Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχίζει… το ματς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Δικαίωμα ψήφου χωρίς όριο μόνιμης απουσίας από την Ελλάδα, αλλά και χωρίς αλλοίωση της εντός συνόρων κάλπης. Απαιτούνται 200 ψήφοι για να περάσει. Στα σκαριά επερώτηση και για Forthnet.

Αρχίζει… το ματς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Την πρώτη πρόταση νόμου, ως αξιωματική αντιπολίτευση, για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, παρουσίασε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι δεν θα στέκεται «στείρα αρνητικός» απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά θα παρεμβαίνει με θέσεις και προτάσεις.

Σε άλλα ζητήματα, ωστόσο, προτίθεται να υψώσει τους τόνους στο αμέσως επόμενο διάστημα, επιχειρώντας να μεταφέρει τις αντιδράσεις και σε θεσμικά όργανα εκτός Βουλής.

Για παράδειγμα, σχεδιάζει να καταθέσει επίκαιρη επερώτηση για το θέμα της εξαγοράς της Fοrthnet από τον επιχειρηματία και εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη. Κατά τις πληροφορίες, η επερώτηση δεν θα αφορά μόνο στους όρους, θα εστιάζει στην, κατά το κόμμα, μονοπωλιακή τακτική που φέρεται να ακολουθεί ο επιχειρηματίας, καθώς κατέχει ποδοσφαιρική ομάδα, εφημερίδες και sites, ενώ εσχάτως απέκτησε και άδεια τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας.

Με αυτό το σκεπτικό, θα θέσει «προ των ευθυνών της» και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ δεν αποκλείεται να ενημερώσει την αντίστοιχη ευρωπαϊκή επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση επερώτησης (αντί απλής ερώτησης σε υπουργό) «προκαλεί» ειδική συζήτηση στην Ολομέλεια και, μάλιστα, μεγάλης διάρκειας.

Δύσκολα τα 200 «ναι» για την ψήφο των αποδήμων

Για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, η πρόταση νόμου παρουσιάστηκε χθες από τον γενικό εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στη Συνταγματική αναθεώρηση (και πρώην υπουργό) Γιώργο Κατρούγκαλο.

Τη σχετική προεργασία είχε κάνει «επιτροπή σοφών» και εκπροσώπων όλων των κομμάτων του υπουργείου Εσωτερικών, επί υπουργίας Αλέξη Χαρίτση, με επικεφαλής τον πρώην γενικό γραμματέα Κώστα Πουλάκη.
Το πόρισμα της επιτροπής παραδόθηκε στον κ. Χαρίτση την άνοιξη, αλλά η πορεία προς τις ευρωεκλογές και οι πρόωρες εθνικές έβαλαν φρένο στη νομοθέτηση.

Ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε χθες την πρόταση, καθώς το νυν υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο, έχει κάνει σαφές ότι θα φέρει λίαν συντόμως νομοσχέδιο για «την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού». Η τύχη του δεν είναι βέβαιη καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι για να περάσει από τη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μετρούν 101 βουλευτές, οπότε, αν δεν υπάρξει σύνθεση απόψεων, το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν θα περάσει από τη Βουλή.

Μία έδρα ανά 60.000 ψήφους αποδήμων

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που μετέφερε προ μηνός το Euro2day.gr, τα βασικά σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ -και οι κομβικές διαφορές με την αντίστοιχη πρόταση που επεξεργάζεται η κυβέρνησ- είναι δύο:

* Η ψήφος των αποδήμων να μην προσμετράται στα συνολικά ποσοστά των κομμάτων, αλλά να «καταλήγουν» στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το σκεπτικό είναι ότι, στην αντίθετη περίπτωση, η «ψήφος του εξωτερικού» θα αλλοιώνει την εγχώρια εκλογική βούληση, καθώς οι δικαιούχοι μπορεί να είναι από λίγες δεκάδες χιλιάδες έως... ένα εκατομμύριο. Ο αριθμός θα γίνει γνωστός όταν οι Έλληνες του εξωτερικού εγγραφούν στα κατά τόπους Προξενεία, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι (αντιθέτως…) που απουσιάζουν από τη χώρα πολλά χρόνια («από 20 έως 40 ή 50») και έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τα εδώ τεκταινόμενα.

Με βάση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Επικρατείας θα αυξηθούν από 12 (που είναι σήμερα) σε 15 (που επιτρέπει το Σύνταγμα κατά ανώτατο αριθμό). Για κάθε 60.000 ψηφοφόρους του Εξωτερικού θα αναλογεί μία έδρα Επικρατείας, με ανώτατο όριο εκλογής 12 βουλευτές (ώστε οι υπόλοιποι τρεις να εκλέγονται από τους εγχώριους εκλογείς).

Όπως προκύπτει, εάν εκλεγούν 12 βουλευτές Επικρατείας από απόδημους, σημαίνει ότι θα έχουν γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού 720.000 ενδιαφερόμενοι, τουλάχιστον, οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν μεν στην ελληνική Βουλή, αλλά δεν θα εκτοξεύσουν τα ποσοστά κάποιων (παραδοσιακών) κομμάτων έναντι άλλων που δεν είναι «διάσημα» σε όσους βρίσκονται εκτός Ελλάδας πάνω από 20 χρόνια.

Για τα ψηφοδέλτια, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε από την αρχική του θέση για ενιαία λίστα υποψηφίων και, πλέον, προτείνει να υπάρχουν ανά κόμμα. Είναι προφανές ότι οι βουλευτές Επικρατείας που θα εκλεγούν από την «ψήφο εξωτερικού» θα ενταχθούν στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων τους.

«Επειδή οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν, ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας, είναι πολιτικά αναγκαίο η ψήφος τους να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η ψήφος των τελευταίων. Αυτή είναι άλλωστε και η διεθνής εμπειρία. Υπάρχουν κράτη, όπως η Ιρλανδία, που αποκλείουν εντελώς την ψήφο των ομογενών τους και άλλα, όπως η Γερμανία ή η Αγγλία που αποκλείουν όσους λείπουν πάνω από μερικά χρόνια στο εξωτερικό», τόνισε χθες ο κ. Κατρούγκαλος.

Με τον τρόπο αυτό ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθέτησε απόψεις για χρονικό πλαφόν μόνιμης απουσίας στο εξωτερικό προκειμένου οι απόδημοι να έχουν δικαίωμα ψήφου. Κι αυτό παρότι άλλες χώρες του δυτικού κόσμου έχουν τέτοια πλαφόν, που αρχίζουν από οκτώ χρόνια και φτάνουν μέχρι και 25.

Οχι στην επιστολική ψήφο

* Ως προς το πώς θα ψηφίζουν, η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει την επιστολική ψήφο (σ.σ. δια ηλεκτρονικού ή κανονικού ταχυδρομείου) και προκρίνει την αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα. Τα οποία θα στηθούν στα κατά τόπους Προξενεία ή σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες με την ευθύνη των προξενικών αρχών. «Και στις ευρωεκλογές οι Έλληνες που ζουν σε χώρες της ΕΕ ψηφίζουν αυτοπροσώπως, γιατί να εξαιρεθούν οι εκλογείς σε άλλες ηπείρους;», λένε.

Αντίδραση Τ. Θεοδωρικάκου

Η πρώτη κυβερνητική αντίδραση προήλθε από τον κ. Θεοδωρικάκο. «Το Σύνταγμα της Ελλάδος δεν διαχωρίζει την ψήφο των Ελλήνων που ζουν εντός των γεωγραφικών συνόρων της χώρας μας με εκείνους που ζουν στο εξωτερικό», δήλωσε. Και πρόσθεσε ότι η ψήφος των αποδήμων είναι ισότιμη, έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα και πρέπει να καταμετράται με τον ίδιο τρόπο με αυτή των Ελλήνων που ζουν εντός της Επικράτειας.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, η ψήφος των αποδήμων πρέπει να προσμετράται στα ποσοστά των κομμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v