξη και τους… πολλούς

Να αποδομήσει τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι ευνοεί τους λίγους και προωθεί τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ του τόπου, θέλει η κυβέρνηση. Αυτή άλλωστε ήταν η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του και πριν από τις εκλογές, σε μια προσπάθεια να «κερδίσουν» τους μικρομεσαίους και με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουν να ξεδιπλώνουν την τακτική τους και μετεκλογικά, από τη θέση πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τακτική που δεν αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο «σηκώνει το γάντι», απαντώντας στις σχετικές επιθέσεις και εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκρισία» και «διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σήμερα περιοδεύει στον νομό Ιωαννίνων, ρίχνει το μεγάλο βάρος στη μεσαία τάξη, στην οποία δεσμεύεται ότι «θα επιστρέψει ό,τι της πήρε ο Αλέξης Τσίπρας» την προηγούμενη πενταετία.

Υπό το πρίσμα αυτό, με μια σειρά δημόσιων παρεμβάσεων του ιδίου και των κορυφαίων στελεχών του, διαμηνύεται σε όλους τους τόνους πως οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ενώ επ’ ουδενί σκοπεύει να καταργήσει το κοινωνικό μέρισμα και τα κοινωνικά επιδόματα.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το συνολικό φορολογικό βάρος στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά επί ΣΥΡΙΖΑ από 36,6% του Α.Ε.Π. το 2015 σε πλέον του 40%, οδηγώντας σε ασφυξία την οικονομία και τα νοικοκυριά και διογκώνοντας την παραοικονομία. Σημειώνουν δε πως το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Μάιο «ήταν προφανώς καθαρά προεκλογικό», ενώ την εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου θα τις μείωνε, ενώ ο ίδιος νωρίτερα τις είχε αυξήσει.

Φορολογικές ελαφρύνσεις

Αντίθετα, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, οι φορολογικές ελαφρύνσεις που προωθούνται σήμερα ξεκινούν από τους οικονομικά ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη και αφορούν, μεταξύ άλλων:

α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους, με το 30% να σχετίζεται με ιδιοκτησίες έως 60.000 και 4,9 εκατ. φορολογουμένους,

β) τη μεγαλύτερη μείωση στη φορολογία φυσικών προσώπων από 22% σε 9%, που αφορά κυρίως χαμηλά εισοδήματα, ενώ διατηρείται και ενισχύεται το αφορολόγητο, με επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε παιδί,

γ) τη Φορολογία Νομικών Προσώπων. Η μείωση των συντελεστών, κατά την κυβέρνηση, μειώνει ή απαλύνει την υπερβολική επιβάρυνση των τελευταίων ετών, ενισχύει την επένδυση και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, ακολουθώντας και διεθνή πρότυπα στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων,

δ) τις μειώσεις συντελεστών Φ.Π.Α. σε συγκεκριμένα αγαθά, με στόχο την ασφάλεια των πολιτών και τη στήριξη της οικογένειας.

Ιδιαίτερη έμφαση η κυβέρνηση δίνει στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που σκοπεύει να αναβαθμίσει, έχοντας ήδη εξασφαλισμένα για τον σκοπό αυτό από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 62,5 εκατ. ευρώ. Η εφαρμογή του προγράμματος, όπως έγινε γνωστό χθες, θα γίνει με μόνιμο προσωπικό (περίπου 3.000 άτομα), που θα προσληφθεί με διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Στο μεταξύ, με αφορμή την αίτηση αποπληρωμής μέρους των δανείων του ΔΝΤ εκ μέρους της χώρας μας, το πρωθυπουργικό επιτελείο αισιοδοξεί πως θα ενισχυθεί ο στόχος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Είναι περισσότερο από βέβαιο, εκτιμά συνεργάτης του πρωθυπουργού, «ότι μια τέτοια εξέλιξη -μαζί με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και το πέρασμα σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης- σαφώς και βοηθάει στον στόχο για αποδοχή της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από τους εταίρους μας. Είναι άλλωστε προφανές», συνεχίζει η ίδια πηγή, ότι «ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας, διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v