Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νάρκη του προσφυγικού «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση

Επισκιάζει τα θετικά μηνύματα από την οικονομία. Πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών. Οι δύο εσωκομματικές τάσεις στη ΝΔ.

Η νάρκη του προσφυγικού «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση

Η φράση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τις Βρυξέλλες ότι «το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό, έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης», αποτέλεσε την αφορμή για νέα σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ωστόσο εκ των πραγμάτων αποτυπώνει ξεκάθαρα την κρισιμότητα του ζητήματος.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή για το Μέγαρο Μαξίμου, επισκιάζοντας τα θετικά μηνύματα που έρχονται από την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές που ανοίγονται γι’ αυτήν.

Τα δύο θέματα συζητήθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με έμφαση στο πρώτο, όπου επιβεβαιώθηκε η ανάγκη άμεσης εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο θα ανακοινωθεί με όλες του τις λεπτομέρειες τα επόμενα 24ωρα. Οι άξονες του ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδιασμού, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αφορούν τη φύλαξη των συνόρων, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, την ολοκλήρωση της γεωγραφικής κατανομής των προσφύγων (έως 1% του συνολικού πληθυσμού ανά περιφέρεια) και επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο.

Οι τοπικές κοινωνίες πάντως εξακολουθούν να βρίσκονται επί ποδός και η μία μετά την άλλη αντιδρούν στο ενδεχόμενο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, βάζοντας έναν ακόμα γρίφο στο πολλαπλής δυσκολίας πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την κόντρα που έχει ξεσπάσει με το χοιρινό κρέας και το αλκοόλ έξω από τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων, διαπιστώνονται δύο διαφορετικές τάσεις, σε επίπεδο ρητορικής, στο εσωτερικό της ΝΔ. Η πιο ήπια, που εκφράζουν -μεταξύ άλλων- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η Ντόρα Μπακογιάννη και η πιο «σκληρή», την οποία εκπροσωπούν βουλευτές όπως ο Θάνος Πλεύρης και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν, υποβαθμίζουν το ζήτημα και κάνουν λόγο για «μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη στην οποία μπορούν να ακούγονται όλες οι απόψεις».

Αρνητικό επιτόκιο

Από την άλλη, στην οικονομία, μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στο επιτελείο της κυβέρνησης μετά και το νέο δανεισμό της Ελλάδας με αρνητικό επιτόκιο. Είναι η δεύτερη φορά, στη διάρκεια της νέας κυβέρνησης, που δανείστηκε -εκδίδοντας τρίμηνα έντοκα γραμμάτια- με αρνητικό επιτόκιο. «Οι  αγορές, για μια ακόμη φορά, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, που… χαμογελούν για έναν ακόμα λόγο.

Την αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα της ΔΕΗ από τη Standard & Poor’s. «Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη, η οποία έρχεται σε συνέχεια της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s στις 25 Οκτωβρίου», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και συνεχίζουν: «Αποδεικνύει ότι όχι μόνο απενεργοποιήθηκε η ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει στα όρια της κατάρρευσης, αλλά δημιουργήθηκαν και οι συνθήκες για επιστροφή της στον δρόμο της ανάπτυξης και της κερδοφορίας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο διεθνής οίκος αναγνωρίζει  ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται όχι μόνο να αναστρέψουν την αρνητική πορεία των τελευταίων 18 μηνών και να βελτιώσουν σημαντικά τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της συγκεκριμένης περιόδου, αλλά και να συμβάλουν στη σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας».

Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η Standard & Poor’s «χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, σημειώνοντας ότι εάν αυτή προχωρήσει, τότε θα επιτευχθεί πιο γρήγορα ο στρατηγικός στόχος της  ΔΕΗ για τον μετασχηματισμό της παραγωγικής της βάσης, με μείωση της εξάρτησης από τον λιγνίτη και σημαντική αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της εταιρείας». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v